JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kine Asper Vistnes skal lede utvalget i Fellesforbundet som jobber med strømpriskrisa

Mange tillitsvalgte i Fellesforbundet var oppgitt over tamme LO- vedtak om kraft i LO- kongressen. Nå setter Fellesforbundet ned et utvalg for å komme med kraft-krav.
LEDER UTVALGET: Kine Asper Vistnes leder utvalget som skal komme med Fellesforbundets krav til kraftpolitikken.

LEDER UTVALGET: Kine Asper Vistnes leder utvalget som skal komme med Fellesforbundets krav til kraftpolitikken.

Eline Lønnå

eline@lomedia.no

Hva betyr politisk kontroll med krafta, og hvilke grep kan tas for å oppnå det? Hvordan spiller krafteksporten og kablene inn, og hva med forsyningssikkerheten?

Det er mange store spørsmål knyttet til situasjonen på kraftmarkedet, konstaterer Fellesforbundets nestleder Kine Asper Vistnes. Hun skal nå lede et utvalg satt ned av forbundsstyret, det såkalte «Kraftutvalget».

– Vi opplever at det er alvorlige bekymringer ute blant våre medlemmer og tillitsvalgte. Både for medlemmenes private strømregninger og for arbeidsplassene og bedriftene, sier Vistnes.

Les også: Nå får Nav ros fra AAP-aksjonen: 18.000 syke slipper å gå inn i jula uten inntekt

Politisk kontroll

I forkant av forbundsstyrets møte i oktober, hadde en rekke fagforeninger sendt inn uttalelser med krav om økt politisk kontroll og aktive grep for å sikre at norsk industri beholder det konkurransefortrinnet landets store produksjon av fornybar og billig kraft har vært i over 100 år.

Vistnes sier at den «fellesforbundske» måten å jobbe på, er å sette seg ned og diskutere sakene grundig. Deretter skal det stilles politiske krav, med mål om gjennomslag hos politikerne. I denne saken skal Kraftutvalget se an hvilke konklusjoner og anbefalinger som kommer fra både den offentlig nedsatte energikommisjonen og den alternative kommisjonen som er initiert av Industriaksjonen. Mange av de toneangivende medlemmene i Industriaksjonen er tillitsvalgte i Fellesforbundet.

De to kommisjonene skal begge legge fram sine rapporter på seinhøsten/tidlig vinter. Den offentlige kommisjonens anbefalinger skulle etter planen legges fram 15. desember, men er blitt forsinket til over nyttår. Dermed kommer den alternative kommisjonen dem i forkjøpet når de presenterer sin rapport 8. november.

– Begge disse rapportene kommer til å prege debatten om kraft. Derfor er det en fordel at vi kan ta stilling til dette og påpeke hva vi mener er styrker og svakheter i dem. Slik kan vi være mer konkrete i våre krav, sier Vistnes.

Fram til neste forbundsstyremøte i slutten av november, skal utvalget jobbe fram et mandat og en tidsplan.

Ingen kraftkrig

Etter årets LO-kongress var det mange tillitsvalgte i Fellesforbundet som ga uttrykk for oppgitthet over det som ble oppfattet som tamme og svevende LO-vedtak om kraft. To av de profilerte tillitsvalgte som forsøkte å overbevise LO-kongressen om å gå hardere til verks i kraftspørsmålet, var Atle Tranøy og Steffen Høiland. De to er nå representert i forbundets kraftutvalg, sammen med Cecilie Søllesvik, Kyrre Næstby og forbundssekretær Christian Justnes.

– At vi setter ned utvalget er en erkjennelse fra ledelsen av at kraftpolitikken er av ekstremt stor betydning både for arbeidsplassene og medlemmenes privatøkonomi. Men det er også er erkjennelse av at LO-kongressen ikke ga de svarene som medlemmene i vårt forbund forventer. De forventer at Fellesforbundet som et kraftfullt og tydelig industriforbund kan peke på tiltak, sier Atle Tranøy.

– Selv om vi ikke nødvendigvis er enige om alle løsningene, er det unisone i vårt forbund de sterke bekymringene. Kraft er et veldig viktig tema, og det finnes ulike svar. Målet nå er å finne ut hva vi faktisk er enige om, og hvordan vi faktisk kan få gjennomslag. Det er på ingen måte noen kraftkrig internt i vårt forbund, sier Vistnes.

Hun understreker at utålmodigheten er stor ute blant medlemmer og tillitsvalgte, og at hensikten med utvalget absolutt ikke er å tvære ut tida.

– Vi jobber så fort vi bare kan. Men det er kompliserte spørsmål, og det tar ofte litt lengre tid enn vi optimalt sett ønsker oss, sier Vistnes.

Utvalgsmedlem Tranøy sier at dette utvalgsarbeidet vil få langt større tyngde enn en resolusjon.

– Vi skal jobbe fram krav som kan omsettes i praktisk politikk, sier han.

Les også: Søndagsåpne butikker stjeler fra de lovlige utsalgsstedene, mener topptillitsvalgt

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse