JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ordknapp om verft

Olje- og energiminister Tord Lien hadde med seg rapporten om norske verfts konkurransekraft til LOs oljekonferanse i Stavanger. Men han hadde ikke fått lest den ennå.
ORDKNAPP: Den nye oljeministeren Tord Lien fra Fremskrittspartiet deltok på Olje- og gasskonferansen til LO i Stavanger i dag.

ORDKNAPP: Den nye oljeministeren Tord Lien fra Fremskrittspartiet deltok på Olje- og gasskonferansen til LO i Stavanger i dag.

harald.henmo@lomedia.no

I rapporten som ble publisert onsdag kommer det såkalte KonKraft-utvalget med en rekke begrunnelser for at norske verft skal slutte å tape anbud på leveranser i Nordsjøen. Stadig flere kontrakter på nybygg går til asiatiske verft. Men norske verft er konkurransedyktige, slår rapporten fast, bare anbudspolitikken blir mer helhetstenkende.

Les: Verftene må snu Asia-trenden

Atle Tranøy fra Fellesforbundet spurte statsråden om han hadde tenkt å følge rapportens anbefalinger. Da måtte Lien innrømme at han ikke hadde fått lest den ennå.

– Men vi tar med oss alle innspill, sa han.

Ny tone

Konsernsjef Ståle Kyllingstad fra IKM-gruppen spurte hva Lien ville gjøre med et system som ifølge Kyllingstad er urettferdig og der anbyderne behandles forskjellig.

– Kontraktene skal tildeles rettferdig, helt klart, sa Lien, som la til at han ikke helt delte Kyllingstads beskrivelse av dagens situasjon, men ikke ville utdype utover det.

– Man blir litt mer forsiktig som statsråd enn som stortingsrepresentant, sa han til latter fra salen.

Pris og tid

Forbundssekretær Jørn Eggum har representert Fellesforbundet i utvalget bak KonKraft-rapporten, og han lover å utfordre Lien i tiden framover.

– Verftene er en sentral del av hele verdikjeden. Og det er der oljearbeidere læres opp. De er lærlingebedrifter for hele bransjen, sier han.

– Hvis vi mister verftene, er det veldig vanskelig å bygge opp denne kompetansen igjen seinere, sier Eggum, og mener man må se bredere enn bare pris når man vurderer anbud.

– Det handler også blant annet om man kan levere i tide, og hvilken sikkerhet man har for leveringen, sier han.

Statoil foran

Nøkkelen til hele systemet er ifølge Eggum den største aktøren: Statoil. Og det er Regjeringen som eier i oljebransjen som kan gjøre mest for leverandørindustrien.

– Statoil er 80 prosent av norsk sokkel. De har et enormt samfunnsansvar, sier han.

– Og når det norske folk er majoritetseier av Statoil, forventer vi at det er stat og regjering som styrer Statoil – og ikke omvendt, sier Eggum.

– Da forventer vi blant annet at de ikke behandler norske verft som en ny kunde i hver anbudsrunde. Verftene har levert godt i 30 år. De bør være med i planleggingsfasen godt i forkant av nye utbygginger, mener forbundssekretæren.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse