JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbransjen:

Lærlinger bør ikke kunne leies ut fra Adecco, mener departementet

Adecco vurderer nå hva de gjør med søknaden sin om å bli lærebedrift i Oslo.
ADECCO: Om to uker skal Oslo fylkeskommune ta stilling til om Adecco skal få status som lærebedrift.

ADECCO: Om to uker skal Oslo fylkeskommune ta stilling til om Adecco skal få status som lærebedrift.

Erlend Angelo

14.03.2019
12:45
10.04.2019 20:37

eline.lonna@lomedia.no

I et brev til Byggmesterforbundet skriver Kunnskapsdepartementet at dagens regelverk gjør det «vanskelig å se for seg at en bemanningsbedrift vil kunne oppfylle vilkårene for å bli godkjent som lærebedrift i fag hvor bedriften ikke har egen produksjon».

Dette griper rett inn i en pågående sak i Oslo, der bemanningsbyrået Adecco ha inne en søknad om å bli opplæringsbedrift i tømrerfaget, med ønske om å ha lærlinger på plass fra høsten av.

Les også: Adecco ønsker å bli lærebedrift i Oslo

Søknad oppe til vurdering

Fagbevegelsen har reagert sterkt på at bemanningsbransjen forsøker å komme på banen som lærebedrifter, og Oslo Bygningsarbeiderforening sammen med fire andre foreninger innen bransjen har varslet at de vil demonstrere utenfor Utdanningsetaten på Helsfyr i Oslo når søknaden skal behandles 25. mars.

Nå sier direktør for construction og engineering i Adecco Erling Kornkveen at det er usikkert hva som skjer med søknaden etter at departementet kom på banen med sin anbefaling.

– Vi vurderer det i disse dager, og avventer om vi trekker søknaden til vi har hatt samtaler med Norsk Industri, sier Kornkveen til Magasinet for fagorganiserte.

Oslo Bygg ikke beroliget

Men leder i Oslo Bygningsarbeiderforening Petter Vellesen er ikke klar for å pakke ned fanene og de gule vestene riktig ennå.

– Det er veldig bra at departementet sier at lærlinger ikke skal leies ut og at bemanningsbedrifter ikke oppfyller kravene til lærebedrifter. Men det er fortsatt fylkeskommunen som behandler søknader, så vi holder oss i beredskap til Adecco trekker søknaden, sier Vellesen.

Saken fortsetter under bildet.

KLAR TIL AKSJON: Petter Vellesen og byggmiljøet i Oslo nekter å akseptere at bemanningsbransjen skal etablerere seg som opplæringsbedrifter.

KLAR TIL AKSJON: Petter Vellesen og byggmiljøet i Oslo nekter å akseptere at bemanningsbransjen skal etablerere seg som opplæringsbedrifter.

Håvard Sæbø

Han er heller ikke 100 prosent beroliget av departementets holdning, som åpner for å utrede om bemanningsbyråer skal kunne godkjennes som lærebedrifter.

– En utredning vil være en ny, utstrakt hånd til en bransje som allerede har en altfor framtredende rolle i norsk arbeidsliv. Vi vet også at regjeringen og ledende folk i Nav-systemet gjerne ser bemanningsbransjen ta over stadig flere offentlige oppgaver, som arbeidsformidling, advarer Vellesen. Han mener saken er klinkende klar og at en utredning er helt unødig:

– Lærlingene våre skal ikke å leies ut for å dekke oppdragsgivernes kortvarige behov.

Les også: Her protesterer fagforeningene mot ulovlig innleie på Stordalens prestisjehotell

SV: – Bemanningsbransjen en hellig ku

– Adecco bør ikke få lov til å bli lærlingbedrift.

Det slår stortingsrepresentant Solfrid Lerbrekk fra SV fast. Hun har selv sittet i yrkesopplæringsnemnd i Rogaland, og mener bemanningsbransjen må holdes langt unna fagopplæringen.

Hun sier SV ønsker å bidra til at prinsippet om at lærlingordningen bør og skal eies av partene i arbeidslivet styrkes, slik at partene sammen kan passe på kvaliteten på opplæringen.

Saken fortsetter under bildet.

ADVARER: Solfrid Lerbrekk i SV sier bemanningsbransjen ikke har noe positivt å bidra med i fagopplæringen.

ADVARER: Solfrid Lerbrekk i SV sier bemanningsbransjen ikke har noe positivt å bidra med i fagopplæringen.

Sissel M. Rasmussen

– For å beholde kvaliteten i fagopplæringen må partene få sterkere eierskap til ordningen. Det er ikke gitt at en administrasjon vil avslå søknad fra et bemanningsbyrå så lengevilkårene på papiret er tilstede, sier Lerbrekk.

Heller ikke Lerbrekk er beroliget av at departementet sier at det ikke dag ikke ser ut til å være åpning for at bemanningsbyrå kan bli godkjent som lærebedrift.

– Bemanningsbransjen er som en hellig ku for dagen regjering. Jeg svært redd for at regjeringen vil gjøre nødvendige endringer for å få dette til. Dette fremgår også av brevet fra departementet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.03.2019
12:45
10.04.2019 20:37