JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Firmaer er lite samarbeidsvillige med Arbeidstilsynet

Ett år etter tilsyn der arbeidere løp og gjemte seg i kjelleren, har ikke Arbeidstilsynet fått dokumentasjonen de har bedt om.
Regiondirektør Ørnulf Halmrast, i Arbeidstilsynet opplever at firmaer motarbeider tilsynets arbeid.

Regiondirektør Ørnulf Halmrast, i Arbeidstilsynet opplever at firmaer motarbeider tilsynets arbeid.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

torgny@lomedia.no

13. september i fjor kom Arbeidstilsynets inspektører til Ivar Aasens vei 6. De avdekket en rekke kritikkverdige forhold på plassen. Samtidig krevde de innsyn i lønnsforholdene.

Fortsatt er ikke alle påleggene oppfylt, og fra i dag 7. september er all virksomhet stanset. Entreprenøren, Element Prosjekt, har ikke lenger lov til å utføre byggeoppdrag.

Rumenere jobbet for luselønn i 40-millionersvillaen på Oslo vest

Følger opp pålegg

– Er ikke ett år veldig lang saksbehandlingstid?

– Nå er det ikke slik at de påleggene vi ga i fjor ikke er fulgt opp. Det har vært en lang prosess, og vi har fulgt opp hele tida, sier Ørnulf Halmrast, regionsdirektør i Arbeidstilsynet.

Men han medgir at det tar tid å få all dokumentasjon når arbeidsgivere og arbeidstakere ikke er samarbeidsvillige.

– Det hadde vært mye lettere for oss hvis arbeidstakerne hadde gitt oss korrekte opplysninger om lønns- og arbeidsforhold med en gang, sier Halmrast.

– Lite vi kan gjøre for underbetalte rumenske arbeidere, hvis de ikke er medlemmer

Gjør arbeidet vanskelig

Halmrast vil ikke kommentere saken om Ivar Aasens vei 6 og Element Prosjekt, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Mange firmaer gjør arbeidet vårt vanskelig, mens vi må følge reaksjonskjeden med pålegg, tvangsmulkt og stans. Vi opplever at firmaer blir lagt ned og nye dukker opp for å skjule virksomhet på kanten av loven. Det gjør at vi får en tung vei å gå.

Bakmenn og skjulte aktører

Halmrast skryter også av samarbeidet i a-krimsenteret.

– Dette samarbeidet gjør at vi kan rette mer oppmerksomhet mot bakmenn og skjulte aktører når vi har mulighet til å følge pengestrømmen.

Regjeringa nedprioriterer arbeidet mot sosial dumping, mener LO

– Dere har mulighet til å få ut lønningslister og timelister for å se om arbeiderne får nok betalt, men kan dere hjelpe de underbetalte arbeiderne med å få utbetalt det de har til gode?

Sak for domstolene

– Nei, etterbetaling av lønn er en sak for domstolene. Vi pålegger virksomheten å gi allmengjort lønn fra et tidspunkt for eksempel fra dagen vi kommer på inspeksjon. Da kan vi bruke de tvangsmidlene vi har til rådighet helt til det er dokumentert at firmaet har utbetalt det de skal, sier regionsdirektøren.

Han føyer til at i andre europeiske land som for eksempel Polen kan arbeidstilsynet hjelpe til med å drive inn utestående lønn. For at Arbeidstilsynet i Norge skal gjennomføre noe tilsvarende kreves det en lovendring.

LO strekker ut en hånd til uorganiserte som ikke får lønna de har krav på

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse