JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stort trøkk på ungdomssaken

Kampen for egne undomskontakter er den store ungdomssaken på landsmøtet i Fellesforbundet. Det jobbes hardt både i kulissene og fra talerstolen før onsdagens avstemning.
MOBILISERER: Richard Storevik, Inger Anne Hærum, Julie Wilhelmsen, Silje Rosseland og Karl Emil Selvåg mobiliserer blant egne avdelinger og rundt blant delegatene på Fellesforbundets landsmøte.

MOBILISERER: Richard Storevik, Inger Anne Hærum, Julie Wilhelmsen, Silje Rosseland og Karl Emil Selvåg mobiliserer blant egne avdelinger og rundt blant delegatene på Fellesforbundets landsmøte.

Erlend Angelo

hanne@lomedia.no

I tillegg til en jevn strøm av ungdommer som bruker taletiden sin på saken, er det også begynt å komme «voksne» delegater for å støtte ungdommene.

Representantskapet har avvist en haug med forslag på å opprette en egen stilling som ungdomskontakt ved hvert av de sju administrative distriktskontorene (ADK).

Forsøksprosjekt

Det var ved forrige landsmøte ungdommene greide å trumfe gjennom et forsøksprosjekt i de tre nordligste fylkene. Det er evalueringen av dette prosjektet, sammen med økonomi som har fått representantskapet til ikke å gå inn for forslaget. De mener arbeidsoppgavene skal ivaretas av avdelingene.

Det sentrale ungdomsutvalget, med leder Richard Storevik og nestleder Julie Wilhelmsen i spissen, har drevet et nitid arbeid med å mobilisere ute i avdelingene.

Ikke fast ansatt

De har innsett at en ordning med fast ansatte ungdomskontakter kan bli en «tvangstrøye» på lengre sikt for forbundet, og Wilhelmsen har fremmet et nytt forslag som de håper landsmøtet vil gi sin tilslutning til.

– Vi vil heller gå inn for valgte representanter, eller «regionale ungdomssekretærer», som kan byttes ut når det er hensiktsmessig, sier Storevik og Wilhelmsen.

Mange av dem som har tatt ordet i debatten har «stått fram» med sine egne historier om hvordan de er blitt rekruttert og fått opplæring der det har vært satset på ungdom, og mange har framholdt at forbundet ikke kan ha råd til å la være å satse på ungdom, framtida til forbundet.

Stort potensial

Julie Wilhelmsen har sjekket med Statistisk Sentralbyrå og har funnet ut at blant landets 993.000 sysselsatte, så bør 35-40 prosent være innenfor forbundets bransjer. – Vi har et veldig stort potensial, sier hun.

Richard Storevik sier det er flaut at Fellesforbundet slår seg på brystet med at det er selveste lærlingforbundet, når det viser seg at forbundet bare har 2.000 av i alt 21.000 lærlinger i sine medlemslister.

I de tre nordligste fylkene har de ikke bare hatt et fireårig prosjekt med ungdomskontakt, men de fire årene før hadde de også en frikjøpt ungdomsarbeider. Wilhelmsen mener det vises i antall unge medlemmer.

Mens Fellesforbundet totalt har 17,5 prosent av medlemmene under 30 år, så er andelen i ADK Nord -Norge på 22,7 prosent.

Hennes regnestykke blir da at dersom Fellesforbundet totalt hadde hatt en tilsvarende økning på rundt fem prosent, så ville det utgjort en kontingentinntekt på over 26 millioner kroner i året.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse