JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange lærlinger vet ikke hva de har krav på

Tømrerlærlingene Philip Granhaug og Martin Rustad trives og har ting på stell på jobben. Dét er ingen selvfølge i en bransje «full av tull», påpeker Fellesforbundets lærlingpatrulje.
VIDERE JOBB: Tømrerlærlingene Philip Granhaug (t.v.) og Martin Rustad har håp om at det skal åpne seg mulighet for videre jobb hos NCC. På andre siden av bordet sitter lærlingpatruljen, denne dagen ved Ingrid Berg-Buan og Eirik Kjernli.

VIDERE JOBB: Tømrerlærlingene Philip Granhaug (t.v.) og Martin Rustad har håp om at det skal åpne seg mulighet for videre jobb hos NCC. På andre siden av bordet sitter lærlingpatruljen, denne dagen ved Ingrid Berg-Buan og Eirik Kjernli.

Håvard Sæbø

anne.siri.rena@lomedia.no

Vi treffer lærlingene i et pauserom innerst i et av byggene langs Karl Johans gate i Oslo. Rundt bordene snakkes norsk og andre språk, samtidig som matpakker og nykokt kaffe fortæres.

– Har dere arbeidskontrakt?

– Ja.

– Får dere betalt for overtid?

– Ja.

Fellesforbundets Ingrid Berg-Buan og Eirik Kjernli følger lærlingpatruljens spørreskjema til punkt og prikke, spørsmålene nærmest hagler. Og om de ikke kan svare på absolutt alt, så virker det som om tømrerlærlingene Philip Granhaug og Martin Rustad har det bra hos bedriften NCC. Midt i hovedstadens sentrum er de nå med på å reise et nytt hotell.

Ser ikke alvoret

I Philip Granhaugs tømrerklasse, som talte ni elever, har samtlige fått lærlingplass. Gledelig for en bransje som ikke tar inn mange lærlinger lenger, mener Ingrid Berg-Buan, organisasjonsarbeider i avdeling 10, Hotell og restaurant. Joakim Gebhardt, leder for Fellesforbundets ungdomsavdeling i Oslo og Akershus, mener det er kortsiktig tankegang av arbeidsgivere å satse på midlertidig innleie heller enn å ta imot lærlinger.

– Særlig byggebransjen er glad i fleksibilitet. At den attpåtil har fått stempel som «polakkbransje» gjør det enda mindre attraktivt for unge å jobbe der, mener Gebhardt, som er ansvarlig for lærlingpatruljen.

– Hvordan kan dette snu?

– Myndighetene må stille krav om at flere lærlinger skal inn på arbeidsplassene, og de må sette inn ytterligere tiltak mot sosial dumping. Det kan virke som de ikke helt forstår hvor stort dette problemet faktisk er, sier Ingrid Berg-Buan.

Brenner for lærlingene

Joakim Gebhardt forteller at rør- og elektrobransjen har bra med lærlinger, mens det for tiden er få i tømrer- og betongbransjen. I hotell- og restaurantbransjen er det også mangel på lærlinger. Sistnevnte bransje er preget av høyt arbeidspress, tungt arbeid og lave lønninger. Ingrid Berg-Buan mener videre det er en negativ utvikling med hyppig utskiftning av arbeidskraft i denne bransjen. Servitørlærling Tonje Helene Evensen Kilmork ved Hotel Bristol i Oslo sier hun selv har erfart at lærlinger utsettes for mye forskjellig behandling på arbeidsplassen. 19-åringen sier hun gjerne stiller frivillig i høstens lærlingpatrulje.

– Jeg brenner for lærlingenes situasjon, så det kan jeg godt tenke meg å være med på, kommenterte hun da hun fikk besøk av Fellesforbundet.

Kontrakt og oppfølging

Vårens lærlingpatrulje i Oslo og Akershus foregikk over tre dager. Til sammen besøkte en frivillig patrulje i alt 23 bedrifter, og møtte til sammen ti lærlinger.

– En lærling på annethvert sted, det er ikke så verst, mener Joakim Gebhardt i ungdomsavdelingen.

På tre av disse stedene fant patruljen avtalebrudd fra arbeidsgivers side. Det vanligste er at lærlingene mangler vanlig arbeidskontrakt, og at de får for dårlig oppfølging på arbeidsplassen.

For tømrerlærlingene Philip Granhaug og Martin Rustad er lunsjpausen over, ei ny byggeøkt står for tur. Kanskje rundes lærlingperioden av med fast stilling hos samme firma?

Myndighetene må stille krav om at flere lærlinger skal inn på arbeidsplassene.

Ingrid Berg-Buan i Fellesforbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse