JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Organisert arbeidsliv

Fellesforbundet fortsetter veksten trass i nedgangstidene

250 nye tariffavtaler og over 4000 nye yrkesaktive medlemmer er fasiten for 2022.
UTE: Jørn Eggum mener direkte kontakt med medlemmene er viktig for å få raske tilbakemeldinger. Her viser Trygve Solaas Eggum rundt i verkstedhallen på Westcon Yards i Florø.

UTE: Jørn Eggum mener direkte kontakt med medlemmene er viktig for å få raske tilbakemeldinger. Her viser Trygve Solaas Eggum rundt i verkstedhallen på Westcon Yards i Florø.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Fellesforbundet har opprettet 251 nye tariffavtaler i år. Forbundsleder Jørn Eggum roser lokalorganisasjonen ute i forbundet for god jobbing for ordnede forhold og organisering.

– Det er sterkt med så mange nye avtaler, og hovedforklaringen er knallhard og god jobbing lokalt, sier Eggum.

En av dem som inngår i statistikken er kaffebaren Espresso House på Oslo Sentralstasjon. Der gikk en gjeng unge, deltidsansatte i bresjen for fagorganisering og fikk på plass en avtale. Suksessen har inspirert flere andre Espresso House i hovedstaden til å følge etter og få på plass avtale.

Til sammen har forbundet i år fått 23.850 nye medlemmer i år. Det går også ut noen, men det samlede medlemstallet for det største forbundet i privat sektor i LO er nå 165.000. I løpet av året har det økt med 4000 yrkesaktive.

Noe av veksten er kommet innenfor transport, som har økt med 1000 etter at de gikk inn i Fellesforbundet i 2019.

Ute blant medlemmene

Eggum peker på at verdien av en tariffavtale er stor for ansatte. Ikke bare gir det ordnede forhold og rammer for et godt samarbeid. Tariffavtale gir også rett til tidligpensjonen AFP, lokale forhandlinger og systematisk HMS-arbeid.

– Selv i disse vanskelige tidene for mange, vokser vi i hovedsak jevnt. Et lite unntak er nok innenfor hotell og restaurant, der mange av medlemmene sliter med økonomien, sier Eggum.

Han trekker fram tradisjonen med at forbundet har om å besøke alle bedrifter med tariffavtale. Da kommer medlemmene i direkte kontakt med forbundet, problemer kan tas opp direkte og kanskje løses raskt.

– Når vi er mye ute blant medlemmene får vi også mye kjappe tilbakemeldinger. Det fungerer veldig bra, og poenget med å være organisert blir kanskje enda tydeligere, sier Eggum.

Snart en million i LO

Det er vanlig at forbundene får en medlemsvekst i forbindelse med tariffoppgjør, og særlig hovedoppgjør der det er streikerett på resultatet. I år var mars den beste måneden for Fellesforbundet, med over 2800 nye medlemmer. Men også nå mot slutten av året kommer det nye medlemmer til, med over 900 nye så langt i desember.

Trass i trange tider opplever de fleste LO-forbundene medlemsvekst. Det er nå bare 12.550 unna at LO til sammen har en million medlemmer.

Lønnshopp før jul: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse