JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir julegave til arbeidsløse grafikere

14 langtidsledige grafikere får 2.500 skattefrie kroner i juletilskudd fra klubbene sine.
Øystein Simensen er klubbleder i VG grafisk klubb. Han regner med at den siste typografen i VG går ut døra sammen med den siste papirutgaven.

Øystein Simensen er klubbleder i VG grafisk klubb. Han regner med at den siste typografen i VG går ut døra sammen med den siste papirutgaven.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

Det er grafiske klubber i Fellesforbundet i Oslo og Akershus som fortsetter med sin tradisjonsrike julegave til medlemmer som har vært arbeidsløse i minimum 12 måneder og som er reelle arbeidssøkere. I år er det 14 medlemmer som har fått tilsagn.

Fra 72 til 15

Den grafiske klubben i VG bidrar til gaven, selv om de ikke selv har medlemmer som er arbeidsløse nå. Folk som har sluttet har meldt seg ut. Og det er mange som har sluttet, ifølge klubbleder Øystein Simensen, som også sitter i styret i Oslo Grafiske Forening (OGF).

– Vi var oppe i 72 medlemmer i grafisk i VG for 20 år siden. Da lå vi på nær 400.000 i opplag på ukedagene. Nå er vi 15 medlemmer og har et papiropplag på 120.000, sier klubblederen.

Sistemann inn

Han har jobbet i 21 år i VG og var den siste typografen som ble tilsatt. Det sier mye om utviklingen i grafisk bransje.

– VG tok ikke med seg typografer da de etablerte VGnett som eget aksjeselskap. Dermed har vi heller ingen oppgaver på nettutgaven, selv om den virkesomheten nå ikke er eget selskap lenger, sier han.

Tradisjon

Nedbemanningene i VG har stort sett foregått ved hjelp av sluttpakker og AFP. Det var mange som hoppet på da de ble tilbudt tre årslønner i 2006, sier han.

OGF har nå rundt 1.000 yrkesaktive medlemmer. Arbeidsløse betaler minstekontingent, eller administrasjonskontingent på 170 kroner måneden. Terje Fjellum, leder i OGF, forteller at folk setter stor pris på tilskuddet fra klubbene, som er en tradisjon som startet på 1990-tallet, da nedbemanningene i bransjen startet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse