JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimaløsere i grafisk:

På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen, sier de ansatte

Moderne trykking på Merkur Grafisk sparer miljøet for tusenvis av liter med skadelige kjemikalier.
Lars Hagen, mediegrafiker og klubbleder på Merkur Grafisk, er stolt av arbeidsplassen sin.

Lars Hagen, mediegrafiker og klubbleder på Merkur Grafisk, er stolt av arbeidsplassen sin.

Tormod Ytrehus

28.01.2020
09:10
28.01.2020 13:02

eline@lomedia.no

OSLO: Å være del av en oppegående industri som omsetter ord til handling i klima- og miljøsaken, det gjør noe med selvfølelsen.

Det sier Lars Hagen, mediegrafiker og klubbleder på Merkur Grafisk, en tradisjonsrik grafisk bedrift med rundt 50 ansatte.

Merkur ligger midt i Groruddalen i Oslo, et område plaget av forurensing og støy fra de mange store bilveiene som graver seg gjennom dalen. Men de ansatte på Merkur jobber hardt for at de ikke skal være en del av miljøproblemet. Det har ført til at i bransjen regnes bedriften som et eksempel til etterfølgelse med sitt arbeid for å redusere miljøavtrykket av produksjonen.

DEBATT: Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Saken fortsetter under bildet.

Tormod Ytrehus

På Merkur designes og deretter trykkes en mengde magasiner, bøker, boligprospekter og andre papirprodukter. Mye er endret, digitalisert og gjort mer miljøvennlig. I takt med endringene i verden rundt, og helst et hestehode foran utviklingen.

– Miljø og klima gjennomsyrer hele prosessen, fra hva vi kjøper inn og hvordan produksjonen foregår, til reduksjon i bruken av kjemikalier og gjenvinning av avfallet, sier Hagen.

Saken fortsetter under bildet.

Tormod Ytrehus

Store endringer

Da han startet i bransjen for 25 år siden, gikk all kjemien rett i rørene. Siden er det investert kraftig i teknologi som gjør hele produksjonen mindre belastende for planeten.

Det brukes så å si ingen miljøfarlige kjemikalier. Dermed slipper de ansatte å puste inn for eksempel gass fra lynol, og miljøet spares for tusenvis av liter med spesialavfall årlig. Samtidig sorteres absolutt alt av avfall og leveres til gjenvinning.

For å spare det ytre miljøet foregår mest mulig av leveransene i Oslo-området med budfirmaer som bruker elektriske biler. Alt av papir som brukes er europeisk, og så kortreist som mulig.

Saken fortsetter under bildet.

Tormod Ytrehus

Miljø og klima har gått fra å være noe for spesielt interesserte, til et tema alle interesserer seg for. Også kundene. Derfor merker Merkur at deres satsing er populær blant dem som kjøper deres tjenester.

– Markedsperspektivet er en viktig del av miljøarbeidet. For oss er det derfor et stort poeng å klare å kommunisere at vi ikke bare bruker pene ord, men faktisk gjør noe.

Jobber for å bli miljøfyrtårn

I dag har Merkur sluttet seg til returordningen Grønt Punkt og bransjeordningen Trykt i Norge. Den siste fokuserer på kortreiste trykksaker, men også på at det skal være ordnede forhold og fortrinnsvis tariffavtale på bedriftene. Arbeidsmiljø er også miljø.

– Vi har også Svanemerke, men ser at det mer og mer er blitt en produktsertifisering. Derfor jobber vi nå for å bli Miljøfyrtårn i løpet av kort tid, en sertifisering som er langt mer omfattende og handler om alle deler av virksomheten, sier daglig leder Kjetil Sjøeng.

Sjøeng brenner også for at en verden med økt oppmerksomhet på miljø skal få øynene opp for verdien av grafisk bransjes fremste råvare: papiret.

– Det har vært mye nedsnakking av papir. Men det har enestående egenskaper både som kommunikasjonsbærer og for miljøet. Opp mot 80 prosent av forbrukt papir i Norge resirkuleres, og det kan gjøres hele fem ganger før fiberen er brukt opp. Få vet at forvaltning av skog er helt avgjørende for den naturlige karbonfangsten trærne står for. Jo eldre trærne blir, jo mindre CO2 tar de opp. Derfor er også fornuftig bruk av skogressursene svært klimavennlig, sier Sjøeng.

Tormod Ytrehus

Hva gjør vi for å berge kloden?

Møt klimaengasjerte arbeidsfolk i åtte ulike bransjer:
Mekaniker Remi (27) har laga verdens første oppladbare gravemaskin
Visste du at trær kan erstatte olje og gass? Her lager de gull av grønne skoger
Chris og kollegaene bygger nytt kontorbygg med gamle materialer
Her kjører avisbudene elektrisk: – Vi har varme i håndtak og frontrute, men jeg frøs på føttene
På dette trykkeriet forurenser de minst mulig: – Det gjør noe med selvfølelsen
Hotellkokk Anja gleder seg over at kjøkkenet bytter farlige kjemikalier med ozonvann
Roger og Per-Kristian lager slam av fiskeavfall. Det er gull verd for bønder og busser
Espen og kollegaene knuser 120 biler daglig – for å gi dem nytt liv
Ingen industriarbeidere skal føle klimaskam, mener Jørn Eggum: – Vær stolt over arbeidsplassen din
Derfor skriver vi om klimaløserne i arbeidslivet

Klimaløsere

Bedrift: Merkur Grafisk AS,
på Kalbakken i Oslo

Produkt: Utformer og produserer trykksaker på papir, alt fra bøker og magasiner til reklamemateriell

Klimatiltak: Følger krav og prosedyrer fra en rekke ulike miljøstandarder. Jobber for å bli sertifisert Miljøfyrtårn

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
28.01.2020
09:10
28.01.2020 13:02