JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Presser på for EU-minstelønn

EUs nye kommisjonsleder Jean-Claude Juncker presser på for en europeisk minstelønn. Det kan bli vanskelig å stå imot presset, tror danske politikere og forskere.
PÅDRIVER: Kommisjonens leder Jean-Claude Juncker ønsker seg et EU der alle land har en fastsatt minstelønn.

PÅDRIVER: Kommisjonens leder Jean-Claude Juncker ønsker seg et EU der alle land har en fastsatt minstelønn.

Wikimedia Commons

eline@lomedia.no

Kun 6 av EUs 27 medlemsland har per i dag ikke en lovbestemt minstelønn. Nå setter EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker inn en offensiv for å få på plass dette i samtlige medlemsland.

Allerede før han ble innsatt i stillingen, tok Juncker til orde for minstelønn i hele EU:

– Alle landene i den Europeiske Unionen bør få på plass en minstelønn, en minsteinntekt som er garantert, uttalte Juncker i sommer ifølge euractiv.com. Juncker har ønsket at hvert enkelt medlemsland fastsetter minstelønna ut fra landets egen medianinntekt (den midterste inntekten, ikke gjennomsnittsinntekten). Denne varierer enormt innen EU, med Luxemburg på topp og Romania og Bulgaria nederst.

– Kan ikke ignorere

I dag er det Danmark, Sverige, Finland, Italia, Østerrike og Kypros som ikke har noen lovbestemt minstelønn. Men nå øker bekymringen blant motstanderne av en statlig bestemt minstelønn i Danmark for at presset vil bli for stort til å fortsette som nå – der tariffavtalene legger nivået.

– Vi har jo ikke minstelønn i Danmark, så hvordan vi skal takle dette, vet jeg ikke. Men selv om lønninger er beskyttet av EU-traktaten og ikke kan røres, tror jeg ikke at Danmark kan ignorere de klare politiske signalene som er kommet fra kommisjonslederen gjentatte ganger, sier Venstre-politiker Ulla Tørnæs til Ugebrevet A4. Tørnæs er nestleder i EU-parlamentets sysselsettingskomite. Selv om hun tror det kan bli vanskelig å motstå presset fra Kommisjonen og flertallet av EU-landene, er ikke Tørnæs tilhenger av en minstelønn, fordi det strider med grunntanken i den nordiske modellen. Hun sier derfor til A4 at hun vil kjempe for at Danmark får beholde sin forhandlingsmodell.

Utenfor EUs formelle makt

Sosialdemokraten Ole Christensen, som også sitter i EU-parlamentets sysselsettingskomite er ikke like bekymret:

– Det kommer ingen minstelønn i EU i denne valgperioden, det kan jeg garantere. Lønn ligger ikke innenfor EUs kompetanse, og jeg er sikker på at dersom det kommer et forslag fra Juncker vil mange land vise gult kort og understreke at lønn er landenes eget ansvar, sier han til A4.

Socialistisk Folkepartis europaparlamentariker Margrete Auken advarer mot å være naiv og tro at lønnsfastettelse er et fredet. område.

– Man blir betenkt når det kommer fra kommisjonslederens egen munn at han gjerne vil ha en europeisk minstelønn. Det kan man ikke overhøre, selv om man er tilhenger av den danske modellen og forholder seg til at det ikke er hjemmel i EU-traktaten for å beskjeftige seg med lønn, sier hun.

Les også:

Tyskland: Minstelønn kan gi skikkelig minus (30.10.2014)

Tyskland: Bare fem stemte mot minstelønn (04.07.2014)

Norge: LO raser mot forslag om minstelønn (05.06.2014)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse