JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GASSRØR: Når Øyvind Sætre fotograferer industri, ser han etter kontrastene. De små menneskene mot de store stålkonstruksjonene. Myke mennesker mot hardt stål. Mørke flater mot lyse.

GASSRØR: Når Øyvind Sætre fotograferer industri, ser han etter kontrastene. De små menneskene mot de store stålkonstruksjonene. Myke mennesker mot hardt stål. Mørke flater mot lyse.

Øyvind Sætre

Øyvind Sætres bilder fra olje- og gassindustrien berører mange. Se hvorfor

Bransjebladet Offshore Energy Today betegner han som «en av de beste fotografene i offshore olje- og gassindustrien». – Det er viktig å få tatt disse bildene. Jeg håper de kan stå tilbake som dokumenter fra en industri som gjorde oss ufattelig rike og velstående, sier haugesunderen Øyvind Sætre.
2019020113502920190410203756

has@lomedia.no

Fra gutterommet hadde Øyvind Sætre god utsikt til Haugesund Mekaniske Verksted. Hver gang det kom inn en ny rigg, måtte faren kjøre gutten ned til kaia, slik at han fikk sett og fotografert.

Interessen for industri og foto har fulgt han hele livet, og nå høster han stor anerkjennelse for bildene han tar av Fellesforbundets medlemmer på jobb.

POLYMARINER: Sætres første besøk på plattform i 1980. Kameraet er med.

POLYMARINER: Sætres første besøk på plattform i 1980. Kameraet er med.

Privat

I videoen under forteller Øyvind Sætre blant annet om hvordan oppveksten i nærheten av Haugesunds Mekaniske Verksted gjorde at han fikk en dragning mot stål og industri.

https://www.youtube.com/watch?v=3K9MlaDqiyE

– Jeg har alltid vært fascinert av disse svære katedralene av stål som satte sitt preg på byen, sier Sætre, som tok sine første bilder med morens kamera før han var tre år gammel.

Blikk for estetikk

Guttungen synes de gamle H3-plattformene var vakre. Hver kveld før han la seg, sjekket han ut vinduet om det var noen nye lys på "Slettå". Det betydde at en ny platform var på vei inn.

LUFTIG: Øyvind Sætre er vant til å jobbe i høyden, på dekk, i stillaser eller i helikopter. Fallsikringsselen er forankra på to ulike steder, og redningsvest er påkrevd når det flys over vann. Her over Westcon i Ølensvåg.

LUFTIG: Øyvind Sætre er vant til å jobbe i høyden, på dekk, i stillaser eller i helikopter. Fallsikringsselen er forankra på to ulike steder, og redningsvest er påkrevd når det flys over vann. Her over Westcon i Ølensvåg.

Øyvind Sætre

Som fotograf har han fulgt mange byggeprosjekter ved verftet i Haugesund og andre steder. Klubbkontoret til Fellesforbundet på Aibel har flere av bildene hans hengende på veggen.

I dag skal han innom for å ta bilder av vedlikehold på et skip som ligger i dokken. På veien får han et par nye bestillinger av klubbleder Rune Eriksson, som vil ha nye bilder på kontoret.

TENKER STORT: Klubbleder Rune Eriksson er på jakt etter nye bilder som kan pryde veggene på Fellesforbundets klubbkontor på Aibel i Haugesund. Her diskuterer han utsnitt og størrelse med fotograf Sætre.

TENKER STORT: Klubbleder Rune Eriksson er på jakt etter nye bilder som kan pryde veggene på Fellesforbundets klubbkontor på Aibel i Haugesund. Her diskuterer han utsnitt og størrelse med fotograf Sætre.

Håvard Sæbø

– De som jobber i denne industrien er med på å bygge landet og velferden vår. Dette er en bransje der folk i liten grad blir sett, og jeg liker å løfte dem fram. Her i Haugesund er denne industrien mer synlig enn mange andre steder i landet. Det er viktig å få tatt disse bildene. Jeg håper de kan stå tilbake som dokumenter fra en industri som gjorde oss ufattelig rike og velstående, sier Sætre.

TØFF JOBB : Det LNG-drevne forsyningsskipet Viking Princess betjener leteriggen Bideford Dolphin. Matrosene på dekk som hekter av og på last og returlast til og fra riggene, har en av de tøffeste jobbene i Nordsjøen

TØFF JOBB : Det LNG-drevne forsyningsskipet Viking Princess betjener leteriggen Bideford Dolphin. Matrosene på dekk som hekter av og på last og returlast til og fra riggene, har en av de tøffeste jobbene i Nordsjøen

Øyvind Sætre

– Mange ser ikke estetikken i denne bransjen, før de ser bildene. Det handler i stor grad om hvordan du betrakter, sier Sætre. Industrifotografen fra Haugesund har også blitt lagt merke til utenfor landets grenser.

«En av de beste fotografene i offshore olje- og gassindustrien», skrev bransjebladet Offshore Energy Today om Sætre. Til bladet gir han et råd til dem som ønsker å bli industrifotograf.

– Det er et enkelt, men konsist råd: Kunnskap om industrien. Bare da vil du helt skjønne hva kundene er ute etter.

SE FLERE BILDER I VIDEOEN ØVERST I SAKEN

{"418255":{"type":"m","url":"/image-3.418255.0680fa7017","cap":"TENKER STORT: Klubbleder Rune Eriksson er på jakt etter nye bilder som kan pryde veggene på Fellesforbundets klubbkontor på Aibel i Haugesund. Her diskuterer han utsnitt og størrelse med fotograf Sætre.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426486":{"type":"m","url":"/image-3.426486.d6726ecdbd","cap":"TØFF JOBB : Det LNG-drevne forsyningsskipet Viking Princess betjener leteriggen Bideford Dolphin. Matrosene på dekk som hekter av og på last og returlast til og fra riggene, har en av de tøffeste jobbene i Nordsjøen","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426494":{"type":"m","url":"/image-3.426494.b63a8a95a1","cap":"POLYMARINER: Sætres første besøk på plattform i 1980. Kameraet er med. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426498":{"type":"m","url":"/image-3.426498.107e14e250","cap":"LUFTIG: Øyvind Sætre er vant til å jobbe i høyden, på dekk, i stillaser eller i helikopter. Fallsikringsselen er forankra på to ulike steder, og redningsvest er påkrevd når det flys over vann. Her over Westcon i Ølensvåg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"418255":{"type":"m","url":"/image-3.418255.0680fa7017","cap":"TENKER STORT: Klubbleder Rune Eriksson er på jakt etter nye bilder som kan pryde veggene på Fellesforbundets klubbkontor på Aibel i Haugesund. Her diskuterer han utsnitt og størrelse med fotograf Sætre.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426486":{"type":"m","url":"/image-3.426486.d6726ecdbd","cap":"TØFF JOBB : Det LNG-drevne forsyningsskipet Viking Princess betjener leteriggen Bideford Dolphin. Matrosene på dekk som hekter av og på last og returlast til og fra riggene, har en av de tøffeste jobbene i Nordsjøen","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426494":{"type":"m","url":"/image-3.426494.b63a8a95a1","cap":"POLYMARINER: Sætres første besøk på plattform i 1980. Kameraet er med. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"426498":{"type":"m","url":"/image-3.426498.107e14e250","cap":"LUFTIG: Øyvind Sætre er vant til å jobbe i høyden, på dekk, i stillaser eller i helikopter. Fallsikringsselen er forankra på to ulike steder, og redningsvest er påkrevd når det flys over vann. Her over Westcon i Ølensvåg. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"73","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}