JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Øivind Høiseth er ny LO-koordinator i Trøndelag

33-åringen tok fagbrev som forskalingssnekker i 2006, så tok han påbygg på videregående før han begynte på matematikkstudier på NTNU.
– Vi skal ikke bare drive med kontroll. Vi skal også forebygge og gi råd, sier LO-koordinator Øivind Høiseth.

– Vi skal ikke bare drive med kontroll. Vi skal også forebygge og gi råd, sier LO-koordinator Øivind Høiseth.

Tormod Ytrehus

– Det ble et par år, men studiet kommer aldri til å bli fullført, sier Øivind Høiseth. For han tok et friår fra studiene og brukte fagbrevet sitt i NCC. Dermed ble det 10 år på bygg i stedet.

Men nå har lersbyggen flyttet inn på kontor som LO-koordinator i Trøndelag fylkeskommune. Det vil si, han tilbringer mye tid på kontoret på Steinkjer også, for fylkeskommunen har delt virksomheten mellom de to tidligere fylkeshovedstedene.

Men mye tid blir også tilbrakt i bilen, ute på besøk på arbeidsplassene. For hans jobb nå er å følge opp lønns- og arbeidsvilkår i bygge- og anleggsprosjekter der Trøndelag fylkeskommune er bestiller, eller byggherre.

– Trøndelag har vedtatt egne, veldig gode seriøsitetsbestemmelser, etter modell av Statsbyggs retningslinjer, med krav til fagarbeidere og lærlinger, blant annet, forteller Øivind Høiseth, som har erfaring fra styret i avdeling 768, Trondheim Bygning, og fra representantskapet i LO.

Nå samarbeider han ofte med eiendomsseksjonen i fylket. SHA-rådgiverne (sikkerhet, helse og arbeidsmiljø) følger opp «byggherreforskriften» som er en spesifikk forskrift som omfatter byggherres ansvar og plikter.

LO har to koordinatorer i Trøndelag. Den andre følger Nye veier sine prosjekter, og ukentlig er det møter med alle de 12–13 LO-koordinatorene i landet. Det gir nyttig erfaringsutveksling og nettverksbygging.

Den største utfordringen mener han er at Trøndelag fylke er et veldig stort fylke, og regelverket ganske komplisert.

– Bransjen må følges nøye på lønn, arbeidstid, pensjon (OTP). Men ofte er det lett å ordne opp i problemer, når partene får satt seg inn i regelverket, og der kan vi hjelpe til, sier han.

– For vi skal ikke bare drive med kontroll. Vi skal også forebygge og gi råd. Det viktigste er å få til en god dialog med arbeiderne ute, eller med tillitsvalgte. Det er vi avhengige av for å skape tillit, sier LO-koordinator Øivind Høiseth.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse