JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaløsere:

Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din

Alle må bidra til at jobbene blir mer miljøvennlige, sier forbundsleder Jørn Eggum i Fellesforbundet.
Industriarbeiderne er ikke en del av klimaproblemet, de er helt nødvendige for løsningen, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Industriarbeiderne er ikke en del av klimaproblemet, de er helt nødvendige for løsningen, mener leder Jørn Eggum i Fellesforbundet.

Håvard Sæbø

27.01.2020
09:00
27.01.2020 12:38

eline@lomedia.no

OSLO: Blåtrikken skrangler seg oppover Grünerløkka, tvers gjennom den urbane middelklassens hovedkvarter. Men det lar ikke dagens passasjer Jørn Eggum seg merke med.

Helt siden han overtok som leder i Fellesforbundet i 2015, har han vært klar på at Fellesforbundets rykte som miljøsinker og klimafornektere er en utfordring.

– La det være sagt: Vi har aldri tilhørt dem som benekter at klimaet endres på grunn av menneskelig aktivitet. Men tidligere har vår klimapolitikk vært for generell. Nå ser vi et taktskifte. Verden har endret seg, og skal vi klare å opprettholde etablerte arbeidsplasser kan vi ikke ignorere det, sier Eggum.

DEBATT: Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Våre folk rammes

For mens ungdommer verden rundt skolestreiker for klima - og både flyskam og oljeskam har gått inn i dagligtalen, framstår Fellesforbundet som en av petroleumsindustriens forsvarere.

– Endres rammevilkårene eller en tidlig sluttdato for virksomheten i Nordsjøen blir satt, vil våre folk som bygger installasjonene rammes hardt. Ja, vi må ta et krafttak for å bli klimanøytrale. Men det er helt avgjørende at de som har skoene på blir hørt i omstillingsprosessene.

Eggum vil snu hele diskusjonen på hodet. Industriarbeiderne er ikke en del av klimaproblemet, de er helt nødvendige for løsningen.

– Våre medlemmer har bygget landet, og de kan bygge om landet også, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Håvard Sæbø

Eggum mener at løsningen på klimaspørsmålet må være teknologiutvikling.

– Så ofte jeg har anledning sier jeg at framtidas grønne, teknologiske løsninger må stå på skuldrene til det vi har i dag. I dag ligger vi langt etter i utviklingen av en industri på fastlandet som kan bidra med eksportinntekter når etterspørselen etter olje faller. Vi må være veldig klar over at broen fra det vi har i dag til det vi skal leve av i framtida, den kommer til å bli kostbar.

Trenger penger

Derfor må pengene det offentlige skal bidra med til omstillingen sitte løst, mener Eggum.

Blant annet må det sikres at viktige bedrifter ikke «klimautflagger» og at fellesskapets ressurser brukes fornuftig, til å skape nye og bærekraftige arbeidsplasser.

Han peker på at det er stor enighet om at omstilling til klimanøytral industri krever omstilling av folks kompetanse. Det finnes ingen plan for hva denne kompetansen skal være.

– Norges store fortrinn er at vi hele tiden har ligget i forkant teknologisk. Men det handler også om arbeidslivet. Folk i faste og sikre jobber er mye bedre i stand til å bidra til omstilling og utvikling. Det er dette som er den norske modellen.

Derfor tar Fellesforbundet til orde for nært samarbeid med arbeidsgiverne, og for at myndighetene må presses til å stille strenge krav.

– Vi slutter opp om EUs klimamål, som er mer ambisiøse enn de norske. Norges viktigste bidrag for å nå målene vil trolig være på havvind - samt fangst, transport og lagring av karbon. Dette har vi rett og slett ikke råd til å la være å satse på, sier Eggum.

Internasjonalt samarbeid

Internasjonalt jobber fagbevegelsen for rettferdig omstilling gjennom initiativet Just Transition, som holder sosial rettferdighet oppe som et mål som går hånd i hånd med mer bærekraftig industri. Fellesforbundet er sterkt engasjert her, sier Jørn Eggum.

Han mener dagens regjering sitter altfor passiv i møte med voksende krav om grønn omstilling. Men i tillegg til mangel på langsiktig kapital, får den enkelte borger dyttet ansvaret for klimautfordringene på seg i form av skyld og skam.

– Det er helt bakvendt. Sørg heller for at folk har alternativer, som å bygge ut ladestasjoner i distriktene slik at elbil faktisk er mulig å bruke i hverdagen.

Eggums klimabudskap til medlemmene i Fellesforbundet er at de skal ha trygge og sikre jobber der de bor, jobber som bidrar til å løse klimakrisa.

– Vær stolt over arbeidsplassen din, og vær med på å sørge for at bedriftene utvikler seg og stiller klimakrav.

Hva gjør vi for å berge kloden?

Møt klimaengasjerte arbeidsfolk i åtte ulike bransjer:
Mekaniker Remi (27) har laga verdens første oppladbare gravemaskin
Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger
Chris og kollegaene bygger nytt kontorbygg med gamle materialer
Her kjører avisbudene elektrisk: – Vi har varme i håndtak og frontrute, men jeg frøs på føttene
På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen
Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann
Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser
Espen og kollegaene knuser 120 biler daglig – for å gi dem nytt liv
Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din
Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Viste du at ...

i 2015 svarte 1 prosent av medlemmene i Fellesforbundet at klima/miljø var viktigst for dem ved valg av parti. I 2019 hadde andelen økt til 7 prosent

Kilde: Fellesforbundets medlemsundersøkelse

Visste du at ...

i 2015 svarte 1 prosent av medlemmene i Fellesforbundet at klima/miljø var viktigst for dem ved valg av parti.
I 2019 hadde andelen økt til 7 prosent

Kilde: Fellesforbundets medlemsundersøkelse

Vil ha rettferdig omstilling

Fellesforbundets landsmøte i fjor høst vedtok en uttalelse om «Klima for verdiskapning». Der krever forbundet blant annet at klimaomstillingen må være sosialt rettferdig: «reelt partssamarbeid og medvirkning i omstillingsprosesser er en forutsetning for å få oppslutning om nødvendige endringer. (...) Det er når samfunnet og bedriftene drar i samme retning at vi kan få de gode resultatene».

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
27.01.2020
09:00
27.01.2020 12:38