JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske arbeidsplasser kan forsvinne som følge av sanksjonene mot Russland:

Rødt vil åpne den statlige pengesekken for Sør-Varanger

– Det trengs både en akutt krisepakke med kontantstøtte til bedrifter i Øst-Finnmark som er direkte rammet av de politiske beslutningene om sanksjoner mot Russland og en langsiktig tiltakspakke, sier Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt.
KRISE: - Sanksjonene mot Russland rammer Sør-Varanger dobbelt. Russland er blitt en farligere nabo, og mange står i fare for å miste jobbene sine. Den krisen må avhjelpes både med akutt økonomisk hjelp og langsiktige tiltak, mener Marie Sneve Martinussen i Rødt.

KRISE: - Sanksjonene mot Russland rammer Sør-Varanger dobbelt. Russland er blitt en farligere nabo, og mange står i fare for å miste jobbene sine. Den krisen må avhjelpes både med akutt økonomisk hjelp og langsiktige tiltak, mener Marie Sneve Martinussen i Rødt.

Jan-Erik Østlie

roy@lomedia.no

De neste dagene får Sør-Varanger besøk av både finansminister Trygve Slagsvold Vedum og næringsminister Jan Christian Vestre, og Sneve Martinussen som selv er fra grensekommunen mot Russland, håper de har med seg en tiltakspakke som kan dempe effekten sanksjonene mot Russland medfører for næringslivet lengst nordøst i Norge.

– Sør-Varanger er blitt dobbelt rammet av krigen i Ukraina. Ingen kommune i Norge har så stor andel av arbeidsplassene sine knyttet til kontakten med Russland som Sør-Varanger, og Russland har blitt en farligere nabo, påpeker hun.

Bakgrunn: Hundrevis av norske arbeidsplasser kan forsvinne som følge av sanksjonene mot Russland

Sikkerhetspolitisk viktig

Sneve Martinussen sier sanksjonene som er blitt iverksatt mot Russland har skapt en alvorlig krise i hele Øst-Finnmark.

– Sanksjonene rammer mye kystindustri spesielt, og en krisepakke må kunne treffe de bedriftene. Det er likevel åpenbart at Sør-Varanger er i en særstilling. Vi frykter at sanksjonene kan vare i mange år, så i tillegg til akutthjelp må det en langsiktig krisepakke som kan sørge for omstilling i kommunen, sier Rødt-nestlederen.

Hun minner om at da utenriksminister Anniken Huitfeldt var i Kirkenes samme dag som Russland anerkjente Luhansk og Donetsk som selvstendige republikker, så sa Huitfeldt at å opprettholde befolkningen i Sør-Varanger også var viktig for norsk sikkerhetspolitikk.

– Allerede før krigen i Ukraina hadde Sør-Varanger en negativ befolkningsutvikling. Derfor bør kommunen få hjelp også av sikkerhetspolitiske grunner, understreker Sneve Martinussen.

Som både LO, verftsarbeiderne og ordføreren i kommunen, så forventer Rødt-nestlederen at regjeringen kommer med en solid tiltakspakke når de tar turen til Kirkenes og Sør-Varanger.

– Vi i Rødt er klare til å støtte en tiltakspakke fra regjeringen, og vi har et håp om at det kommer. Skulle de komme tomhendt nordover, vil Rødt foreslå en tiltakspakke, lover Sneve Martinussen.

Fire turbussjåfører henter 100 ukrainere til Bergen: – Et ærefullt oppdrag

Kan ikke kutte kontakten

Hun utfordrer samtidig regjeringen til å lage en norsk sanksjonspakke mot Russland.

– Det er et problem at regjeringen har fulgt EUs sanksjonsregime blindt. Vi burde hatt våre egne sanksjoner. Å stenge havner er ikke noe problem for land som ikke handler med Russland slik vi gjør. Vi burde heller hatt sanksjoner som rettet seg mer mot russiske oligarker, poengterer hun.

Sneve Martinussen mener også man må fortsette å ha kontakt med Russland, tross krigen i Ukraina.

– Vi som har vokst opp med Russland som nærmeste nabo har kanskje et mer nyansert syn på dette, enn folk fra andre deler av Norge, men som ordføreren i Sør-Varanger, mener jeg vi må fortsette å snakke med Russland. Det er mange russere som er i opposisjon til Putin, og kutter vi all kontakt, så hjelper vi bare Putin med å holde sin jernhånd over det russiske samfunnet. Det hjelper i hvert fall ikke Norge om det blir ytterligere fraflytting fra Sør-Varanger som følge av at bedrifter må legge ned, sier hun.

Slik hjelper du Ukraina nå: – Send penger til de store hjelpeorganisasjonene, sier LO

Nordvest-Russlands «Svinesund»

Det betyr pengehjelp først, men også langsiktige tiltak.

– Vi må sikre oppdrag til verftene, og det kan legges flere statlige arbeidsplasser til Sør-Varanger, men hele næringslivet lider. Butikkene i Kirkenes er jo skalert for handel med Russland. Kirkenes er på mange områder Nordvest-Russlands «Svinesund» siden en del varer er billigere i Norge enn i Russland, forklarer Sneve Martinussen, som understreker at hun støtter sanksjonene mot nabolandet.

– Folk i Kirkenes støtter sanksjonene, og det gjør Rødt også, men faren for arbeidsplassdød og fraflytting fra Russlands eneste nabokommune i Norge, gjør at det må tiltak til, avslutter Rødt nestleder Marie Sneve Martinussen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse