JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
De fem polske vennene som kom til Norge for å plukke jordbær. Fra venstre Wiktor Blach, Jakub Soja, Eryk Jakubowki, Dominik Stachromwsi og Paulina Fima. Deres første møte med Norge var ganske nedslående.

De fem polske vennene som kom til Norge for å plukke jordbær. Fra venstre Wiktor Blach, Jakub Soja, Eryk Jakubowki, Dominik Stachromwsi og Paulina Fima. Deres første møte med Norge var ganske nedslående.

Torgny Hasås

Jordbærplukkere fra Polen:

Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Etter få dager i jordbæråkeren på Hadeland ga vennegjengen fra Polen opp og reiste hjem. Verken lønna eller arbeidsforholdene var som forventet. – Jeg skal aldri mer hente ungdommer fra Polen, svarer jordbærbonden.


23.07.2020
07:00
02.08.2020 11:18

torgny@lomedia.no

joran.gronstad@lomedia.no

Sammen med fire venner reiste Paulina Fima fra Krakow til Hadeland for å plukke jordbær hos bonden Geir Hæhre på Jevnaker. Jobben fant Fima på Facebook der annonsen lokket med lett arbeid åtte timer om dagen. Planen var å jobbe fire uker i Norge i sommer og tjene opp mot 25.000 kroner brutto.

Men etter tre dager i jordbæråkeren ga de fem polske ungdommene opp. De mener lønna de fikk var under halvparten av hva de ble lovet.

Timelønn ned mot 50 kroner

I kontrakten hos jordbærbonden står det at minstelønnssatsen er 123,15 kroner i timen. Men Pauline Fima opplyser at plukkingen i realiteten skjer på akkord og at de får betalt for hver kilo de plukker. Mellom 12–14 kroner per kilo blir plukkerne tilbudt. For å klare minstelønna, må en plukke minst ti kilo i timen.

– Det er ingen som klarer å plukke tolv kilo i timen ti timer om dagen hver dag, sier Fima.

De polske ungdommene mener timelønna i realiteten kunne være ned mot 50 kroner timen – under halvparten av den allmenngjorte minstesatsen.

Fima legger til at det var store muligheter for at hun ble snytt på den allerede lave akkorden.

– Når jeg hadde fylt kurvene mine og leverte dem ble kurvene veid, men det var bare de som tok imot bærene som så vekta på bærene jeg leverte, forteller hun.

I tillegg til den lave timelønna, har ungdommene flere dårlige opplevelser fra oppholdet på Hadeland.

– Det jeg reagerer mest på ved forholdene var den brutale tonen. Det var mye kjefting og skjelling, forteller Fima til Magasinet for Fagorganiserte.

Politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet har vært på en samarbeidskontroll på gården. Deres konklusjon er ennå ikke klar. Barnevernet har også vært på besøk. Les mer om dette lenger nede i saken.

• Les også: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Bonden mener han betaler minstelønn

Jordbærbonden Geir Hæhre avviser påstandene. Hæhre har 150 mål med jordbær, og har ansatt opp mot 100 plukkere i jordbærsesongen. Nå på tampen av sesongen er det 27 plukkere i aksjon.

– Vi justerer timelønna etter hvor mye de plukker, men ingen tjener mindre enn 123 kroner i timen, sier jordbærbonden Geir Hæhre til Magasinet for fagorganiserte.

Bonden forklarer at det har vært mye problemer med polske ungdommer som kommer til Norge for å plukke bær.

– De stiller ikke opp, stikker til skogs og gjemmer seg i stedet for å jobbe. Disse var totalt uegnet til å plukke jordbær. De som ikke jobber, får heller ikke lønn, sier han.

Hæhre avviser at plukkerne ikke får vite hvor mange kilo bær de hadde plukket.

– Det står rett foran nesa deres, og det er en sekretær som noterer ned vekta, forklarer han.

FriFagbevegelse har snakket med andre jordbærprodusenter som mener 12 kilo i timen er et greit snitt for hva en plukker bør levere i timen.

– Men dette varierer enormt alt etter været og stykket det plukkes på. Det er årsaken til at jeg ikke har akkordlønn, men fast timelønn til mine plukkere, opplyser Per Isingrud som er Norges største jordbærprodusent.

• Lest denne? Eldre straffedømte mister pensjonen: Olav (75) har gjeld som bare vokser mens han sitter inne

Må betale, får ingen diett

Kontrakten som Paulina Fima og de andre polske ungdommene undertegnet gir seg ut for å være en standard arbeidsavtale med både norsk og polsk tekst. Det står skrevet at arbeidsforholdet er regulert av Fellesforbundets tariffavtale for landbruk.

Slik er akkordarbeidet beskrevet i kontrakten: Under andreopplysninger i kontrakten er det ført på: «Must produsere 12 kg. For 1 houre. Not use phone when jou pick strawberry..», og med hånd er det tilføyd «12-14 kroner pr. kg + FP» Fp står for feriepenger.

Slik er akkordarbeidet beskrevet i kontrakten: Under andreopplysninger i kontrakten er det ført på: «Must produsere 12 kg. For 1 houre. Not use phone when jou pick strawberry..», og med hånd er det tilføyd «12-14 kroner pr. kg + FP» Fp står for feriepenger.

Torgny Hasås

Under punktet Godtgjørelse/ diett står det skrevet: «Harestua: 70 per døgn». De polske ungdommene ble svært overrasket da det viste seg at dette ikke var diett eller godtgjørelse som de skulle få utbetalt, men at det var døgnprisen de måtte betale for å få en madrass å sove på på Viubråten – en nedlagt campingplass på Harestua.

Under andre opplysninger i kontrakten er det ført på: «Must produsere 12 kg. For 1 houre. Not use phone when jou pick strawberry..», og med hånd er det tilføyd «12-14 kroner pr. kg + FP»

I kontrakten står det at arbeidstida er 48 timer i uka, og 8 timer per dag. Da ungdommene kom, viste det seg at arbeidsdagene var over ti timer. Klokka halv fem om morgenen kom bussen og hentet dem, og kjørte en halv time før de kunne starte arbeidet.

• Les også: Midt i koronakrisen kom den mørke fortiden dundrende inn i den erfarne klubblederens liv: – Vondt gjør det, men jeg skammer meg ikke mer

Tariffstridig og lovstridig

Forbundssekretær Knut Øygard i Fellesforbundet mener kontrakten er ulovlig.

– Hvis du inngår en avtale som gjør at jordbærplukkerne får utbetalt mindre enn minstelønna, så er det både tariffstridig og lovstridig, sier Øygard til Magasinet for fagorganiserte.

Han har fått sett kontrakten Hæhre bruker for sesongarbeidere.

– Det framstår som kriminelt når bonden ikke engang er villig til å betale de lave satsene i landbruket, sier Øygard.

For Fellesforbundet er det en prioritert målsetting ved årets tariffoppgjør å få opp satsene for minstelønn i landbruket.

I fjor sommer ble det avslørt en lignende sak blant polske jordbærplukkere på i jordbærbygda Fresvik i Sogn. Da ble eieren av bemanningsselskapet som skaffet plukkere til bøndene i bygda siktet for menneskehandel, også der var det snakk om at de polske plukkerne ble tilbudt dårlig akkordarbeid i stedet for timelønn.

Ungdommene har engasjert advokat

Gracja Skallerud er advokat for Fima og fem andre som sluttet på grunn av forholdene på gården til Geir Hæhre.

– Dette er unge mennesker uten noen særlig arbeidserfaring. De har brukt sine sparemidler for å komme til Norge. I kontrakten står det at de får utbetalinger først ved avslutning av arbeidsforholdet. Etter ankomst viser det seg at arbeidsforholdene er noe helt annet enn det de ble opplyst om. Jordbærplukkerne, inkludert mindreårige, jobber lange dager inntil 14 timer, det føres ikke timelister og deres inntjening er basert på akkord uten at jordbærplukkerne selv får innsyn i eller oversikt over det den enkelte har samlet opp, sier Skallerud til Magasinet.

INNKVARTERING: Ungdommene ble innkvartert på en nedlagt campingplass på Harestua.

INNKVARTERING: Ungdommene ble innkvartert på en nedlagt campingplass på Harestua.

Torgny Hasås

Hæhre avviser at noen arbeider 14 timer lange arbeidsdager i åkeren hans.

– Jordbærsesongen er dårlig i år, da er det ingen som jobber lange dager, opplyser han.

Bonden mener også at det er feil at det ikke føres lister eller oversikt for arbeiderne og viser til at en sekretær noterer ned alt arbeiderne leverer og at dette er tilgjengelig for dem som plukker.

Bonden frustrert over arbeidsinnsatsen

Ungdommene som har tatt kontakt med advokat Garcja Skallerud beregnet at de ville tjent maksimalt 50 kr i timen de dagene det var nok bær, altså under halvparten av det som er minstelønn på 123,15 kroner per time dersom de ville fått sine utbetalinger. Det eneste som var fast ved deres inntekt var daglig lønnstrekk på 70 kr for boforhold på stedet.

– Ettersom det er flere som ikke holder ut til oppgjørstidspunktet reiser de hjem fattigere enn da de kom, om de får hjelp til å reise.

Skallerud har selv hentet de som kontaktet henne da de fryktet at de ikke får lov til å forlate stedet og for at de blir etterlyst av bondens folk.

De skal også ha blitt truet med bøter om de ikke samarbeidet med sine overordnede.

– Dette er helt ukjent for meg, sier Hæhre.

Men jordbærbonden legger ikke skjul på at frustrasjonen over de polske ungdommene var stor.

– Mange av de eldre arbeiderne som jobba i åkeren var sinte på ungdommene som stakk og gjemte seg og ikke stilte på jobb i det hele tatt, forteller han.

ID-kortene ble samlet inn

Skalleruds klienter opplyste at alle jordbærplukkerne måtte gi fra seg ID-kortene sine da de ankom arbeidsstedet uten å vite når de ville få det igjen. ID-kortet er deres reisedokument. Uten dette kortet kan de ikke reise tilbake til Polen.

– Selv om de få jeg bisto fikk beskyttelse og trygg reise hjem, ble de tydelig traumatisert av arbeidsforholdene de har møtt her i Norge. De ble avhørt av politiet før de forlot Norge, avslutter Skallerud.

Hæhre er oppgitt over påstanden av at ungdommene skal ha blitt traumatisert av arbeidsforholdene på gården hans.

– Hva skal jeg si til det? Disse var totalt uegnet til å jobbe, sier han.

Bonden bekrefter at de ID-kortene ble samlet inn.

– Det stemmer at vi samlet inn ID-kortene og kopierte dem slik at vi hadde opplysningene vi trengte til registreringen hos Skatteetaten. Kortene ble levert tilbake samme dag, forklarer Hæhre.

Fima påstår at de ikke fikk tilbake kortene før etter fire dager. Da måtte de be om å få dem.

Samarbeidskontroll på gården

Onsdag 8. juli var politiet, Skatteetaten og Arbeidstilsynet på en samarbeidskontroll hos Hæhre..

Politioverbetjent Heidi Fuglehaug fra Gran lensmannskontor sier at rapporten fra tilsynet først vil bli klar i september.

Hæhre bekrefter at det har vært et samordnet tilsyn på gården, men han vet ikke om de har funnet noe kritikkverdig ved driften. Han har heller ikke fått noen rapport.

Barnevernet skal også ha vært på besøk i forbindelse med mindreårige i arbeid.

– Det stemmer at de kom en fra barnevernet i slutten av juni. Men jeg aner ikke hva det gjaldt eller hvorfor de kom. Jeg bare sto der som et spørsmålstegn, sier Hæhre.

Jordbærbonden understreker at han aldri mer skal hente ungdommer fra Polen til å jobbe i jordbæråkeren.

– De er ikke interessert i å jobbe. Dette er et økende problem. Det hører jeg flere andre produsenter også si.

Varslet a-krim

Lars Mamen i Fair Play Bygg Oslo fikk informasjon fra Frelsesarmeens migrasjonssenter om svært dårlige forhold for polske sesongarbeidere hos en jorbærbonde på Hadeland.

– Beskrivelsen av forholdene var såpass ille at det lignet på tvangsarbeid. Jeg meldte saken til Akrim-senteret i Viken som forsto alvoret og gjorde eit tilsyn der flere etatar deltok forklarer Mamen.

Han mener at situasjonen for jordbærplukkerne ligner på tvangsarbeid på grunn av arbeidsfolka blei grovt utnytta og fratatt ID. I tillegg fikk han opplysninger om straff og bøter for de som ikke nådde akkorden.

Allmenngjort lønn for landbruket

Minstelønn per time (fra 1. juni 2019) for arbeidstakere som utfører arbeid innen jordbruk og gartneri skal minst ha en lønn per time på:

Ferie- og innhøstingshjelp

Arbeidstakere under 18 år: 103,15 kr

Over 18 år – ansatt inntil 12 uker: 123,15 kroner

Over 18 år – ansatt mellom 12–24 uker (3–6 måneder): 128,65 kroner

Arbeidstakere over 18 år som er ansatt mer enn 6 måneder skal ha lønn som ufaglært fast ansatt.

Fast ansatte

Ufaglærte arbeidstakere: 143,05 kroner

Arbeidstakere under 18 år: 112,65 kroner

Tillegg for fagarbeidere: 11,75 kroner

Kilde: Arbeidstilsynet

23.07.2020
07:00
02.08.2020 11:18

Allmenngjort lønn for landbruket

Minstelønn per time (fra 1. juni 2019) for arbeidstakere som utfører arbeid innen jordbruk og gartneri skal minst ha en lønn per time på:

Ferie- og innhøstingshjelp

Arbeidstakere under 18 år: 103,15 kr

Over 18 år – ansatt inntil 12 uker: 123,15 kroner

Over 18 år – ansatt mellom 12–24 uker (3–6 måneder): 128,65 kroner

Arbeidstakere over 18 år som er ansatt mer enn 6 måneder skal ha lønn som ufaglært fast ansatt.

Fast ansatte

Ufaglærte arbeidstakere: 143,05 kroner

Arbeidstakere under 18 år: 112,65 kroner

Tillegg for fagarbeidere: 11,75 kroner

Kilde: Arbeidstilsynet




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker