JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet med ny klimaplan:

Klimaløsere på hver eneste arbeidsplass må delta i debatten om tiltakene, sier Fellesforbundet

– Vi kan ikke peke på andre for å løse klimakrisa. Det er vi som er klimaløserne, og vi trenger å ta debatten i praksis, ute på arbeidsplassene, sier Fellesforbundets Kine Asper Vistnes.
Forbundssekretær i Fellesforbundet sier at de store beslutningene i omstillingen ikke skal skje over hodet på forbundets medlemmer.

Forbundssekretær i Fellesforbundet sier at de store beslutningene i omstillingen ikke skal skje over hodet på forbundets medlemmer.

Sissel M. Rasmussen

eline@lomedia.no

– Vi i Fellesforbundet er ikke på hæla i forhold til klima. Vi står midt oppe i det, og er vant til å drive med omstilling.

Det sa forbundssekretær Kine Asper Vistnes da hun presenterte forbundets nye klimaplan på en stor konferanse for tillitsvalgte denne uka.

Vistnes pekte på at det er full fyr i klimadebatten, og at det er opp til forbundet selv å få fram sitt budskap. Da er det også svært viktig at organiserte og tillitsvalgte ute på hver eneste arbeidsplass tar del i diskusjonene.

– For oss er det helt avgjørende at klimadiskusjonen skjer på en rettferdig og realistisk måte, sier Vistnes. Blant annet må næringspolitikk og klima henge sammen. Derfor har vi laget denne planen.

Hele planen: Her kan du lese Fellesforbundets klimaplan

Alle bransjer

I den nye planen går forbundet gjennom bransje for bransje, og viser hvordan medlemmene i praksis kan bidra med konstruktive og nyskapende løsninger. En grunnplanke i tenkingen er at Norge trenger mer, ikke mindre industri.

– Det ligger mange konfliktlinjer i klimagassutslipp knytta til våre bransjer. Men det er ekstremt viktig å huske på at vi ikke er problemet, men en avgjørende del av løsningen. Vi er i gang, og vi kan omstilling. Vi må ha en svært tung hånd på rattet, disse diskusjonene skal ikke skje over hodet på oss.

I planen viser Fellesforbundet til prosesser som skjer på arbeidsplassene i de fleste sektorene. Det gjelder hele spennet fra teknologien som brukes – til hvordan selve arbeidet utføres.

Andre viktige stikkord er hvilke innsatsfaktorer som brukes i produksjonen, transportløsninger, energibesparing, gjenbruk og håndtering av avfall.

Fikk du med deg denne? Fellesforbundet mener sokkelen må elektrifiseres for å nå klimamålene. Men hvem skal betale regninga?

Omstillingen vil merkes

Rådgiver i forbundet, Jørn Prangerød, deltok også på lanseringen. Han pekte på at Stortinget har bestemt at Norges klimautslipp skal ned med minst 50 prosent innen 2030. Altså innen åtte år.

– For å si det på fellesforbundsk, det kommer til å bli jævlig tøft. Det kommet til å merkes.

Ett av områdene innenfor Fellesforbundets bransjer som er mest omstridt i klimasammenheng er naturligvis utvinning av olje og gass. Forbundet går inn for en elektrifisering av sokkelen, og så langt som mulig med havvind. Å komme i mål innen 2030 med havvind, er imidlertid ikke realistisk.

– Dermed må noe av strømmen komme fra land, uten at det skal gå på bekostning av konkurransedyktige strømpriser for den landbaserte industrien.

Samtidig er det et faktum at 95 prosent av klimautslippene kommer når oljen og gassen forbrennes, mot 5 prosent når de utvinnes.

– Vi vil jobbe hardt for at vi skal slutte å forbrenne olje og gass, men bruke det i kretsløpet. Det er utallige produkter vi er avhengige av petroleum for å kunne framstille, sier Kine Vistnes.

Hun understreker også at for å lykkes med omstillingen må den kompetansen og teknologien vi allerede har, benyttes for å begynne med nye ting.

Folk må involveres

Vistnes sier at dersom klimaløsninger skal oppleves som relevante, er det avgjørende at folk føler eierskap til dem, og er involvert.

– Dette gjelder de store beslutningene også, de store linjene. Ikke alle tenker at de har en plass som klimaløser, og det er et problem, sier Vistnes.

Hun peker på at det er mye støy og konflikter som trekkes fram i klimadiskusjonen – og at Fellesforbundet ofte blir invitert inn der det er konflikt: olje og gass-området.

– Men vi har så utrolig mye mer politikk på dette området. Det håper vi å få fram i den nye planen. Vi vil også vise at det ikke er "oss mot dem". Som et stort og sammensatt forbund, er vi hele tiden nødt til å utfordre oss selv og finne fram til løsninger som er sammensatte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse