JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav måtte punge ut

Fellesforbundet sikret permitterte medlemmer dagpenger. Forbundet mener mange flere har krav på dagpenger.
Organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Aust-Agder hjalp åtte medlemmer med å vinne fram overfor Nav.

Organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet i Aust-Agder hjalp åtte medlemmer med å vinne fram overfor Nav.

Erlend Angelo, Magasinet for fag

I midten av juli kunne åtte asfaltarbeidere organisert i Fellesforbundet juble. De hadde blitt nektet dagpenger fra Nav mens de var permitterte, men forbundet trådte til og støttet medlemmene. Nå får de utbetalt penger fra Nav for perioden de var permittert.

– Vi er de første i landet som har vunnet frem på dette punktet. Jeg håper alle innenfor disse bransjene som har blitt nektet dagpenger, nå får det likevel, sier Thor Åge Christiansen som er organisasjonsarbeider for Fellesforbundet i Østre Agder til NRK Sørlandet.

Nav hevdet de åtte asfaltarbeiderne var sesongarbeidere, og derfor ikke hadde rett på dagpenger.

Seks av de åtte har allerede fått pengene på konto, mens det gjenstår litt arbeid for å få ut dagpenger for de to siste. Én av dem ble bedt av Nav om ikke å sende meldekort, siden Nav mente han uansett ikke ville få dagpenger. Dette forsinker nå arbeidet med å få ut penger til medlemmet.

Betyr mye for framtida

De åtte arbeiderne jobber for tre forskjellige selskaper. Asfaltarbeider Raymond Lie er blant dem som nå får dagpenger ved permittering.

– Økonomisk betyr det en del penger. Så kan det kanskje forandre fremtiden og gjøre at vi kan være hundre prosent fast ansatt, sier Lie til NRK.

Fellesforbundet brakte tidligere i år saken inn for Sivilombudsmannen, som deretter kontaktet Nav med kritiske spørsmål til saksbehandlingen.

– Nav har ikke behandlet sakene skikkelig, og har begått mange brudd på forvaltningsloven, sier Christiansen til Magasinet for fagorganiserte.

Etter at Sivilombudsmannen engasjerte seg snudde Nav, til Fellesforbundets glede.

Fellesforbundet gir seg ikke med dette, og vil kjempe for andre medlemmer som ikke har fått penger under permittering.

Saker opp på ny

Alle som siden 2011 har fått avslag på dagpenger under permittering bør nå reise saken sin på ny overfor Nav. Det mener Fellesforbundets nestleder Anders Skattkjær.

Han opplyser at forbundet vil hjelpe medlemmer som ikke har nådd fram med rettmessige krav overfor Nav.

Forbundet har jobbet på flere fronter i denne saken. I mars var to av Fellesforbundets medlemmer i Høyesterett for å kjempe for dagpenger mens de var permitterte. Med advokathjelp fra forbundet vant de to trykkerne fram, og Nav måtte gi tapt.

Etter dette dro NHO og LO i møte med Nav og Arbeidsdepartementet 2. juni for å sikre at alle som etter 2011 har fått avslag på søknader om dagpenger under permittering skal få sine saker behandlet på ny. Dette ble det enighet om.

Innstramming fra Nav

Bakgrunnen for tvistene er at Nav fra 2011 strammet inn muligheten for å få dagpenger under permittering. Nav ble mer negativ til å gi dagpenger til ansatte som ble permittert hvis bedriften tapte et oppdrag. Nav strammet også inn muligheten til å få dagpenger hvis du jobbet i en bedrift i en sesongbetont bransje. Etter sterkt press fra LO har Nav måttet endre på reglene igjen. Nå er hovedregelen slik: Hvis det er enighet lokalt på bedriften om å permittere, skal Nav innvilge dagpenger. Men Nav skal like fullt gjøre en selvstendig vurdering av saken.

– Aldri gi opp

Organisasjonsarbeider Thor Åge Christiansen i Fellesforbundet sier at de ble advart mot å følge opp saken overfor Nav.

– Alle vi snakket med, sa at det ikke var mulig å vinne fram med denne saken. Men moralen er å aldri gi opp, oppsummerer Christiansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse