JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjeret 2020

Jordbærplukkarar får tre kroner meir i timen

Fellesforbundet og NHO Mat og Drikke er einige om at det trengst ein plan for å heve lønnsnivået i jordbruk og gartneri.
Fleire tilfelle av ulovleg lønns- og arbeidsvilkår blant jordbærplukkarar har blitt avdekka av Arbeidstilsynet i sommar.

Fleire tilfelle av ulovleg lønns- og arbeidsvilkår blant jordbærplukkarar har blitt avdekka av Arbeidstilsynet i sommar.

Sissel M. Rasmussen

tormod@lomedia.no

Onsdag vart Fellesforbundet og NHO Mat og Drikke einige i tariffoppgjeret for tilsette i jordbruk og gartneri.

Forhandlingsresultatet er blant anna 3 kroner auke i minstelønnssatsen for ferie- og innhaustingshjelp og satsen for fast tilsette frå 1. november.

Denne minstelønna er såkalla allmenngjort, altså lovfesta minstelønn i bransjen. Den gjeld dermed langt fleire enn dei som jobbar i ei bedrift med tariffavtale.

Norske bønder: Her er fem tiltak mot lønnsdumping i åkeren

Få er fagorganiserte

Då forhandlingane starta, gjekk forbundet hardt ut og kravde at den omdiskuterte minstelønna på 123,15 kroner for ferie- og innhaustingshjelp, vart fjerna. Sesongarbeidarar ville fått eit lønnshopp på 20 kroner timen med same minstelønn som fast tilsette.

– Vi har fått forbetra vilkåra for sesongarbeidarane, men ikkje så mykje som vi håpa på, konstaterer forhandlingsleiar Arvid Eikeland i Fellesforbundet til Magasinet for fagorganiserte.

Få er fagorganiserte i jordbruk og gartneri, og forbundet har under 200 medlemmer dei kunne tatt ut i ein eventuell streik.

– Vi fekk ikkje fjerna jordbærplukkarsatsen, men vi sende eit tydeleg signal til arbeidsgivarane, meiner Eikeland.

Avsløring: Polske jordbærplukkarar hevdar dei vart bedd om å ljuge om lønna

Plan for å auke lønna

Fellesforbundet og motparten er derimot einige om behovet for ein plan som blant anna skal bidra til å auke lønnsnivået i næringa, som var eit anna krav frå forbundet.

Formålet er å sikre rekrutteringa.

Minstelønna vart løfta fram i mediebildet då næringa sleit med våronna etter at koronakrisa hindra utanlandske arbeidarar frå å komme til Norge.

Det viste seg at permitterte nordmenn ville tape inntekt på å ta seg jobb i landbruket framfor å få dagpengar frå Nav.

Stortinget bad regjeringa sørge for nok arbeidskraft, saman med partane i arbeidslivet, av omsyn til matforsyninga og beredskapen.

«Det forutsettes at man sikrer ordnede lønns- og arbeidsforhold», heiter det i vedtaket frå 31. mars som Fellesforbundet tok med seg inn i forhandlingane.

Denne skapte debatt: Paulina og vennane kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dagar reiste dei fortvila heim

… og lønnsemda

Forbundet og NHO Mat og Drikke skal no invitere regjeringa, aktørar og organisasjonar i landbruket for å diskutere tiltak dei kan sette i verk så snart som mogleg.

Partane understrekar at lønns- og arbeidsvilkår skal fastsettast i tariffoppgjer, men peikar på at viktige rammevilkår blir fastsette andre stadar.

Lønnsemda i næringa blir i stor grad påverka gjennom jordbruksoppgjeret mellom bondeorganisasjonane og staten. I tillegg er dei store grossistane og daglegvarkjedene mektige aktørar.

– Med betre rammevilkår, trur vi også lønns- og arbeidsvilkåra vil styrkast. Dette er eit veldig viktig politisk arbeid, understrekar Eikeland i Fellesforbundet.

Samarbeid mot useriøsitet

Forbundet og NHO Mat og Drikke er dessutan einige om legge til rette for eit bransjeprogram mot useriøsitet og arbeidslivskriminalitet i næringa. Dette var også eit krav frå Fellesforbundet.

Fleire tilfelle av ulovleg lønns- og arbeidsvilkår blant jordbærplukkarar har blitt avdekka av Arbeidstilsynet i sommar, omtalt blant anna i Magasinet for fagorganiserte.

Mye lest: Konrad og Klaudia jobba 50 timars veke i jordbæråkeren. Då lønnsslippen kom, fekk dei hakeslepp

Innan mars 2021 skal partane invitere myndigheitene og bondeorganisasjonane til å starte det nye samarbeidet.

Nøgde arbeidsgivarar

– Vi er nøgd med å ha komme til einigheit med Fellesforbundet i dette oppgjeret innanfor ei ramme som bedriftene kan bere, skriv kommunikasjonsdirektør Indunn Storetvedt Eriksen i NHO Mat og Drikke i ein epost til Magasinet.

– Samtidig er vi glade for at vi også har komme fram til ein plan for korleis vi i fellesskap skal jobbe for å betre rekrutteringa og ikkje minst korleis vi kan arbeide for å sikre auka grad av seriøsitet i den delen av bransjen som har utfordringar.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse