JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Fellesforbundet står fortsatt på lønnskravene: – Industrien hadde et godt resultat i 2019

Partene i frontfagsoppgjøret tok ikke korona-hensyn, men ga hverandre et skikkelig håndtrykk da kravene ble overlevert.
Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen og leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, startet årets tariffoppgjør med et håndtrykk og overlevering av kravene.

Administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen og leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, startet årets tariffoppgjør med et håndtrykk og overlevering av kravene.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

aslak.bodahl@lomedia.no

Fellesforbundets Jørn Eggum lar ikke korona-frykten dempe lønnskravene. Han minner om at store deler av industrien gikk veldig godt i fjor. Nå krever han at arbeiderne får sin del av verdiene som ble skapt i 2019.

Håndtrykk

Med det vanlige håndtrykket ble krav og tilbud overlevert mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Dette er starten på årets viktigste lønnsoppgjør.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, understrekte at det var gode og rettferdige krav som Norsk Industri fikk.

– Kriteriene i industrioverenskomsten er at vi skal ta utgangspunkt i det resultatet bedriftene hadde i fjor. 2019 var et godt år med store overskudd for majoriteten av industrien, og det er ikke tvil om at våre medlemmer skal ha sin del av den kaken inn i 2020. Vi forhandler ikke bare på det som er rett foran nesetippen vår, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Disse forhandlingene gjelder Industrioverenskomsten, som i tillegg til verkstedindustrien består av tre mindre overenskomster. Grunnen til at disse forhandlingene blir tillagt så stor vekt, er at dette legger rammene for lønnsveksten i Norge.

Smarte løsninger

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, mottok kravene og lovet åpne forhandlinger hvor man sammen skal finne smarte løsninger. Han betegnet Norsk Industris krav som beskjedne. De viktigste kravene fra arbeidsgiverne gjelder endringer i arbeidstida.

Til tross for fallende oljepris og korona-epidemien, sto Fellesforbundet fast på kravet om at det måtte bli reallønnsvekst for alle. Men partene vil vise ansvarlighet.

– Det du får brød og melk for i butikken, kan du også gjøre noe med i industrioverenskomsten. Det gjelder hvordan du innretter de økonomiske kravene - det være seg om du skal ha det på minstelønnssatsene, garantisatsene eller i generelle kronetillegg, sier Fellesforbundets leder.

Torsdag kommer den endelige rapporten fra TBU, og partene vil ha et eget seminar med lederen av TBU, Geir Axelsen, for å gå gjennom de nye tallene og få en felles forståelse av virkeligheten før forhandlingene kommer ordentlig i gang.

Ingen pengediskusjon

Både Eggum og Lier-Hansen var klare på at det ikke blir noen diskusjon om penger før rett før fristen for oppgjøret går ut. Jørn Eggum har signalisert at han vil kreve en økonomisk ramme på over 3 prosent.

– Skal vi ende langt ned på 2-tallet, som Lier-Hansen har antydet, må det skje noe helt spesielt, påpeker Eggum.

Et krav som Jørn Eggum har trukket fram ved hver anledning før tariffoppgjøret, er forskuttering av sykepenger. I dag forskutterer arbeidsgiveren sykelønna for funksjonærene, men hvis en arbeider blir syk utover arbeidsgiverperioden må hen vente på oppgjøret fra Nav, og det kan ta flere uker. Eggum mener at arbeidere og funksjonærer må behandles likt.

Han sa også at det var nødvendig med etter- og videreutdanning for at industrien fortsatt skal være konkurransekraftig. Fellesforbundets leder har også et ønske om å redusere antallet overenskomster i industrioverenskomsten fra fire til tre. Den egne overenskomsten for Nexans bør inn i Verkstedoverenskomsten, mener han.

De to øvrige overenskomstene i Industrioverenskomsten er tariffavtalen for tekoindustrien, og en for tele- og dataindustrien.

Hvem gjelder tariffavtalen for

Eggum trakk også fram omfangsbestemmelsene, hvem det er tariffavtalen skal gjelde for. I dag er Industrioverenskomsten en arbeideroverenskomst. Fellesforbundet ønsker at også personer med kompetanse på ingeniør-nivå skal være omfattet av denne avtalen.

Et av problemområdene Eggum pekte på var offshorebilaget, bestemmelsene for Fellesforbundets medlemmer i leverandørindustrien som jobber offshore.

– Våre medlemmer må vite når de har fri og når de skal arbeide, slo lederen i Fellesforbundet fast.

Norsk Industri-sjefen var opptatt av å få bedre utnyttelse av industrien. Et viktig bidrag til dette vil være å endre normalarbeidstida. Norsk Industri ønsker at vanlig arbeidstid skal kunne legges mellom seks om morgen og sju om kvelden.

Mekleren kommer

– Men dette betyr ikke at folk skal jobbe lenger, sa Lier-Hansen. Norsk Industri ønsker også at tariffbestemmelsene om rotasjon skal bli tydeligere slik at partene kan bli enige om andre rotasjonsordninger for de som jobber offshore enn det som er standard for offshore-arbeid i dag.

Jørn Eggum avslo å kommentere disse kravene. Han syntes ikke det var riktig å starte forhandlingene på en pressekonferanse.

Frist for forhandlingene er 1.april. Det er ventet at Fellesforbundet kommer til å kreve brudd i forhandlingene slik at riksmekler Mats Ruland kommer inn og mekler oppgjøret i havn.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse