JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulovlig arbeid i høyden:

Her bryter Statsbygg loven – mens de bygger ny politistasjon i Arendal

233 dager etter at Fellesforbundet oppdaget livsfarlige arbeidsforhold, hadde Statsbygg fortsatt ikke ryddet opp.
TEASER

TEASER

Thor Åge Christiansen/Fellesforbundet

erlend@lomedia.no

Tidlig på på morgenen, tirsdag 24. mars, observerte Thor-Åge Christansen det han mente var klare brudd på HMS-regler under byggingen av Arendals nye politistasjon.

– Det var klare brudd på sikring ved arbeid på tak, men de var såpass tidlig i prosessen at jeg tenkte at de ryddet opp i det raskt, særlig med tanke på at det var Statsbygg sjøl som var byggherre, sier Christiansen, organisasjonsarbeider i Fellesforbundet avdeling 9 Østre Agder.

Siden har arbeidet med politistasjonen gått sin gang. Like usikret som den dagen han oppdaget HMS-bruddene.

Christiansen sjekket byggeplassen så sent som onsdag, 233 dager etter hans første titt på byggeprosessen.

– Noe er forbedret, men det foregår fortsatt farlig arbeid der. Arbeiderne er ikke sikret godt nok, så etter mitt skjønn må de fortsatt jobbe under livsfarlige arbeidsforhold, understreker Christiansen.

Medieoppslag og Stortings-spørsmål hjalp – kanskje?

Og dette etter at både Statsbygg og hovedentreprenør BRG har lovet bot og bedring ved flere anledninger – sist etter at NRK Sørlandet var der på besøk for en uke siden.

Etter den tid har også saken vært opp i spørretimen på Stortinget.

Siden mars har Christiansen flere ganger dokumentert det usikrete arbeidet. Før sommeren snakket han med en kontakt i Arbeidstilsynet. Uten at det hjalp.

Etter sommerferien var det byggherre Statsbygg som fikk direkte beskjed. De lovet å rydde opp – forgjeves.

Nå sier de igjen at vil rydde opp. Christiansen håper de holder ord denne gang.

– Det er forkastelig at dette ikke ryddes opp i ved første varsling. Særlig med tanke på det trykket fra mange fronter for å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet, sier Christiansen.

Bryter loven

Organisasjonsarbeideren er ikke redd for å kalle det arbeidsmarkedskriminalitet. Begrepet brukes kanskje først og fremst om svart arbeid og hvitvasking av begreper – men Christiansen mener også dette faller inn under begrept.

– Dette er kriminalitet i den grad det angår sikkerheten til arbeidstakerne. De utsettes for livsfare på jobben. Det er brudd på forskrifter om arbeid i høyden, og det bryter med grunnleggende prinsipper i arbeidsmiljøloven, mener Christiansen.

Ap-politiker: – Parodisk

Freddy de Ruiter, Arbeiderparti-representant fra Aust-Agder, har selv sett byggeplassen det er snakk om. Selv for en legmann som ham var det enkelt å se at arbeidet ikke var sikret godt nok.

– Det er jo nesten parodisk. Tragikomisk, sier de Ruiter, og sikter til at det er nettopp Statsbygg, Statens egen byggherre og eiendomsforvalter, som har ansvaret for prosjektet. Som, ironisk nok, er et politihus. Med et arbeidstilsyn som de Ruiter mener ikke har gjort jobben sin. Tre offentlige størrelser i en pinlig sammenblanding, mener stortingsrepresentanten.

– Hvordan kan vi stille krav til private utbyggere når vi ikke en gang klarer å holde orden i eget hus, spør de Ruiter.

Er Arbeidstilsynet ærlige?

I Stortingets spørretime onsdag måtte arbeids- og sosialminister svare på hvordan han vil sikre at tilsynet skjøtter sine oppgaver.

Bevis nummer to på usikret arbeid, i august i år.

Bevis nummer to på usikret arbeid, i august i år.

Thor Åge Christiansen/Fellesforbundet

Ministeren svarte med at han hadde hørt med tilsynet i denne spesifikke saken – og fått forklart at tilsyn var gjennomført, pålegg ble gitt og er nå lukket.

– Arbeidstilsynet kan ikke se å ha fått skriftlige tips om denne byggeplassen verken når det gjelder arbeid i høyden eller andre forhold, men på bakgrunn av de observasjonene og det som representanten de Ruiter tar opp i spørretimen, har jeg bedt Arbeidstilsynet om å foreta nytt tilsyn og en ny kontroll med denne arbeidsplassen, svarte Eriksson.

LES MER: Se hele spørsmålsrunden i Stortinget her

Det vekket skepsisen hos de Ruiter.

– Ta en ekstra sjekk for hva tilsynet har foretatt seg i denne saken, sa de Ruiter.

Og utdyper overfor Magasinet for fagorganiserte:

– Jeg føler meg ikke trygg på at tilsynet har gjort jobben sin her. Ei heller om de har vært helt redelige i sin tilbakemelding til arbeidsministeren, sier de Ruiter.

Arbeidstilsynet: – Ikke fått noen tips

Christiansen sier til frifagbevegelse.no at han korrekt nok ikke har tipset Arbeidstilsynet via deres tipstelefon, men vært i kontakt med ansatte i tilsynet direkte. Rett og slett grunnet dårlige erfaringer med tipstelefonen.

Arbeidstilsynet holder fast ved at de ikke har mottatt noen tips – og at de har sitt på det tørre overfor arbeidsministeren.

Under deres besøk den 26. mai, en større samordnet aksjon med politiet, Nav og Skatteetaten, så de ikke noe til farlig arbeid i høyden.

Det eneste de fant var ett tilfelle av manglende ID-kort.

– Vi var på byggeplassen den 26. mai i forbindelse med en større, samordnet aksjon. Vi så ingenting som bekymret oss den dagen, sier regiondirektør Arve Christophersen i Arbeidstilsynet Sør.

Ifølge det lokale Fellesforbundet har det foregått usikret arbeid i en periode på åtte måneder. Burde ikke Arbeidstilsynet oppdage det, all den tid det i tillegg er et statlig byggeprosjekt?

– Vi må prioritere hvem vi besøker. Denne hovedentreprenøren har etter vår erfaring generelt sett ting i orden, sier regiondirektøren.

Og legger til at farlig arbeid i høyden generelt sett er noe de er ekstra opptatt av, og er en av de hyppigste årsakene til at byggeprosjekter stanses.

Statsbygg ikke fornøyd

Byggherren, altså Statsbygg, er ikke fornøyd med hvordan entreprenør BRG har skjøttet HMS-reglene.

– Statsbygg ser veldig alvorlig på at regler for sikkerhetsbestemmelser for arbeid i høyden ikke overholdes. Dette vil vi ta tak i. Vi ønsker nå å gi entreprenøren en advarsel, sier Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, til NRK.

4. november er dette bildet tatt. Fortsatt er det lett å snuble flere meter og skade seg kraftig.

4. november er dette bildet tatt. Fortsatt er det lett å snuble flere meter og skade seg kraftig.

Thor Åge Christiansen/Fellesforbundet

Entreprenøren fulgte opp med følgende:

– Når vi får en tilbakemelding fra byggherre, tar vi det veldig alvorlig. Av og til skjer det avvik, da må det håndteres, og det har vi gjort i dag, sier prosjektleder i Arendal BRG, Erling Ulland Eriksen, ifølge NRK.

Nye opplysninger til anmeldelse

Christiansen og Fellesforbundet avdeling 9 anmeldte Arbeidstilsynet for over to år siden, for ikke å skjøtte sine oppgaver som statlig tilsyn.

Denne saken med politihuset har de nå sendt videre til politet, som ny dokumentasjon til anmeldelsen.

– Vi har fortsatt ikke hørt noe fra politiet hva gjelder vår opprinnelige anmeldelse i 2013, så da regner med at de fortsatt etterforsker saken. Her har Arbeidstilsynet vært på en byggeplass med tydelig fare for liv og helse, og de svikter sitt mandat – igjen, mener Christiansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse