JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiske dager for tariffavtalen:

Hotellkokk Daniel ødela kneet, men får ikke sykepenger – verken fra Nav eller jobben

Kokken Daniel Smolarz får verken penger fra Nav eller arbeidsgiver. Nettopp denne problematikken står sentralt i det pågående lønnsoppgjøret.
Daniel Smolarz jobber som frokostkokk ved Clarion Bergen Airport Hotel. Han ødela kneet sitt og måtte opereres. Ved en glipp ble ikke sykmeldingen hans forlenget. Nå har han vært uten inntekt i tre måneder.

Daniel Smolarz jobber som frokostkokk ved Clarion Bergen Airport Hotel. Han ødela kneet sitt og måtte opereres. Ved en glipp ble ikke sykmeldingen hans forlenget. Nå har han vært uten inntekt i tre måneder.

Håvard Sæbøe

torgny@lomedia.no

Frokostkokken Daniel Smolarz har havnet i en skikkelig klemme. Han har ikke hatt inntekt på over tre måneder. Arbeidsgiveren betaler ikke lønn utover de 16 første dagene ved sykdom, og nå er han så blakk at han må låne penger fra foreldre og svigerforeldre i Polen så han ikke blir kastet ut av leiligheten der han bor sammen med samboeren og deres et og et halvt år gamle sønn.

Smolarz er frokostkokk på Clarion Airport Hotel. Han har jobbet der i to år, og har vært svært fornøyd med arbeidet. Rett nok må han stå tidlig opp for å reise til jobben og gjøre klar slik at de første gjestene kan begynne å spise klokka sju, til gjengjeld har han kommet tidlig hjem og fått være mye sammen med sønnen sin.

Det var nettopp det han var 9. januar. Han lå på gulvet og lekte med sønnen. Da han reiste seg, sa det «pang» i kneet. Etter hvert viste det seg at det var menisken som var røket og han måtte opereres. En kokk står, går og løper hele dagen. Det er umulig å jobbe med et dårlig kne.

• Greit å vite: Kan Nav nekte meg sykepenger?

Sykemeldingen ikke forlenget

I slutten av mai ble han operert, det var da feilen med sykmeldingen oppsto. Ved en misforståelse ble ikke sykemeldingen forlenget. Da feilen ble oppdaget tilbakedaterte legen sykemeldingen.

Nav ville ikke uten videre godta en tilbakedatert sykmelding. Meldingen måtte derfor sendes til Smolarez’ lokale Nav-kontor for kontroll og godkjenning.

I de fleste bedrifter i Norge ville ikke dette blitt noe problem for den ansatte. Arbeidstakeren mottar sykepenger fra arbeidsgiveren. Det blir en sak for arbeidsgiveren å skaffe pengene tilbake fra Nav.

Men i noen bransjer og noen arbeidsgivere vil ikke forskuttere. Derfor er dette et krav som Fellesforbundet nå har reist med full tyngde i årets tariffoppgjør.

Lønnsoppgjøret: Dette mekler de om

Klassekampkrav

– Forskuttering av sykepenger er et klassekampkrav, sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, da Magasinet for fagorganiserte møtte ham i midten av juni.

– I dag får funksjonærene samme lønn om de blir syke eller ikke, bedriften forskutterer. I mange bedrifter må arbeiderne vente på utbetalingen fra Nav. Arbeidere og funksjonærer må likebehandles.

Brudd i meklingen: Her kan det bli storstreik fredag

Gråt i telefonen

Avdelingsleder i Fellesforbundet avdeling 266, Djevat Hisenaj, kjenner godt til situasjonen Smolarz har havnet i. Hisenaj leder avdelingen som organiserer hotell- og restaurantarbeiderne i Hordaland.

– Det var verre før. Digital overføring av sykemelding fra legen har gjort at saksbehandlingen hos Nav går raskere, men fortsatt er det noen tilfeller som saken med Smolarez. I fjor var det en jente som ringte meg om akkurat det samme. Hun hadde ikke fått lønn på fem måneder, og grein i telefonen. Hun var redd for å bli kasta på gata, sier Hisenaj.

Gunvor (70) er i full jobb, men nektes sykepenger

Tomt for feriepenger

Smolarez kjenner til flere tilfeller. Han har en polsk kamerat som jobber som kokk i Stavanger som har opplevd akkurat det samme.

– Jeg har klart meg bra til nå. I juni fikk jeg feriepenger, men nå er det ikke mer penger igjen. Samboeren min jobber, men det blir ikke nok. Nå må vi se nøye på hver regning, hvilke vi skal betale. Huseieren kommer og spør om han ikke snart skal få husleie for de siste månedene, men vi har ikke penger.

Smolarez kne har blitt bedre. Han er klar til å begynne å jobbe 50 prosent fra 1. september.

Ikke råd til fysioteapeut

– Jeg skulle ha gått til fysioterapeut, og har gjort det. Men nå har jeg ikke penger til det selv om det bare koster 200 kroner gangen. Jeg skylder for flere behandlinger, sier Smolarez.

Han titter ned på mobilen når han skal sende oss en melding. Vi forklarer at det er gratis trådløst nett der vi møtes så det koster ikke noe å sende oss meldingen.

– Jeg har bare seks minutter ringetid igjen på telefonen min. De må jeg ha til å ringe samboeren min hvis jeg skulle bli forsinket så hun ikke blir redd, sier han unnskyldende.

Lest denne? Sjefen ga sykmeldte Thomas sparken på SMS og sendte feil opplysninger til Nav

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse