JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaløsere i hotell og restaurant:

Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann

Anja Bjørstad er kokk på Quality Airport Hotel i Stjørdal. På dette hotellet erstatter de, så langt det går, klor og andre sterke kjemikalier med vann tilsatt ozongass.

Håvard Sæbø

30.01.2020
08:11
30.01.2020 08:11

hanne@lomedia.no

STJØRDAL: God hygiene er veldig viktig for helsa og arbeidsmiljøet. Det vet folk i helsevesenet og folk i hotell- og restaurantfagene. I stedet for å vaske hendene med såpe og alkoholbaserte desinfeksjonsmidler, kan springvannet tilsettes ozongass.

Vasker kniver og fjøler

Quality Airport Hotel i Stjørdal har koblet ozongass til springene på kjøkkenet og kokk og klubbleder Anja Bjørstad er veldig fornøyd med det.

I springvannet vasker de hendene sine og kniver og skjærefjøler, og de slipper å bruke vaskemidler. Det blir like rent for bakterier som ved bruk av kjemikalier.

De har også ozon koblet til uttaket av slangen de spyler gulvet med på hotellkjøkkenet.

– Er det mye fett på gulvet må vi bruke klor, ellers klarer det seg med ozonvann, sier Anja Bjørstad.

DEBATT: Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Saken fortsetter under bildet.

OZON: Vannstrålen i kjøkkenvasken blir tilsatt ozongass. Det gjør at kokken Anja Bjørstad bruker mindre vaskemidler og kjemikalier.

OZON: Vannstrålen i kjøkkenvasken blir tilsatt ozongass. Det gjør at kokken Anja Bjørstad bruker mindre vaskemidler og kjemikalier.

Også renholderne bruker ozonvann når de gjør rent på rommene. Det gjør dem mindre eksponert for kjemikalier og allergiframkallende stoffer. De bruker færre hansker og munnbind også, ifølge direktøren Kim Strand.

Flere miljøtiltak

Ved hotellet i Stjørdal sentrum som i de øvrige Quality-hotellene har de en rekke andre tiltak med tanke på miljø og klima.

Anja Bjørstad forteller at de har gått over til mindre størrelse på tallerkener på buffetene. Det gjør at folk forsyner seg med mindre porsjoner og det gir mindre matsvinn. Dessuten har de kuttet ned på rødt kjøtt på buffeter, men økt med hvitt kjøtt og fisk, og frukt og grønt. I tillegg veies alt matavfall og målet er å kutte matsvinnet mye.

– Vi utnytter råvarene bedre også til å koke kraft for eksempel, og det gir mindre svinn også, sier hun.

Kokken synes det er viktig å tenke miljø på arbeidsplassen, og at det også smitter over til hjemmebanen.

Saken fortsetter under bildet.

Håvard Sæbø

Slik lages ozon

Ozon blir produsert fra oksygen i lufta ved hjelp av en ozongenerator. Det tilsettes vannstrømmen som kommer ut av krana eller slangen og løser seg opp i vannet.

Det meste av ozonet blir med vannet ned i avløpet, men ørsmå mengder kommer ut i lufta når hendene blir vasket, og det kan kjennes en svak ozonlukt.

Når gassen kommer ut i lufta vil den raskt omdannes til oksygen igjen og det er dermed en svært liten fare for opphopning av ozongass i rommet, ifølge Arbeidstilsynets blad, Arbeidervern.

Renhold med med ozonvann er like effektivt mot spredning av blant annet e. colibalterier, viser studier som er omtalt i Dagens Medisin.

Hva gjør vi for å berge kloden?

Møt klimaengasjerte arbeidsfolk i åtte ulike bransjer:
Mekaniker Remi (27) har laga verdens første oppladbare gravemaskin
Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger
Chris og kollegaene bygger nytt kontorbygg med gamle materialer
Her kjører avisbudene elektrisk: – Vi har varme i håndtak og frontrute, men jeg frøs på føttene
På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen
Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann
Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser
Espen og kollegaene knuser 120 biler daglig – for å gi dem nytt liv
Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din
Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Klimaløsere

Bedrift: Quality Airport Hotel Stjørdal

Produkt: Overnatting og servering

Klimatiltak: Bruker ozongass i renhold i stedet for kjemikalier, i tillegg til mange andre klimatiltak.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.01.2020
08:11
30.01.2020 08:11