JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FROKOST: Alexander Hopland-Wøien lager rutinert frokost og matpakker mens jentene i familien gjør seg klare for den nye dagen.

FROKOST: Alexander Hopland-Wøien lager rutinert frokost og matpakker mens jentene i familien gjør seg klare for den nye dagen.

Erlend Angelo

Håndverker Alexander vil ha seks timers arbeidsdag for å få mer tid med familien

Levering, jobb, henting, mat, lekser, natta. Og fritidsaktiviteter. – For meg er ikke sekstimersdagen noe som bør være en kampsak bare for kvinner, for den er like verdifull for hele familien.
2019012313490020190410203756

erlend@lomedia.no

hanne@lomedia.no

OSLO: Det kan gå ei kule varmt om morgenen når to store og to små skal opp og av sted til fire forskjellige steder. Men denne tidlige desembermorgenen foregår morgenritualene i fred og fordragelighet hos familien Utgård/Hopland-Wøien. Kanskje det er adventskalenderne som får de to småjentene på seks og fire år til å sitte som tente lys i sofaen? Kanskje har familien funnet sin egen rytme og fordeling av oppgavene?

– Det har nok vært mer styr før enn dette, smiler Alexander Hopland-Wøien. Han står på kjøkkenet og smører matpakker og frokost.

Barnefaren er tømrer og for tida på jobb på Stortinget. Det er i overkant av et kvarters tid med T-banen fra hjemmet i tomannsboligen langs T-banelinje 3 i hovedstaden.

Barnehagen åpner sju

Sammen med samboeren Laila Utgård har han de to døtrene Otilie og Lilja. Mens Alexander egentlig begynner på jobb klokka sju om morgenen, samtidig som barnehagen åpner, så pendler Laila i bil vel en halv time på E6 sørover til jobben som miljøterapeut i Vestby i Akershus. Hun starter på jobben klokka åtte, men jobber også turnus med jevnlige kveldsvakter.

– Når jeg skal levere i barnehagen, så blir jeg forsinket på jobben, sier Alexander. Han roser en forståelsesfull arbeidsgiver som lar ham forskyve arbeidsdagen, og ikke trekker ham for tida han er borte. For det er det mange som opplever. Og fordi kvinnene kanskje tjener mindre enn menn, så er det ofte de som «ofrer» sitt lønnstrekk eller går ned i stillingsprosent så familien totalt ikke taper for mye.

Som tømrer er Alexander Hopland-Wøien organisert i Fellesforbundet, som ikke har gjort noen vedtak om sekstimersdagen. Forbundet følger LO i denne saken. Fagforbundet, som samboeren er medlem i, arbeider for en reform som inneholder en arbeidstids­reduksjon med full lønnskompensasjon, for eksempel sekstimersdag.

Morgenstellet kan ikke kalles kvalitetstid. Allerede seks om morgenen må familien på fire stå opp. Pappa Alexander er sjef for matpakka. Innimellom smøringa, tar han seg tid til å snakke om temaet som han har blitt veldig opptatt av etter at han fikk barn.

Saken fortsetter under bildeserien.

SØVNIG: Pappa må overbevise en trøtt fireåring om å kle på seg.

SØVNIG: Pappa må overbevise en trøtt fireåring om å kle på seg.

Erlend Angelo

MORGENSTELL: Mamma Laila Utgård fletter håret på Lilja som spiser frokost sammen med Otilie. I dag er det liten tid, så det blir bare «vanlig» flette.

MORGENSTELL: Mamma Laila Utgård fletter håret på Lilja som spiser frokost sammen med Otilie. I dag er det liten tid, så det blir bare «vanlig» flette.

Erlend Angelo

REKKE OG RAD: Pappa har stålkontroll på matpakka.

REKKE OG RAD: Pappa har stålkontroll på matpakka.

Erlend Angelo

Knytter bånd

– Seks timers arbeidsdag har vært en kampsak for likestilling som kvinner har kjørt, men dette er en sak som i høyeste grad menn bør kjempe for, sier Alexander.

Han ble pappa som 22-åring og tok svenneprøven noen måneder etterpå.

– Nå sier loven at begge foreldrene skal ha ansvar for barna, økonomisk og praktisk. Begge foreldrene skal ta ut permisjon og vi fedre oppfordres til å ta ut mer enn minimumskvota av foreldrepermisjonen. Alle fedre jeg kjenner som er i samme situasjon som meg, har ønsket både to ukers fødselspermisjon og pappapermisjonen velkommen. Det er den første muligheten til å knytte bånd til barnet og det er kvalitetstid vi verdsetter høyt, sier Alexander, og legger til: – Det er gull verdt for en far å være hjemme med sitt nyfødte barn, og spesielt for mor som nettopp har vært gjennom en fødsel.

Seks timers arbeidsdag

Det neste som er naturlig er å innføre sekstimersdagen, mener han. En halvannen time kortere arbeidsdag vil dempe stressnivået hjemme og samvittigheten for at de er utålmodige med ungene.

– Vi kunne spart inn en time om morgenen og en halvtime om ettermiddagen. Det vil gi oss mer tid sammen som familie. I hverdagene er det levering, jobb, henting, mat, lekser, natta. Og er det aktiviteter, må vi bytte ut noe annet. Vi får ikke vært mye sammen med barna. Det må vi ta igjen i helgene.

Saken fortsetter under bildeserien.

VINTERMORGEN: En rolig spasertur ...

VINTERMORGEN: En rolig spasertur ...

Erlend Angelo

T-BANEN: ...  men firsprang når banen kommer.

T-BANEN: ... men firsprang når banen kommer.

Erlend Angelo

BARNEHAGEN: Deilig å møte bestevenninnen Mari i porten i barnehagen.

BARNEHAGEN: Deilig å møte bestevenninnen Mari i porten i barnehagen.

Erlend Angelo

SEIN: Når skole-elevene går på, er tømreren i gang med sin t-banetur nummer to for dagen. Klokka er 7.24 og han er allerede en liten halvtime for sein på jobb.

SEIN: Når skole-elevene går på, er tømreren i gang med sin t-banetur nummer to for dagen. Klokka er 7.24 og han er allerede en liten halvtime for sein på jobb.

Erlend Angelo

Menn må på banen

– For meg er ikke sekstimersdagen noe som bør være en kampsak bare for kvinner, for den er like verdifull for hele familien. Det må være det ultimate tegnet på likestilling at man kjemper for noe både menn og kvinner vinner på sammen, sier tømrer Hopland-Wøien, som håper å høre fra mange menn og småbarnsfedre framover.

– Ikke sitt og vent på at kvinner skal invitere oss inn i kampen for sekstimersdagen. La oss støtte opp om dem og bli med og løfte denne saken videre, oppfordrer han.

Men nå har ikke småbarnspappaen tid til å snakke mer. Klokka er sju, og han skulle allerede vært på jobben. Vottene har ligget til tørk. Han gir dem til mammaen som kler dem på minstejenta før han tar den lille ranselen hennes på ryggen sin og de vandrer ut i den mørke vintermorgenen sammen. En stor en og en liten en.

{"426596":{"type":"m","url":"/image-3.426596.db83ccd47e","cap":"MORGENSTELL: Mamma Laila Utgård fletter håret på Lilja som spiser frokost sammen med Otilie. I dag er det liten tid, så det blir bare «vanlig» flette.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426601":{"type":"m","url":"/image-3.426601.4404fb740e","cap":"BARNEHAGEN: Deilig å møte bestevenninnen Mari i porten i barnehagen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426604":{"type":"m","url":"/image-3.426604.62024.feee7ee532","cap":"REKKE OG RAD: Pappa har stålkontroll på matpakka.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426606":{"type":"m","url":"/image-3.426606.8e1a1d74fb","cap":"SØVNIG: Pappa må overbevise en trøtt fireåring om å kle på seg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426614":{"type":"m","url":"/image-3.426614.58c83c62f8","cap":"VINTERMORGEN: En rolig spasertur ...","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426616":{"type":"m","url":"/image-3.426616.6016f482cd","cap":"T-BANEN: ... men firsprang når banen kommer. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426621":{"type":"m","url":"/image-3.426621.d559769b30","cap":"SEIN: Når skole-elevene går på, er tømreren i gang med sin t-banetur nummer to for dagen. Klokka er 7.24 og han er allerede en liten halvtime for sein på jobb. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"426596":{"type":"m","url":"/image-3.426596.db83ccd47e","cap":"MORGENSTELL: Mamma Laila Utgård fletter håret på Lilja som spiser frokost sammen med Otilie. I dag er det liten tid, så det blir bare «vanlig» flette.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426601":{"type":"m","url":"/image-3.426601.4404fb740e","cap":"BARNEHAGEN: Deilig å møte bestevenninnen Mari i porten i barnehagen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426604":{"type":"m","url":"/image-3.426604.62024.feee7ee532","cap":"REKKE OG RAD: Pappa har stålkontroll på matpakka.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426606":{"type":"m","url":"/image-3.426606.8e1a1d74fb","cap":"SØVNIG: Pappa må overbevise en trøtt fireåring om å kle på seg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426614":{"type":"m","url":"/image-3.426614.58c83c62f8","cap":"VINTERMORGEN: En rolig spasertur ...","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426616":{"type":"m","url":"/image-3.426616.6016f482cd","cap":"T-BANEN: ... men firsprang når banen kommer. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426621":{"type":"m","url":"/image-3.426621.d559769b30","cap":"SEIN: Når skole-elevene går på, er tømreren i gang med sin t-banetur nummer to for dagen. Klokka er 7.24 og han er allerede en liten halvtime for sein på jobb. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}