JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet: – Høyre prøver å unngå at innleie blir valgkamptema

Fellesforbundet er kritisk til regjeringas forslag om regulering av bemanningsbransjen, og mener timinga tett opptil valget er påfallende.
Fellesforbundets Steinar Krogstad mener regjeringen forslag er for svake, og at de kommer for å slippe ubehagelige debatter om arbeidsliv i valgkampen.

Fellesforbundets Steinar Krogstad mener regjeringen forslag er for svake, og at de kommer for å slippe ubehagelige debatter om arbeidsliv i valgkampen.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

I tre år og ti måneder har regjeringspartiene stemt ned alle forslag om å regulere bemanningsbransjen. Så, to måneder før valget blir regjeringen plutselig opptatt av å gjøre noe med problemene med bransjen.

Det sier Fellesforbundets nestleder Steinar Krogstad, etter at arbeidsminister Anniken Hauglie rett før sommerferien la en rekke forslag knytta til innleie og bemanning ut på høring.

Her kan du lese mer om regjeringas forslag.

Strategisk utspill

Høringsfristen for forslagene er 29. september, men Fellesforbundet er klare på at de mener forslagene Anniken Hauglie kommer med er for svake, og at de ikke vil løse problemene bemanningsbransjen skaper i arbeidslivet.

– Det er selvsagt positivt at virkeligheten trenger seg på også i regjeringskontorene. Men dette virker som et strategisk utspill for å dempe debatten om utviklinga av løsarbeidersamfunnet. Høyre og regjeringa ønsker ikke at det skal bli noen stor sak i valgkampen, mener Krogstad.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Arbeidsminister Hauglie sier at forslagene til en forsterket og tydeligere regulering av bemanningsbransjen kommer etter at regjeringa har fulgt utviklingen i bransjen nøye. Hun viser til igangsatte forskningsprosjekter for å innhente mer kunnskap, og dialog med arbeidslivets parter.

– Regjeringa er opptatt av at faste ansettelser med forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår forblir hovedregelen i det norske arbeidslivet. Vi vil sikre at folk har kontrakter som gir forutsigbar inntekt, begrense innleie, samtidig som vi sikrer en viss fleksibilitet for arbeidsgiverne, sier Hauglie.

Utviklingen bekymrer Hauglie

Bemanningsbransjens vekst særlig i byggebransjen har vært den store saken i debatten om arbeidslivet i Fellesforbundet de siste åra. Senest under LO-kongressen kom byggmiljøene i Oslo med en rapport som viste at omfanget av innleie er ekstremt, og at så å si all innleien er ulovlig.

– Den økende veksten i bruk av innleid arbeidskraft, særlig innenfor bygg- og anleggsbransjen, samt bruken av såkalte nulltimerskontrakter, bekymrer meg. Vi har derfor sendt forslag til nye reguleringer på høring og vil lese alle høringsuttalelsene nøye før vi konkluderer, sier Hauglie.

Omgår Clockwork-dommen

– Vi setter pris på at regjeringa gjør et forsøk på å komme oss i møte, understreker Steinar Krogstad. Han påpeker imidlertid en rekke svakheter i forslagene som er ute på høring.

En av de viktigste er at definisjonen av hva som er en fast ansettelse fortsatt ikke er avklart skikkelig. I vår kom dommen i den såkalte Clockwork-saken, som fastslo at konseptet "fast ansettelse uten garantilønn" ikke er lovlig. Men omgåelsen av denne dommen startet umiddelbart, ifølge Krogstad.

– Vi ser at folk får faste deltidsstillinger, og så gjennomsnittsberegnes stillingsbrøken ved å avregne i ettertid. Det blir i praksis bare en annen måte å organisere "fast ansatt uten garantilønn", sier Krogstad. Han mener at måten å bøte på dette er at det må knyttes en arbeidsplan til fast ansettelse. Dette går regjeringen imot i sitt forslag til tiltak.

– Vår erfaring til bemanningsbyråer er at kombinasjonen deltid og manglende arbeidsplan brukes for å omgå reglene, Bemanningsbransjen ansetter ikke folk for å leie dem ut i 60 prosent stillinger. Den lavere stillingsbrøken folk ansettes i er kun for å slippe å betale ut lønn mellom oppdragene, sier Krogstad.

Få nyhetsbrevet vårt

– For svakt

Fellesforbundet er også skuffet over at regjeringen ikke innfrir på kravet om å løfte adgangen til å godkjenne innleie opp til landsdekkende tariffavtaler. Dagens system, der en hvilken som helst type avtale mellom bedrift og ansatte kan regnes som tariffavtale og dermed gjøre det lovlig å avtale innleie og arbeidstidsordninger, gir useriøse aktører lett spill.

– Å løfte adgangen til å gjøre slike avtaler til landsdekkende avtaler ville derfor være et viktig tiltak for å styrke det seriøse arbeidslivet, sier Krogstad.

Arbeidsminister Hauglie foreslår å begrense innleie ved hjelp av kvoter, og antyder at 10-15 prosent innleide kan være akseptabelt. Heller ikke dette forslaget er godt nok, mener Krogstad. Blant annet ligger det en svakhet i at høringsnotatet opererer med kvotebegrensning på virksomhetsnivå, mens forbundet mener at skal det ha noe for seg må det være på byggeplass/verftsnivå.

– Først da vil fast ansatte sette normen for HMS og arbeidskulturen. Et lite antall innleide på en arbeidsplass kan være håndterbart, men mange steder er opptil halvparten innleide, sier Krogstad.

Nei til forbud

Arbeidsminister Anniken Hauglie sier nei til forslaget om å legge ned et midlertidig forbud mot innleie i bygg i Oslo-området i påvente av strengere lovregulering av bransjen, noe Fellesforbundet mener hun kunne gjort med utgangspunkt i dagens regelverk.

– Situasjonen i og rundt Oslo er slik nå at det trengs handling. For å få det slik vi ønsker er det tydelig at det trengs et regjeringsskifte, sier Steinar Krogstad, og peker på at de rødgrønne partiene har programfesta en stram regulering i tråd med Fellesforbundets ønsker.

• Følg oss på Facebook

Arbeidsminister Anniken Hauglie sier regjeringen har fulgt utviklingen nøye, og at veksten i bruk av innleie i byy bekymrer henne.

Arbeidsminister Anniken Hauglie sier regjeringen har fulgt utviklingen nøye, og at veksten i bruk av innleie i byy bekymrer henne.

Sissel M. Rasmussen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse