JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grossistoppgjøret i gang:

Fellesforbundet kan åpne for å diskutere lukrativ lønnsgaranti

De siste årene har lønnsgarantien i grossistoverenskomsten gitt mellom sju og ti kroner timen i tillegg hvert år. Det kan det bli endring på.
GOD STEMNING: Forhandlingslederne Bård Westbye (til venstre) og Bjørn Anders Jonassen fra henholdsvis Hovedorganisasjonen Virke og Fellesforbundet var i strålende humør da forhandlinger om ny tariffavtale for grossistbransjen startet onsdag formiddag.

GOD STEMNING: Forhandlingslederne Bård Westbye (til venstre) og Bjørn Anders Jonassen fra henholdsvis Hovedorganisasjonen Virke og Fellesforbundet var i strålende humør da forhandlinger om ny tariffavtale for grossistbransjen startet onsdag formiddag.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Det bekrefter forhandlingsleder for Fellesforbundet, Bjørn Anders Jonassen, overfor Magasinet for fagorganiserte, onsdag kveld.

God stemning

Forhandlingene startet onsdag formiddag mellom Hovedorganisasjonen Virke og Fellesforbundet om tariffavtalen for lager- og sjåføransatte på grossistlagrene som blant annet Asko, Bama og Apotek1-kjeden.

Stemningen var svært god da forhandlingene ble åpnet, men det er fremdeles langt til mål for forhandlingsdelegasjonene.

– Vi er i startgropen, og siden dette er reelle forhandlinger, har vi lagt alt på bordet. Det inkluderer garantibestemmelsen i avtalen, sier Jonassen.

Arbeidsretten: Hvis offshoreselskapet får det som de vil, skal ikke Guttorm og kollegaene ha fast arbeidstid lenger

Press mot lønnsgaranti

Lønnsgarantien betyr at minstelønna skal justeres opp til 90 prosent av gjennomsnittslønna for samtlige lagerarbeidere og transportarbeidere som er omfattet av overenskomsten. Det inkluderer bonuser og tillegg for uregelmessig arbeidstid. Selve justeringen skjer fra 1. februar hvert år, og kommer utenom tariffoppgjøret. De siste årene har «februarreguleringa» som den populært blir kalt, gitt lønnsløft på mellom sju og ti kroner timen.

– Vi vet at det er press fra bedriftene på Virke om garantibestemmelsen, og det kommer et press fra Virke mot oss. Vi har signalisert at vi vil diskutere ordningen, men vi gir den ikke bort gratis. Den er blitt mer og mer verdifull for medlemmene, så det må bli en form for byttehandel, sier Bjørn Anders Jonassen.

Resultatet fra trygdeoppgjøret: Pensjonistene får redusert kjøpekraft for femte gang på de seks siste årene

Lokale forhandlinger

I den byttepotten mener Fellesforbundet at Virke bør legge inn en ny garanti. En garanti om reelle lokale forhandlinger.

– Lønnsgarantien har medført at det ofte ikke har blitt ført reelle lokale forhandlinger ute i bedriftene. Skal vi gjøre noe med lønnsgarantien, må vi få en garanti for at det blir reelle forhandlinger om lokale tillegg ute. Tilliten ute blant medlemmene er såpass tynnslitt at en vag lovnad ikke er nok, påpeker han.

Forhandlingslederen vet imidlertid at han sitter med gode kort når det gjelder den utfordrende lønnsgarantien.

– Får vi ikke en løsning vi kan leve med, vil garantibestemmelsen bli videreført, sier han.

Frislipp av taxiløyver: Anne har kjørt drosje i 34 år. Nå gruer hun seg til 1. november

Holder seg til ramma

Jonassen avslører også at selve lønnsramma som frontfaget la på 1,7 prosent er noe man vil forholde seg til også i grossist.

– Vi følger frontfaget. Vi diskuterer ikke utover ramma, men har en del tekniske ting som vi ser på. Vi har ikke hatt reelle forhandlinger om innholdet i tariffavtalen siden 2016, så det er en del ting vi vil rette opp, poengterer han.

Permitterte på Gardermoen fortviler: – Alt står på vent. Det verste er at vi ikke vet når det tar slutt

En dag ekstra

Det tror han partene vil få til på de tre dagene som er avsatt til forhandlinger i år. Vanligvis forhandles det bare i to dager, men både fordi det er fire år siden forrige forbundsvise oppgjør og den ekstra utfordringen med garantibestemmelsen, så blir det en tilleggsdag i år.

– Jeg er optimistisk med tanke på en forhandlingsløsning, men ingenting er avgjort før protokollen er signert, avslutter Bjørn Anders Jonassen.

Forhandlingene starter opp igjen i torsdag morgen klokka ni.

Lønnskampens vinnere og tapere: Sjekk hvor mye du ligger etter sammenlignet med topplederne

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse