JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsledigheten i Norge:

Rødt vil forlenge den høye dagpengesatsen

De lavlønte i hotell- og restaurantbransjen som har blitt arbeidsledige, og andre med like lav lønn, bør få en høyere dagpengesats, mener Rødt.
Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes vil at dagpengesatsene ved arbeidsledighet skal bli varig høyere, men regjeringen er uenige.

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes vil at dagpengesatsene ved arbeidsledighet skal bli varig høyere, men regjeringen er uenige.

Nanna Aanes Wolden

torgny@lomedia.no

Rødts stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes, har i en interpellasjon spurt om regjeringa på varig basis og for alle ledige vil heve dagpengesatsen slik at det høye nivået som ble innført som koronatiltak, blir varig.

Svaret fra høyresida er at dette var et midlertidig koronatiltak, og ikke aktuell politikk.

Mye lest: Arbeidsløse kan få feriepenger – Frp er på glid

300.000 kroner

Det var under en såkalt interpellasjonsdebatt i Stortinget spørsmålet fra Moxnes ble drøftet (her kan du se hele debatten, starter ved 6:07:42). Da koronakrisa kom i mars, ble det bestemt at alle som ble arbeidsledige eller permittert etter 12. mars skulle få dagpenger som svarte til 80 prosent av lønna for alle inntekter under 300 000 kroner (3G).

Moxnes mener at dette er en slags innrømmelse av at dagpengesatsen ved arbeidsledighet generelt er for lav og derfor burde heves. I debatten viste Moxnes til Djevat Hisenaj, avdelingsleder i Fellesforbundets avdeling 266, som organiserer hotell- og restaurantarbeidere i Hordaland. Hisenaj mener et hvis ikke hans medlemmer får 80 prosent vil de havne under fattigdomsgrensa når de går på arbeidsledighetstrygd. I denne bransjen er det også mange som jobber deltid.

Fått med deg denne? Veronika fikk bedre råd som permittert

4400 kroner i måneden

Han viste fram regnestykket om at hvis en servitør med en årslønn på 300 000 kroner fikk 80 prosent ville vedkommende få 20 000 kroner i måneden, mens hvis en fikk den lave satsen ville vedkommende få 15600 kroner i måneden. Forskjellen på 4400 kroner i måneden er mye penger for en med så lav inntekt.

Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen sto fast på de to av prinsippene regjeringa har stått på gjennom hele koronakrisa. Tiltakene skal vare så lenge krisa varer, og de skal fases ut når krisa er over. Det gjelder også arbeidsledighetstrygden. Han mente at krisa i mars var helt spesiell fordi den ble kastet på folk på veldig kort varsel. Den arbeidsledigheten som kom med koronaen, var ikke noe folk kunne forberede seg på. De ble arbeidsledige på et par dagers varsel. Vanligvis ved oppsigelser er folk forberedt gjennom oppsigelsestida at de kommer til å måtte melde seg på Nav som arbeidsledige.

Se lista: Dette tjener topplederne i Norges 100 største selskaper

Lytt til fagbevegelsen

Både Per Olaf Lundteigen (Sp) og Rigmor Aaserud (Ap) støttet Rødts synspunkter.

Aaserud la vekt på at en burde lytte til fagbevegelsen, og mente at det var behov for å gå gjennom alle disse støtteordningene for å se om ordningene treffer etter hensikten, når koronakrisa var over.

Heidi Nordby Lunde (H) var klarest i å ikke ville endre den vanlige dagpengesatsen som gir arbeidsledige 62 prosent av inntekten. Dagpengeordningen har et todelt formål. Det ene er å gi arbeidsledige en inntektssikring, slik at de har penger å leve av.

Det andre poenget er at den ikke må bli så høy at folk slutter å søke etter arbeid. Under koronakrisa har det vært viktigere å gi folk en sikker inntekt å leve av, enn vanlig.

Jobbkrisa: Venke (51) mistet hotelljobben: – Erna kan gjerne bytte plass med meg et års tid

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse