JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Busstreiken:

Streikende bussjåfører må klare seg med 3900 kroner i uka

Fra lørdag av er 8300 bussjåfører i streik. De streikende får 3900 kroner i uka. Permitterte uorganiserte bussjåfører får ikke dagpenger.
Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Fra lørdag blir det streikevakter å se over hele landet.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

roy.ervin.solstad@lomedia.no

3.900 kroner i uka er det de streikende bussjåførene får i uka i streikebidrag. Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Yrkestrafikkforbundet har samordnet streikestøtten så den ligger omtrent på samme nivået. Fellesforbundets medlemmer får litt under 3900, mens medlemmene i de to andre forbundene får litt over. I Fagforbundet får de som er i streik 70 prosent av vanlig lønn.

Siste: Busstreiken er over. Her er resultatet

Siste: Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret

Uten dagpenger

Streikebidraget er mindre enn vanlig lønn, men atskillig bedre enn de uorganiserte bussjåførene som blir permittert på grunn av streiken. De får nemlig ingenting. Vanligvis når en er permittert, har en krav på dagpenger. Men du har ikke rett til dagpenger hvis du er permittert på grunn av streik, lockout eller annen arbeidstvist på arbeidsplassen din, og lønns- eller arbeidsvilkårene dine antas å bli påvirket av tvisten, skriver Nav til Magasinet for fagorganiserte.

Kommentar: «Venner og gamle fiender er samlet i kampen for høyere sjåførlønn»

Streiken blir landsomfattende

Ansatte i administrasjonen som ikke får høyere lønn eller bedre arbeidsvilkår på grunn av streiken har krav på dagpenger. Dersom du er ansatt i et utleiefirma, kan du ha rett til dagpenger hvis du blir permittert av utleiefirmaet på grunn av streik ved den bedriften du er utleid til, opplyser Nav.

Fra arbeidstidas begynnelse lørdag trappes streiken opp. I det første streikeuttaket var det bare Oslo og Viken som var tatt ut. Nå blir streiken landsomfattende.

Det er to arbeidsgiverorganisasjoner, NHO Transport og Spekter, som er motpartene til fagforbundene i konflikten.

Bussjåførane har mindre å rutte med enn for fem år siden

4460 nye sjåfører ut i streik

I NHO-området tar LO-forbundene ut 2038 sjåfører i streik. I tillegg tar YS-forbundet Yrkestrafikkforbundet ut 1850 medlemmer. I Spekter-området tar LO-forbundene ut 270 medlemmer, mens YTF tar ut rundt 300 medlemmer. I det andre streikeuttaket blir da 4460 bussjåfører tatt ut.

Samleside: Bussjåfør

I det første streikeuttaket 1100 fra Fellesforbundet, 1888 fra YTF, 202 fra Fagforbundet og 600 fra Jernbaneforbundet bussjåfører tatt ut i streik. Det betyr at omtrent 3800 bussjåfører er i streik nå.

Til sammen vil nesten 8300 bussjåfører streike fra lørdag med krav om høyere lønn.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse