JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mye korona-svindel:

Permitterte hotellansatte blir bedt om å stille på «dugnad» på jobben

Arbeidsgivere ber ansatte jobbe dugnad mens de er permitterte. Nav Kontroll mener dette er svært alvorlig.
ARBEID ELLER DUGNAD: Kan for eksempel renhold utføres på dugnad av permitterte? Soleklart nei, sier Nav. (Bildet har ingen forbindelse til saken).

ARBEID ELLER DUGNAD: Kan for eksempel renhold utføres på dugnad av permitterte? Soleklart nei, sier Nav. (Bildet har ingen forbindelse til saken).

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

I en Facebook-gruppe utvekslet ansatte i Choice-hotellene i Drammen meldinger i forbindelse med permitteringer. Et Choice-hotell, River Station holder oppe, mens de to andre – Union og Tollboden – stenger.

Jobber mens permittert

Runar Landsverk som er organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 6 i Drammen har fått flere henvendelser fra permitterte ansatte som har fått forespørsel fra arbeidsgiveren sin om å stille på «dugnad» på jobben, mens de er permittert.

p

Dette provoserer Landsverk som spør hvorfor ledelsen skal ha lønn, mens de ansatte blir permittert og begge skal jobbe.

Trine Bingen er hotelldirektør på et av de aktuelle hotellene, Hotell Tollboden.

– Bruker dere permitterte til å jobbe dugnad på Hotell Tollboden?

– Nei, det gjør vi ikke i det hele tatt, svarer Bingen på Magasinet for fagorganisertes spørsmål.

Hun avviser dette kontant.

Invitasjon til dugnad

Landsverk kan imidlertid vise til at det på Facebook-sider er lagt ut invitasjon til dugnaden og drøftet hvordan man skal forholde seg til spørsmål om dugnad.

I Dagsrevyen onsdag fortalte hotell- og restauranteier Vegard Berge Uglebakken i Alta at han har bedt de ansatte om å komme på jobb, til tross for at de er permittert.

p

– Feilen i systemet er at vi har mennesker som sitter hjemme og venter på å kunne bidra, men vi vil bryte loven hvis jeg ber dem komme på jobb uten å rapportere timene til Nav, sier Uglebakken til NRK.

300.000 permitterte

Ifølge Nav er det nesten 300.000 personer i Norge som er permittert.

Når du er permittert, beholder du ansettelsesforholdet til din arbeidsgiver, men skal være tilgjengelig for andre arbeidsoppdrag. Hvis en ikke fører opp dette på meldekortet, er det trygdesvindel.

En ringerunde som Magasinet for fagorganiserte har gjort, viser at arbeidsgivere gir ansatte som er permitterte arbeidsoppgaver under koronakrisen.

Fellesforbundet i Drammen har fått tips om en sushirestaurant der eierne ønsket at de permitterte skulle fortsette å jobbe for å drive restauranten videre.

Etter et møte med fagforeningen ble det ikke noe av.

Rykket ut

Fair Play Bygg Oslo fikk tips om at et bygningsfirma som hadde permittert sine ansatte, fortsatte å jobbe. Dette ble stoppet etter at a-krimsenteret og Nav Kontroll rykket ut. Saken ble omtalt i VG på lørdag.

p

Uropatruljen i Trondheim har fått inn meldinger både om et rørleggerfirma i Tromsø og et transportfirma i Trøndelag der de ansatte fortsetter å arbeide samtidig som de mottar ytelser fra Nav.

Fellesforbundet avdeling 9 i Østre Agder har fått et tips om at noen bygningsfirmaer i Vestfold har gjennomført permitteringer, men leier ut sine ansatte til et annet firma.

Svært alvorlig

Ole Johan Heir, direktør i Nav Kontroll bekrefter at de også har hørt om slike tilfeller.

– Ja, vi har mottatt flere tips om dette, og kommer til å vurdere alle tipsene vi får inn. Hvis tipsene stemmer, er det svært alvorlig. Vi kommer naturligvis til å være årvåkne for denne typen misbruk, skriver han i en epost til Magasinet for fagorganiserte.

Nav Kontroll kan følge opp dette både gjennom det ordinære kontrollarbeidet i Nav, og gjennom stedlige kontroller, skriver han.

Skjenkontrollen

Fremskrittspartiet i Oslo har foreslått å bruke skjenkekontrollørene til å kontrollere om de som er i arbeid ikke er permitterte.

p

– Vi har spilt inn dette til Oslo bystyre og stortingsgruppa, sier politisk nestleder Andreas Meeg-Bentzen.

– Det er mye penger som nå deles ut, og det er nødvendig å kontrollere bruken. Hvis du setter fram honningkrukka så kommer de useriøse fram og vil forsyne seg, sier Meeg-Bentzen.

Han viser til VG-oppslaget med Fair Play Bygg Oslo. Der var det et byggefirma som ble tatt.

– Min erfaring er at der det er én, er det flere, sier han ut fra egen erfaring. Jobben hans utenom politikken er som politiadvokat, og han er tilknyttet a-krimsenteret i Oslo.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse