JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge slipper EU-toll på stålprodukter: Gode nyheter for norsk industri og arbeidsplasser, sier LO

Norge unntas fra EUs nye toll på ståprodukter. Partene i arbeidslivet er lettet.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Erlend Angelo

tormod@lomedia.no

– Dette var gode nyheter for norsk industri og arbeidsplasser, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til lo.no.

EU har besluttet å iverksette toll på import av stål, om følge av at USA innførte ekstratoll på stål og aluminium i mars. Det gjør de for å beskytte egen stålproduksjonen.

Import fra Norge og de øvrige EØS-landene fritas, og dette begrunnes med EØS-avtalen og de nære økonomiske relasjonene med mellom EU og EØS-landene.

EUs sier nei til mer Acer-makt

NHO: – En seier for EØS-avtalen

– Norge er fullt ut deltaker i EUs indre marked gjennom EØS-avtalen, og da er det viktig at avtalen beskytter Norge når en handelskrig oppstår. For flere norske bedrifter er import og eksport av stål fra og til EU viktig, sier direktør Tore Myhre i NHOs internasjonale avdeling til NTB.

Han mener tollunntaket viser fordelene ved å være med i EØS.

– Dette viser at Norge har en bedre beskyttelse gjennom EØS-avtalen enn om vi kun hadde en ordinær frihandelsavtale med EU, sier Myhre, som minner om at Sveits ikke ble unntatt.

– Gode nyheter

Gode nyheter, istemmer statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet.

– Jeg er spesielt glad for å se at EØS-avtalen virker etter sin intensjon. Norske bedrifter er helt avhengig av at det indre markedet mellom EØS-landene kan fungere uhindret, sier han.

Norge har hele tiden ment at beskyttelsestiltak mot norsk eksport vil være i strid med prinsippet om like konkurransevilkår mellom landene som er med i EØS.

LO krever at regjeringa bruker handlingsrommet når et nytt EU-direktiv skal bli norsk lov

Frykt for dumping

EUs beskyttelsestiltak kommer som en konsekvens av USAs nye ekstratoll på stål og aluminium.

Det EU frykter, er at utenlandske produsenter skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi de nye tollbarrierene i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

Foreløpige analyser tyder ifølge EU-kommisjonen på at nettopp dette har skjedd. Den nye kvoten skal derfor gi en midlertidig beskyttelse mens EU fortsetter å overvåke utviklingen.

Venter på svar om aluminium

EU har så langt kun innført beskyttelse for stål, men det er ventet at lignende beskyttelse også kan bli innført for aluminium.

Dersom Norge ikke får unntak fra toll på aluminium, kan det ramme den norske aluminiumsindustrien knallhardt.

– Det kan hende at handelskrigen trappes opp til å inkludere andre varer. Vi regner imidlertid med at om EU innfører toll på aluminium, så unntas Norge også der fordi dagens vedtak viser til EØS-avtalen og er en prinsipiell beslutning, sier Myhre.

Da statsminister Erna Solberg (H) var på besøk i Brussel i begynnelsen av juni, kom EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker med klare løfter om at beskyttelsestiltakene ikke ville ramme Norge, verken for stål eller aluminium.

– Det vil faktisk ikke få noen konsekvenser for Norge i det hele tatt, sa Juncker.

Tajik: – Regjeringa må ta Stortingets skepsis til EUs arbeidsmarkedsbyrå på alvor

Midlertidig tiltak

EU-tollen som ble vedtatt onsdag, gjelder 23 kategorier av stålprodukter. Den gjelder i første omgang midlertidig i 200 dager.

Beskyttelsestiltaket går ut på at det blir innført en importkvote som bygger på historiske tall. Import som overstiger kvoten, vil bli ilagt ekstratoll på 25 prosent.

EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein slipper unna. I tillegg får enkelte utviklingsland unntak.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse