JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt på tips:

Stjernerestauranten Renaa i Stavanger mener at tips er en uting

De skulle heller ønske at restaurantgjestene var villige til å betale en høyere pris for kvalitetsmat og –service, slik at bransjen kan øke lønningene.
TIPS-TRØBBEL: Mange gjester finner det ubekvemt å vurdere om og hvor mye de bør tipse, mener Renaa Restauranter AS. Bildet er fra Renaa Matbaren i Stavanger.

TIPS-TRØBBEL: Mange gjester finner det ubekvemt å vurdere om og hvor mye de bør tipse, mener Renaa Restauranter AS. Bildet er fra Renaa Matbaren i Stavanger.

Tommy Ellingsen / VG / NTB Scanpix

has@lomedia.no

– De fleste andre bransjer har regler som forbyr at ansatte får gaver fra kunder. Tips skaper støy og konflikt blant ansatte, og mange gjester finner det ubekvemt å vurdere om og hvor mye de bør tipse, sier styremedlem Ingebjørg Storeide Folgerø på vegne av Renaa Restauranter AS i Stavanger.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Tips er fem prosent av omsetningen

Etter at ordningen med skatt på tips ble innført, har restaurantgruppen vurdert om de skal kutte ut tips. Konklusjonen ble at de mener at det vil medføre en prisøkning som det ikke er rom for. De anslår at tips utgjør omtrent 5 prosent av omsetningen på Michelin-restauranten Renaa. Etter lovendringen ble innført, har noen gjester vegret seg for å tipse, men det har ikke slått veldig hardt ut, sier Storeide Folgerø til Magasinet for fagorganiserte.

Storeide Folgerø førte restaurantgruppens høringssvar til Skattedirektoratet om skatt på tips i pennen. Svaret ble sendt 1. mai 2018, da forslaget var ute på høring. Renaa Restauranter AS driver tre spisesteder pluss catering og selskap i Stavanger med 40 årsverk fordelt på 60 ansatte.

Trekker arbeidsgiveravgift fra tips

Både ledelse og ansatte ved Renaa er svært misfornøyd med lovendringen. Nå trekker de arbeidsgiveravgift og feriepenger fra tipsen, før den utbetales sammen med lønna.

– Vi trekker ikke administrasjonsgebyr, som nesten alle andre har innført. Eierne Torill og Sven Erik Renaa jobber også på gulvet, men de har alltid frastått fra sin tips. De lar den gå inn i potten som de ansatte styrer fordelingen av, sier Storeide Folgerø.

p

Pålagt ny utgift

Renaa Restauranter skriver til Skattedirektoratet at det er bra at all inntekt teller i opptjening av pensjon, arbeidsledighetstrygd, sykepenger og andre stønader. Men hvis ansatte nå får et betydelig netto inntektsbortfall, vil det føre til at de krever høyere lønn. Det blir en stor ekstra kostnad for restaurantene. Hvis de i tillegg må betale arbeidsavgift på tipsen, vil kostnadene øke ytterligere.

– Det å pålegge en bedrift en utgift uten tilsvarende inntekt strider også mot alminnelig rettsoppfatning, sier Storeide Folgerø.

Vil fjerne arbeidsgiveravgift fra tips

I svaret skriver de også at dersom arbeidsgiver blir pålagt å betale 14,1 prosent arbeidsgiveravgift av penger som arbeidsgiver ikke tar til inntekt, er det en alvorlig undergraving av restauranters lønnsomhet. Det er derfor nødvendig med en avklaring, og bare to løsninger anses som bærekraftige:

1. Arbeidsgiver gis eksplisitt adgang til å beholde tilsvarende 14,1 prosent av all mottatt tips til betaling av arbeidsgiveravgift.

2. Tips unntas fra arbeidsgiveravgift.

Renaa anbefalte løsning 2, både fordi tips fra givers side er ment som en gave direkte til arbeidstakere, og fordi en inndragning skaper store konflikter mellom arbeidsgiver og arbeidstaker/organisasjoner. Skattedirektoratet valgte som kjent en annen løsning.

– Vi har fått økte utgifter, ikke bare ved administrasjon, men sykepengegrunnlaget for hver enkelt ansatt har gått opp. Dermed blir arbeidsgiverperioden dyrere, sier Storeide Folgerø.

– De ansatte har alltid rapportert inn tips. Jeg vil ikke mene noe om i hvor stor grad dette har blitt gjort før, men de sier at det nå oppleves annerledes. Uansett får de mindre utbetalt, når vi trekker arbeidsgiveravgiften, sier Storeide Folgerø.

p

Urettferdig

Renaa er positive til at innrapporteringen vil begrense svart arbeid, og de er opptatt av at spisesteder som driver urent ikke skal ha forretningsmessige fordeler fremfor alle som driver skikkelig.

– Men det rettferdig at bare serveringsbransjen som får innført nye regler på tips? Hva med drosjesjåfører og frisører? Vi frykter at lovendringen fører til en undergraving av lønnsomheten til restauranter som pliktskyldig følger alle regler. Alle ønsker bedre lønnsbetingelser for ansatte i restaurantbransjen, men betalingsviljen til norske kunder er dessverre ikke høyere, sier Ingebjørg Storeide Folgerø.

Her kan du lese hele høringsinnspillet til Renaa Restauranter AS

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse