JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svart arbeid:

Høyrefolk kjøper mest svart arbeid

Det er færre og færre som kjøper svarte tjenester, men uorganiserte og folk til høyre i politikken kjøper mer svarte tjenester enn fagorganiserte og folk til venstre.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Færre kjøper svart arbeid, men blant dem som kjøper, er det flest uorganiserte personer på høyresida i politikken. Dette viser en undersøkelse som Opinion har gjennomført på oppdrag av Samarbeidet mot svart økonomi.

Åtte prosent kjøper svart

Tilsvarende undersøkelser har blitt gjennomført annethvert år siden 2006. På spørsmålet «Har du kjøpt svart arbeid i løpet av de siste to årene?». I 2020 var det åtte prosent som svarte ja på dette spørsmålet. Mens det i 2009 var hele 23 prosent som hadde kjøpt svart arbeid de siste to årene.

– Dette viser at vi nå er snart tilbake på det nivået vi var før østutvidelsen, var konklusjonen rådgiver i LO Jonas Bals, trakk. I 2004 ble EU utvidet med åtte nye medlemsland fra Øst-Europa samt Kypros og Malta. I 2007 ble Romania og Bulgaria medlemmer.

Østutvidelsen

– Denne utvidelsen førte til at det ble en kraftig økning i tilgang på svart arbeidskraft, «alle hadde en polakk», uttrykte Bals det. Siden undersøkelsen startet først i 2006 er ikke årene før østutvidelsen med, men kurven viser en skarp vekst fra 2006, fra 13 prosent i 2006 til 23 prosent tre år seinere. Nå er antall som kjøper svarte tjenester lavere enn i 2006.

Opinion merker også en markert forskjell på høyre- og venstresida i politikken. Menn med middels til høy inntekt og som plasserer seg til høyre politisk vurderer i større grad enn andre å kjøpe svarte tjenester.

Skurkene i bilvaskmarkedet skal vekk. Se hvordan

Høyre-venstre-akse

Men Opinions-forsker Reidar Dischler kan ikke se om det for eksempel er noen forskjell på Høyre-velgere og personer som stemmer Fremskrittspartiet.

– Vi kan ikke si noe om partipreferanse. Vi har bare bedt om svarerne plassere seg selv på en politisk høyre-venstre-akse. En finner også en forskjell mellom de som er fagorganiserte og de uorganiserte i undersøkelsen: Blant dem som er medlem i fagforeningen er det 42 prosent som mener det aldri er akseptabelt å kjøpe svarte tjenester. 35 prosent av dem som ikke er fagorganisert mener det samme.

Skurkene i arbeidslivet utnytter koronakrisa. Nå gir NHO råd til bedrifter som trenger hjelp

Fire typer

Opinion gjennomførte også en kvalitativ undersøkelse der de gjennomførte samtaler med 20 av svarerne som hadde svart at de hadde kjøpt svart arbeid de siste to åra. På bakgrunn av disse intervjuene delte de dem inn i fire ulike typer.

Det var de som var tvunget, de som var ukomfortable med å kjøpe svart og de som var naive og egentlig ikke reflekterte så mye over konsekvensene av å handle svart. Den siste gruppen var mer ideologisk motivert med argumenter som at staten tar så mye penger uansett og at det er penger å spare.

Høyre mener venstresiden svartmaler: – En dårlig unnskyldning for å la være å gjøre noe, svarer Jonas Bals

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse