JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Schibsted legger ned i Kristiansand

Nok et trykkeri står for fall. 28 arbeidsplasser ryker.
BESTEMT SEG: Schibsted trykk legger ned trykkeriet i Kristiansand.

BESTEMT SEG: Schibsted trykk legger ned trykkeriet i Kristiansand.

Martin Guttormsen Slørdal

erlend@lomedia.no

Nok et avistrykkeri blir altså felt av fallende opplag for papiravisene. Sist ut var Amedias store trykkeri på Borgeskogen, der 77 ansatte i disse dager mister arbeidsplassene sine.

Etter en lengre runde internt i Schibsted, falt valget på Fædrelandsvennens gamle trykkeri i Kristiansand. 28 arbeidsplasser forsvinner etter at styremøtet i Kristiansand i dag endte med vedtaket om å legge ned trykkeriet der i byen.

– Det er trist å miste gode kolleger som har jobbet her lenge og stått på hele veien. Dette er jo et trykkeri som går i pluss, og da føles det litt spesielt at man må legge ned, sier Mort G. J. Lia, konserntillitsvalgt i Schibsted med bakgrunn fra nettopp Fædrelandsvennen.

– Jeg vet de har jobbet godt med effektivisering og kostnadsreduksjoner her. Men konsernet mente det var her det var mest penger å spare, og da er det lite man får gjort, sier Lia til frifagbevegelse.no.

Spare, spare, spare

Kostnader må kuttes – det er gjennomgangstonen i den grafiske bransjen. Også store magasintrykkerier som Aktietrykkeriet avvikler trykkerivirksomheten, samtidig som Aller trykk utenfor Oslo teller på knappene. I tillegg til nevnte Amedia-trykkeri, altså.

– Det er skummelt å tulle med papiravisene som man gjør her nå. Deadline blir kraftig forandret for avisene, og det igjen endrer mye på avisene og deres innhold. Vi forventer ikke at de slenger millioner etter papiravisene, men det er fortsatt sånn at papiravisene får inn mest penger, og da er det farlig å forringe produktet så mye, mener Lia.

Fem blir til fire

Schibsted trykk har i dag fem trykkerier: To i Bergen, ett i Stavanger, ett i Oslo – i tillegg til Kristiansand, altså. Det mener konsernet gir en overkapasitet i et marked der opplagene går stødig nedover.

I Kristiansand trykkes i dag Fædrelandsvennen, lokalavisene Lister og Lindesnes avis, gratisavisa Kristiansand avis, samt VG og Aftenposten.

Disse blir nå sendt til andre trykkerier, i første rekke trykkeriet i Stavanger.

Trykkeriet i Kristiansand fortsetter ut år. På nyttårsaften låses dørene for godt.

Vanskelig prosess

Arbeidet med trykkeristrukturen i Schibsted har pågått siden i vår. Alle muligheter har vært vurdert. Til sist sto man igjen med Kristiansand og Stavanger – før man konkluderte med at Kristiansand ga de største besparelsene. Dog ikke i nærheten av de 100 millionene Schibsted ønsket å spare, etter det frifagbevegelse.no kjenner til.

Underveis har tillitsvalgte vært innvolvert på ulike nivåer.

Men det var ikke særlig populært da man kunne lese i Dagens Næringsliv at prosjektarbeidet var avsluttet – og det før man hadde nådd en konklusjon.

– Prosessen var ryddig før sommeren, ikke like ryddig i etterkant. Dessverre, sier konserntillitsvalgt Lia.

Nå er det uansett kroken på døra i Kristiansand.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse