JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krigen i Ukraina

Fellesforbundets leder vil hjelpe arbeidere i Ukraina

Jørn Eggum møtte den ukrainske fagforeningslederen Oleg Grygoriuk i Budapest. Eggum lover å åpne lommeboka for å støtte de ukrainske arbeidere.
FORBRØDRING: Fagforeningsleder Oleg Grygoriuk fra Ukraina (til venstre) takker for støtten fra hele Europa, og Fellesforbundets leder, Jørn Eggum lover å støtte solidaritetsfondet europeisk fagbevegelse har startet for å støtte ukrainsk fagbevegelse.

FORBRØDRING: Fagforeningsleder Oleg Grygoriuk fra Ukraina (til venstre) takker for støtten fra hele Europa, og Fellesforbundets leder, Jørn Eggum lover å støtte solidaritetsfondet europeisk fagbevegelse har startet for å støtte ukrainsk fagbevegelse.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Den ukrainske fagforeningslederen deltok på kongressen til Den Europeiske Transportarbeiderføderasjonen som avsluttes i Budapest i dag.

Oleg Grygoriuk er leder for 80.000 ukrainske havnearbeidere og sjøfolk i fagforbundet Maritime Transport Workers Trade Union of Ukraine, MTWTU. På selveste Kristi himmelfartsdag entret han talerstolen og holdt et flammende innlegg om solidaritet både med egne medlemmer, men også om den solidariteten han har mottatt fra fagforeninger og fagforeningskamerater over hele verden. 

Takket for støtten

– Det er viktig å være her i Budapest og snakke på vegne av 80.000 sjøfolk og havnearbeidere i Ukraina. Vi prøver å overleve i en svært vanskelig situasjon på grunn av krigen. Vi har mistet barn, familiemedlemmer, og vi har mistet arbeidere, sa Grygoriuk.

– Oppbakkingen vi har fått fra resten av verden har ikke bare støttet oss eller det ukrainske jernbaneforbundet, men hele Ukraina. Den økonomiske støtten vi har fått, har gjort at vi har kunnet hjelpe våre medlemmer og fortsette vårt arbeid, fortsatte han. 

Må utsette jubileet

Han rettet også en spesiell takk til Guido, lastebilsjåføren fra Belgia som var den første som kjørte inn i Ukraina med hjelpesendinger etter at krigen startet 24. februar. 

– MTWTU feirer 30 år i år, og vi hadde tenkt å feire dagen. Det får vi ikke gjort i år, men jeg gleder meg til å invitere dere alle, sa Oleg Grygoriuk til en flere minutter lang stående applaus fra rundt 600 delegater og observatører på ETF-kongressen i Budapest som avsluttes fredag 27. mai. 

Intervju med fagforeningsleder Oleg Grygoriuk fra Ukraina, og Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

Rørt Eggum

I den påfølgende pausen tok Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, kontakt med Grygoriuk, for å takke for en fantastisk tale. 

– Jeg har problemer med å snakke, for jeg kjenner en klump i halsen. Dette er et av de sterkeste øyeblikkene jeg har vært med på faglig, når Oleg, en fantastisk raus person, står midt i en krig og har russiske faglige kamerater sittende noen benkerader nedenfor seg, men ikke kommer med ett eneste negativt ord, sier Eggum.

– Han snakket om fremtiden, muligheter, solidaritet og det å stå sammen. Han vet like godt som meg at det kommer til å bli en lang og bratt motbakke før vi får fred i Europa. Vi har et helt sinnssykt regime med Putin, men Oleg nevner ikke det med ett ord. I stedet snakker han om mulighetene vi arbeidsfolk har hvis vi står sammen og hjelper hverandre. Det er dette som er solidaritet, og den solidaritet ber han om fra oss, fortsetter Eggum.

Lover økonomisk støtte

Fellesforbundets leder merket seg også solidaritetsfondet som ETF (European transport workers federation) har opprettet for å hjelpe arbeidere i Ukraina, og nå lover Eggum å åpne lommeboka.

– Fondet skal bidra økonomisk slik at Oleg kan hjelpe medlemmene sine i Ukraina, og kanskje han på sikt kan feire 31-årsdagen til forbundet, sa en beveget Eggum. 

– Vi skal støtte dere hele veien, og Fellesforbundet vil bidra med penger til solidaritetsfondet, avslutter han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse