JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nobel Catering & Conditori:

Konditor Cathrine jobber blant fristelser

Det er mellomsesong på bakeavdelingen til Nobel Catering etter jul og før konfirmasjonsvåren. Men noen skal jo alltid ha kake – og kaffe og snitter og varmmat skal folk ha året rundt.

Erlend Angelo

05.03.2019
12:35
10.04.2019 20:37

harald@lomedia.no

erlend@lomedia.no

ØSTERÅS: Det er ikke lett, det er ikke det. Nei, det er det sannelig ikke å bli vist rundt på konditoriavdelingen til Nobel Catering & Conditori og høre at alt er bestilt. Så det spiller ingen rolle hvor mye Magasinet praler med «hundre prosent kredittverdighet!» og minner om at Den Norske Modellen handler om å «fordele godene». Kakebestillinger må leveres dagen før.

Og det bugner av kaker og tilhørende herligheter; sukkerpynt, marsipanpynt, bær, sjokoladeglasur … Det er hele berg av kakebunner som er klare til pynt.

Og det i en rolig periode, altså.

Dette må være et veldig utfordrende arbeidssted.

Les også: Ansatte får tariffavtale i kjendis-bakeri etter klager på dårlig arbeidsmiljø

Butterdeigens hevn

Konditor og tillitsvalgt Cathrine Høglund har jobbet på Nobel på Østerås utenfor Oslo siden 2012, etter en omflakkende tilværelse med blant annet avlagt svenneprøve på Gol.

– Det er bare én på avdelingen som ikke har fagbrev, forteller hun.

Lærlinger har de også innimellom, og da må veilederen lese seg opp.

– Det er enkelte ting i faget som ikke er så veldig aktuelle lenger, som butterdeig og terteskjell, sier hun overraskende.

– Er butterdeig ut?!

– Det er nye trender nå, som «raw food»-bakverk og sånt. Butterdeig bruker vi lite av. Så når vi har lærlinger, må jeg pugge det på nytt før jeg kan lære det bort.

Saken fortsetter under bildet.

Erlend Angelo

Kakenes tap

Moussekaker er derimot hot, og det samme er den klassiske marsipankaken, som det går mye av både før jul og i konfirmasjonssesongen vår og høst. Da lages det også store, forseggjorte kaker til bryllup.

– Påsken er av en eller annen grunn ikke så travel lenger, forteller Høglund.

– Derimot så er det mye månedsavslutninger rundt omkring.

Nå er konditoravdelingen bare en del av Nobel, og vi tar en runde til både kaldmat- og varmmatavdelingene. Men det er ikke så mye mat å se når Magasinet kommer på senmorgenen. Dagens mat er for lengst både laget og kjørt ut, blant annet til forskjellige kantineoperatører rundt omkring.

Så for fotoseansen må vi tilbake til konditoriet, der det fortsatt danderes og glasureres. Det er nærmest uutholdelig å se på, og vi uttrykker vår intense misunnelse overfor konditorene som kan fråtse i dette til daglig. Eller er det like strengt for dem? Hvordan holder konditor Høglund egentlig ut?

– Å, jeg har sluttet å spise sukker, jeg, sier hun.

Erlend Angelo

Erlend Angelo

Erlend Angelo

Nobel Catering & Conditori

Cateringselskap med avdelinger på Østerås og Skedsmo utenfor Oslo.

Har rundt 40 ansatte og leverer alt fra selskapsmat og koldtbord til kaker av alle slag.

Fikk tariffavtale i 2017.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.03.2019
12:35
10.04.2019 20:37