JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fair Play Bygg i Oslo får størstemann med på laget

Også en stor entreprenør som Veidekke blir av og til lurt av kriminelle og useriøse byggere.
MED PÅ LAGET: Her signerer Kaare Gilhus i Veidekke Bygg etikkplakaten, sammen med Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo (til venstre).

MED PÅ LAGET: Her signerer Kaare Gilhus i Veidekke Bygg etikkplakaten, sammen med Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo (til venstre).

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

Derfor støtter Veidekke Bygg i Oslo arbeidet Fair Play gjør for å avsløre byggebandittene. Med 100.000 kroner og signering av etikkplakat, ble samarbeidet inngått utenfor byggeplassen på Vollebekk.

Fair Play Bygg Oslo har levert 101 tips om lovbrudd: – Vi skraper bare overflaten

Vil ha noe tilbake

– Vi er stolte og glade for å kunne bidra med økonomi og til utveksling av informasjon, men ønsker selvsagt å få noe ut av det også, sier avdelingsleder Kaare Gilhus i Veidekke.

Selv om Veidekke bruker store ressurser på kontroll, mener han at Lars Mamen i Fair Play Bygg har en annen rolle.

Fri rolle

– Lars kommer tettere på. Han har nettverk og andre kanaler enn Arbeidstilsynet og etatene. Han fyller et tomrom, og vi har stor tro på det arbeidet han gjør, sier Gilhus.

Det handler om å få lik konkurranse og en seriøs bransje, men det kan være vanskelig å holde oversikten. Under signeringen på Vollebekk byggeplass, er det for eksempel 180 personer og 40 firma inne.

Maling og mur er verst

Lars Mamen sier at det er en del indikatorer han jobber etter. Som at daglig leder og revisor byttes ut i høyt tempo. Men også at det slurves med sikkerheten er et tydelig tegn.

– Bransjer som maling og mur er mer utsatt enn andre, fordi det stilles færre formelle krav til kompetanse og sertifisering for å jobbe, sier Mamen.

Nå skal fagorganiseringen i byggebransjen styrkes. Det gjøres med et helt nytt grep

Kan ikke tilby ungdom snusk

Kaare Gilhus i Veidekke har et ønske om at byggebransjen må være attraktiv for unge.

– Vi må tenke langsiktig å ta et ansvar for næringen, og begynne hos oss selv. Vi kan ikke tilby unge som vil bli bygningsarbeidere en bransje med snusk og rusk.

Bedring

På de 13 årene Gilhus har jobbet i bransjen, mener han at det har kommet mange nødvendige tiltak for å begrense useriøsiteten, og nevner påseplikten som et bra tiltak.

– Vi håper andre kommer etter og bidrar til Fair Play, både små og store. Dette er en viktig jobb, sier Gilhus.

Laget vokser

Fair Play Bygg ble i oppstarten finansiert av fag- og bransjeforeninger. Med etikkplakaten som ble lansert tidligere i år, har også byggherrer og mindre firmaer støttet dem økonomisk. Etikkplakaten inneholder åtte paragrafer som underskriverne forplikter seg til, og dreier seg om gjennomsiktighet, etterrettelighet og organisering i arbeidslivet.

Fred Sherling (58) sluttet som politimann for å jakte byggebanditter

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse