JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mowi-ansatte vant i Arbeidsretten

Tillitsvalgt Jørgen jubler: 700 ansatte får etterbetalt årevis med overtidskroner

Fiskerøkterne i oppdrettsselskapet Mowi får ny beregning av overtida si. Det har Arbeidsretten bestemt.
VELDIG GLAD: Konserntillitsvalgt Jørgen Wengaard i Mowi mener seieren i Arbeidsretten er en stor seier.

VELDIG GLAD: Konserntillitsvalgt Jørgen Wengaard i Mowi mener seieren i Arbeidsretten er en stor seier.

Privat

hanne@lomedia.no

– Dette var en fin beskjed å få før helgen!

Konserntillitsvalgt Jørgen Wengaard i Mowi mener seieren i Arbeidsretten er stort for arbeiderbevegelsen, Fellesforbundet og LO.

– Det er med stor glede vi mottar beskjeden i dag om at LO har vunnet saken i Arbeidsretten. Nå forventer jeg at Havbruksoverenskomsten får en tydeligere tekst vedrørende temaet i det neste sentrale oppgjøret, er hans kommentar til Magasinet for fagorganiserte.

Etterbetaling fra 2017

MOWI ASA dømmes til å etterbetale lønn fra 15. desember 2017. Wengaard tror det kan være i overkant av 700 ansatte som er berørt av denne dommen.

– For en ansatt som har jobbet i turnus med arbeidshelg hver tredje uke, i perioden fra saken ble sendt over fra LO til NHO i 2017 og fram til i dag, så snakker vi om en etterbetaling på rundt 6.000 kroner. Men i et tenkt scenario for en turnusarbeider som har jobbet hver tredje helg og i snitt 200 overtidstimer årlig i perioden, der for eksempel halvparten er 50 prosent overtid og halvparten er 100 prosent overtid, så vil det utgjøre i overkant av 22.000 kroner, ifølge konserntillitsvalgt Wengaard.

– Utregning av etterbetalingskravet får bli noen andre sin oppgave, er hans klare melding.

Dette er snittlønna i over 350 yrker

Nedsatt arbeidstid

Saken gjelder driftsteknikere (de som røkter oppdrettsfisken) i Norge som går på Havbruksoverenskomsten mellom Fellesforbundet og NHO-tilsluttede Sjømat Norge, og jobber turnus med nedsatt ukentlig arbeidstid fra 37,5- til 35,5-timers uker. Arbeidstakere har nedsatt ukentlig arbeidstid som følge av skift- eller turnusarbeid. De har en forhøyet timelønnssats slik at ikke arbeidstidsreduksjonen skal medføre lønnsreduksjon. Spørsmålet var om det er denne timelønnssatsen eller om det er timelønnssatsen for vanlig dagarbeid som er beregningsgrunnlaget for overtid.

• Bakgrunn: Arbeidsgiver skrur ned timelønna for å spare på overtida

De ansatte med LO i spissen hadde stevnet NHO og Mowi for det mente var bruk av feil grunnlag for beregning av overtid. Det har ikke tidligere vært strid om dette temaet, det dukket opp da Mowi etter en del oppkjøp ville harmonisere ordningene de ulike selskapene hadde med seg inn. Ansatte reagerte på at beregningsgrunnlaget for overtid var blitt lavere, og dermed var det duket for tvistesak.

Nå har Arbeidsretten kommet til at for ansatte med nedsatt ukentlig arbeidstid skal beregningsgrunnlaget for overtidstillegget være den høyere timelønnen som følge av nedsatt ukentlig arbeidstid, som det heter i dommen.

Tung byrde

Det har vært en tung byrde å ha på skuldrene helt siden saken kom opp mot slutten av 2017, ifølge Wengaard.

– De ansatte var den gang svært misfornøyde med å bli satt ned i lønn med kun ett pennestrøk. Dette var ikke noe som ble drøftet eller avtalt mellom partene, noe som har gitt et dårligere samarbeidsklima siden den gang. Vi følte oss rett og slett forbigått og urettferdig behandlet, framholder Wengaard.

Ifølge Wengaard er saken ikke veldig stor, rent økonomisk. Men saken er prinsipielt viktig, mener han.

– Ikke minst for resten av aktørene i næringen, som trolig vil endre sin praksis med bakgrunn i denne domsavsigelsen. Våre ansatte og tillitsvalgte i andre selskaper har sett til oss med tanke på beregningsgrunnlaget for overtid, og har spent ventet på en konklusjon.

– For oss føltes det veldig urettferdig å bli satt ned i lønn på dette grunnlaget og det var godt å endelig få konkludert med at dette var en feil tolkning fra arbeidsgivers side.

Mye lest: Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse