JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye skatteregler på tips vil gi ansatte mer feriepenger og pensjon

En skjerping av skattereglene for tips kan gi ansatte mer feriepenger og pensjonsopptjening. NHO Reiseliv er svært misfornøyd med forslaget.
SKATT: Regjeringen går inn for at arbeidsgiver skal ha plikt til å behandle tips som annen lønn. Det innebærer skatt, men også rett til feriepenger, pensjon og sykepenger.

SKATT: Regjeringen går inn for at arbeidsgiver skal ha plikt til å behandle tips som annen lønn. Det innebærer skatt, men også rett til feriepenger, pensjon og sykepenger.

Sissel M. Rasmussen

Finansminister Siv Jensen går inn for at arbeidsgivere skal måtte behandle tips fra gjester likt som lønn. Tips skal innberettes fra arbeidsgiver, og det skal betales arbeidsgiveravgift. Samtidig vil tipsen da inngå i grunnlaget for de ansattes feriepenger, pensjon og sykepenger.

Nyheten om at regjeringen har valgt å se bort fra NHOs negative høringssvar i denne saken vakte reaksjoner hos NHO Reiseliv. Der var det en sterk forventning om at finansministeren skulle lytte til deres råd om å droppe å legge anssvaret for skattlegging på arbeidsgiverne.

– Siv Jensen har enten ikke lest eller regelrett ignorert høringssvarene, både fra NHO Reiseliv og fra NHO sentralt. Begge er krystallklare på at forslaget bør utsettes til man har fått en bedre løsning med tanke på den praktiske gjennomføringen og at man også må se nøyere på konsekvensene det har for bransjen, sier Ole Michael Bjørndal, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv.

Hvor lite tjener de ansatte i restaurantbransjen? Sjekk lista over snittlønn i Norge her

Fellesforbundet sier ja

For de ansatte i lavlønnsbransjen reiseliv og servering, har skattlegging av tips vært et omstridt tema. Likevel har Fellesforbundet støttet forslaget, fordi det gir ansatte bedre formelle rettigheter på den fortjenesten de faktisk har i arbeidet.

Til dn.no sier rådgiver i Fellesforbundet Jens-Petter Hagen at forbundet er mot svart arbeid, og at tips i praksis er lønn.

– Det er greit at dette innberettes på denne måten, sier Hagen. Han påpeker at det er en fordel for ansatte å få pensjon, feriepenger og sykepenger også på det som har vært «uformell» fortjeneste.

Tips er allerede skattepliktig, det nye i reglene er at det nå er arbeidsgiver som får plikt til å følge opp og som må ta de sosiale utgiftene knyttet til tipspengene. NHO har i sine høringssvar pekt på at for ansatte kan vinninga fort gå opp i spinninga her, ettersom de økte utgiftene for bedriftene må dekkes inn av tipspengene fra kunder.

Håpløs oppgave

NHO Reiseliv påpeker at bedriftene i en allerede økonomisk sårbar bransje kan komme til å lide sterkt under store byråkratiske, praktiske og økonomiske konsekvenser av de nye reglene.

– Forslaget innebærer også oppgaver som i praksis er umulig, som å innrapportere tipsen hver ansatt tjener - inkludert den tipsen de mottar i kontanter, skriver NHO Reiseliv på sitt nettsted.

Direktør i NHO-foreningen Kristin Krohn Devold understreker at de støtter at ansatte skal betale skatt av tipsen. Men de er uenig i at løsningen er å behandle tips på lik linje med lønn fra arbeidsgiver, blant annet fordi tips ikke er en inntekt for bedriften – kun for den ansatte.

– Tips er en gave fra gjesten, sier Krohn Devold.

Les her om Fellesforbundets ja til forslaget fra Skattedirektoratet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse