JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Per Henrik Biørn (18) og kollegaene fikk endelig tariffavtale

Siden sommeren 2019 har de ansatte hos Subway på Kilden i Tønsberg jobbet for å få tariffavtale. I spissen har de hatt en 18 år gammel tillitsvalgt.
UNG OG ENERGISK: Subway på Kilden i Tønsberg hadde forsøkt å få tariffavtale tidligere, men det var først da Per Henrik Biørn (til høyre) kom inn som tillitsvalgt at det ble fortgang i arbeidet. Det nyter Biørn, Liss-Katrin Balseth og de fire andre ansatte godt av.

UNG OG ENERGISK: Subway på Kilden i Tønsberg hadde forsøkt å få tariffavtale tidligere, men det var først da Per Henrik Biørn (til høyre) kom inn som tillitsvalgt at det ble fortgang i arbeidet. Det nyter Biørn, Liss-Katrin Balseth og de fire andre ansatte godt av.

Roy Ervin Solstad

roy@lomedia.no

Subway er en hurtigmatkjede som baserer driften på å selge store, fylte bagetter. På verdensbasis er det nesten 40.000 restauranter, og kjeden har avdelinger over hele Norge.

Har forsøkt tidligere

Ingen av dem har imidlertid hatt tariffavtale. Før nå. På tirsdag, den 10. november ble Subway på Kilden i Tønsberg den aller første. Da hadde kampen om tariffavtale pågått siden sommeren 2019. Det forteller tillitsvalgt Per Henrik Biørn til Magasinet for fagorganiserte.

– Det har lenge vært problematisk her. Folk har forsøkt å organisere seg tidligere, uten at det ble noe mer ut av det. I fjor sommer ble det litt mer fortgang i det, sier Biørn.

Tillitsvalgt som 17-åring

Gnisten ble tent da LOs sommerpatrulje var på besøk på den videregående skolen han går på ved siden av jobben på Subway. Den gang var han bare 17 år.

– Grunnen til at jeg tok på meg rollen som tillitsvalgt, var at de andre ikke hadde så lyst til å gi seg ut på det, sier han.

Han forteller at ansatte fra andre land uttrykte at han hadde bedre forutsetning for å være tillitsvalgt enn dem selv, siden han var bedre kjent med lovverket.

– De mente at jeg derfor kunne representere deres interesser bedre hos forbundet, sier han.

Han avviser imidlertid at han kommer fra en «fagforeningsfamilie».

– Nei, ler han, men legger til at de hjemme er stolte over det han har fått til.

Krevde avtale i fjor

Resultatet måtte han og de andre ansatte vente lenge på. Prosessen startet nemlig allerede rett i etterkant av besøket fra LOs sommerpatrulje.

– Vi var nede på Fellesforbundets kontor her i Tønsberg og fikk informasjon, og i fjor høst krevde vi tariffavtale, forklarer han.

Det kravet ble avvist, og det ble også forsøkt å lage en særavtale uten AFP-ordning. Heller ikke det lykkes.

– Så kom jula, koronakrisen, sommerferien og det sentrale lønnsoppgjøret. Derfor gikk det helt til nå i august/september før det ble mekling, sier han.

Ble nesten streik

Høsten gikk og de seks ansatte måtte fremdeles vente på tariffavtale.

– Vi var klare til å streike, og det var på nippet til at det ble streik, sier han. Ingen av dem trodde nemlig at Subway skulle signere tariffavtalen, til tross for at en tariffstreik ville rammet avdelingen hardt. Samtlige av de ansatte er nemlig organisert.

Det slapp de imidlertid, for den 10. november ble tariffavtalen signert av Subway.

– Avtalen betyr at vi går opp 12–13 kroner i timen, mens de som har vært ansatt lengst går opp 25 kroner timen, sier han.

God stemning på jobb

Biørn forteller at til tross for at kampen for tariffavtalen har vart i nesten halvannet år, har det ikke medført noen dårlig stemning på jobb.

– Ledelsen har vært blide overfor oss. Selv om de kanskje ikke har vært like blide på Fellesforbundet, har vi ikke merket noe til det på jobben, sier han.

Det hjalp også på at de ansatte ikke var direkte involvert i arbeidet med tariffavtalen.

– Det var nok noen av de ansatte som kanskje har følt seg litt glemt siden saken har tatt så lang tid. Vi har jo ikke vært med på hele prosessen selv. Det har blitt gjort av Fellesforbundet. Samtidig har det vært greit å ikke være involvert i meklingen, understreker han.

Færre ansatte

Da Biørn startet i Subway i 2018 var det 14 ansatte på Subway på Kilden. Siden den gang er over halvparten blitt borte.

– De siste to årene har vi blitt færre. De som har sluttet har ikke blitt erstattet. Alle her jobber deltid, men vi seks som er her nå jobber mer enn vi gjorde da, sier han.

Han er ikke bekymret for verken jobben eller avdelingen.

– Det er et par Subway-restauranter her i Vestfold som har stengt som følge av koronakrisen, men vi har holdt åpent hele tiden med takeaway. Det er jo mange som har hjemmekontor som kjøper lunsjen sin her, smiler han.

Bedre stemning

Få dager etter at Magasinet møter Biørn i Tønsberg, kommer nok en bekreftelse på at fremtiden ser lys ut.

– Nå har de akkurat ansatt to nye på min alder. Tidligere var det flere her som var like gamle som meg, men en stund har jeg vært den eneste som ikke er i 30-åra, forteller han.

De nye vil kunne nyte godt av ordnede forhold og langt bedre lønn med en tariffavtale som de ansatte har brukt halvannet år på å kjempe fram.

Biørn underslår heller ikke at seieren i kampen om tariffavtalen gjør det enda triveligere å gå på jobb.

– Det blir jo generelt bedre stemning på jobben, sier Per Henrik Biørn fornøyd.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse