JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO vant fram i vikarsak

Leier et firma inn folk fra vikarbyrå, har det ikke plikt til selv å sørge for at de innleide likebehandles med egne ansatte. Det slår Arbeidsretten fast i en viktig prinsippdom. LO og NHO er uenige i tolkningen av dommen.
NHO-advokat Nina Melsom er glad for at Arbeidsretten slår fast at det ikke er innleiefirmaet som har det primære ansvaret for at innleide likebehandles med fast ansatte.

NHO-advokat Nina Melsom er glad for at Arbeidsretten slår fast at det ikke er innleiefirmaet som har det primære ansvaret for at innleide likebehandles med fast ansatte.

NHO

eline@lomedia.no

– NHO er fornøyd med denne dommen, som vi også hadde forventet skulle bli slik. Det var viktig å få stadfestet hvem det er som har ansvaret for likebehandlingen av innleide. Nå er det slått fast at det er bemanningsbyrået som er arbeidsgiver og dermed har primæransvaret for likebehandling.

Det sier en glad NHO-advokat Nina Melsom, som førte saken for NHO i Arbeidsretten. Bransjeforeningen Norsk Industri er tilbakeholdne med jubelen, men konstaterer på nettsidene sine at de har vunnet en seier:

– Det er bemanningsbyråenes oppgave å sørge for at innleide arbeidstakere sikres den samme lønnen som om de hadde vært ansatt i bedriften de er leid ut til. Det har Arbeidsretten nå slått fast.

Men hva Arbeidsretten har slått fast, det er det ingen enighet om. LOs advokat Marit Håvemoen slår tilbake mot NHOs tolkning:

– NHO tar feil når de sier at dommen innebærer at innleier ikke har plikt til å medvirke til at likebehandling finner sted. Det framgår uttrykkelig av dommen at innleier har en slik plikt, sier hun.

Viktig for Fellesforbundet

Det var en enstemmig Arbeidsrett som i dag kom med dommen i en sak Fellesforbundet og LO har vært svært opptatt av å få en avklaring på. Det var LO som stevnet NHO for å få en rettslig avgjørelse på hvilken tolkning av likebehandlingsreglene i Industrioverenskomsten (frontfaget) som gjelder.

Spørsmålene som har vært stilt var blant andre hvor forpliktende reglene om likebehandling av innleide egentlig er for innleiefirmaet? Hvem har ansvaret for at innleide og vikarer får det samme, både på lønn, velferdsgoder og arbeidstid? Er det innleiefirmaet eller bemanningsbyrået/utleiefirmaet? Og blir det uenighet om arbeidere virkelig får samme lønn og arbeidstid eller ikke, hvem skal ha rett til å gå inn i konflikten for å komme til en løsning – tillitsvalgte i innleiebedriften eller i utleiebedriften?

Magasinet for fagorganiserte fulgte rettssaken før jul. Les mer om vitneforklaringer og prosedyrer her.

Var de enige?

Dette var tema for tariffoppgjøret i 2012, og Fellesforbundet/LO og Norsk Industri/NHO er uenige om hvordan tariffavtalen skal tolkes. LOs påstand var at denne uenigheten var konstruert av NHO i etterkant, og at de faktiske partene i frontfaget, Fellesforbundet og Norsk Industri, hadde vært enige om hensikten hele tiden – nemlig at det er innleiefirmaet som må sørge for likebehandling av innleide. Dette er viktig ikke minst fordi det oftere er sterke tillitsvalgtmiljøer og flere organiserte i de etablerte innleiebedriftene, enn i bemanningsbyråer der begge deler som regel mangler.

Nå sier NHOs advokat Nina Melsom at dommen tydelig viser at det aldri var noen enighet mellom partene.

– Det er jo nettopp derfor den havnet i retten. Når man er uenig i ettertid om hva man faktisk har avtalt er domstolen rette instans, sier hun. Melsom peker på at dommen var enstemmig. Det betyr at begge de LO-utpekte dommerne, Tove Stangnes og Kjell Bjørndalen, stemte for. Bjørndalen er tidligere leder i Fellesforbundet.

– Selv om LO og Fellesforbundet ikke vant fram med sin påstand i saken, bekrefter Arbeidsrettens dom at tariffbestemmelsene om likebehandling er et viktig redskap i arbeidet for et seriøst arbeidsliv, sier LOs Håvemoen. Hun mener at dommen gir flere viktige avklaringer om hvilke plikter en innleiebedrift har, ifølge tariffavtalens bestemmelser om innleie. For eksempel har innleiebedriften en plikt til å forholde seg aktiv dersom et bemanningsbyrå de leier inn fra misligholder likebehandlingen.

Får ikke tviste

En viktig følge av dommen fra Arbeidsretten er at tillitsvalgte i innleiebedriften ikke får rett til å tviste dersom de mener at innleide får dårligere vilkår enn faste ansatte.

– Eventuelle tvister må skje i bemanningsbyrået. Det vil forskåne medlemsbedrifter hos oss som leier inn arbeidskraft, for tvister, sier NHOs Nina Melsom.

LOs advokat Marit Håvemoen sa i retten før jul at innleie utfordrer det organiserte arbeidslivet.

– Overenskomstene er ment å hindre uthuling av stillingsvernet og hindre at ansattes vilkår forringes samt at det forekommer sosial dumping. De skal dessuten gi tillitsvalgte et verktøy.

LOs advokat peker på at tillitsvalgte likevel vil ha rett til å tviste dersom deres egen bedrift ikke overholder sine plikter til å medvirke til likebehandling av innleide arbeidere.

Arbeidsmiløloven

Dommen i Arbeidsretten innebærer at NHO har fått rett i sin påstand om at de ikke har ønsket å tariffeste mer enn det som står i arbeidsmiljøloven om likebehandling. I arbeidsmiljøloven er det bemanningsbyrået som tildeles ansvaret for likebehandlingen. Fellesforbundet har helt siden landsmøtet i 2011 var opptatt av å forsterke vernet for innleide, ved å gi innleier et større ansvar.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse