JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tungt skyts i EØS-slaget

Spenningen rundt hva som blir Fellesforbundets holdning til EØS stiger, etter timer med hard debatt på landsmøtet.
MANGE ENGASJERTE: Det sto - som forventet - ikke på engasjementet da EØS-avtalen var opp til debatt under Fellesforbundets landsmøte søndag. Rose Maiken Flatmo (fra venstre), Katrine Anita Haugerøy Heggelund, Boye Ullmann, Rune Alne og Roar Abrahamsen var bare noen av de mange som steg opp til talerstolen.

MANGE ENGASJERTE: Det sto - som forventet - ikke på engasjementet da EØS-avtalen var opp til debatt under Fellesforbundets landsmøte søndag. Rose Maiken Flatmo (fra venstre), Katrine Anita Haugerøy Heggelund, Boye Ullmann, Rune Alne og Roar Abrahamsen var bare noen av de mange som steg opp til talerstolen.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Forbundsleder Arve Bakke la inn all sin prestisje da han på det sterkeste oppfordret landsmøtet til å støtte at forbundet fortsatt skal sette sitt godkjentstempel på EØS-avtalen.

– EØS-avtalen er en garanti for like konkurransevilkår og markedstilgang for norsk industri. Det er bærebjelken i vårt næringspolitiske forhold til EU. En løsere tilknytning gjennom handelsavtaler vil medføre økte kostnader og mer usikkerhet, var budskapet fra Bakke.

Den nye Brustad-bua

Han sammenliknet EØS med Brustad-bua:

– Egentlig var det ingen partier som ville ha denne bua, men den har overlevd i snart 20 år. Nå ser den også ut til å overleve en blåblå regjering.

Bakke kan ikke se at det finnes belegg for påstanden om at EØS har underkjent faglige rettigheter eller arbeidstakerrettigheter i Norge. Men han forsikret forsamlingen om at dersom det kommer regelverk eller dommer som motarbeider interessene til Fellesforbundets medlemmer, da er kravet at vetoretten i EØS-avtalen tas i bruk.

Egne erfaringer

Flere andre LO-forbund har vedtatt at Norge bør gå ut av EØS-avtalen. Likevel, for LO veier Fellesforbundets holdning svært tungt i denne saken. Ved tidligere landsmøter har nei-tilhengerne vunnet fram med vedtak mot vikarbyrådirektivet og tjenestedirektivet, men denne gangen er det avtalen som helhet det står om.

Da debatten brøt løs i Oslo Kongressenter, var det mange av talerne som brukte egne erfaringer fra bedrifter og arbeidsliv som argument.

For tilhengerne av avtalen ble sikre arbeidsplasser trukket fram som selve kronargumentet. Lederen for avdeling 5 i Bergen, Roar Abrahamsen, mente det ville være å svikte de tusenvis som nå går ut i arbeidsledighet om landsmøtet fattet et vedtak som skaper enda mer usikkerhet og ustabilitet.

På den andre siden argumenterte klubbleder ved Kværner Verdal, Ståle Johansen, for at EØS utgjør en trussel mot selve arbeidsmåten. Massiv innleie truer den produktive og selvstendige fagarbeideren som har trygghet for jobben sin - og utgjør landets viktigste handelsfortrinn, argumenterte Johansen.

– En serie direktiver fra EU utfordrer vår arbeidslivsmodell, og dermed også vår velferd. Arbeidslivsmodellen forvitrer nedenfra og oppover.

Markedsadgang eller markedsknefall

Andreas Nieuwejaar fra avdeling 5 sto for holdningen mange av dem som vil beholde EØS ga uttrykk for, nemlig at EØS ikke er perfekt, men at det fungerer helt greit.

– Jeg jobber i et oljeserviceselskap, og for oss er det helt avgjørende at vi har gode handelsavtaler. Vi har ikke tid til å sitte og vente på framforhandlinga av en ny, og teoretisk bedre handelsavtale, sa han. Audhild Solsvik fra samme avdeling fulgte opp:

– Vi har ikke råd til å gamble med en ordning som gir oss tilgang til EUs marked på like vilkår. Vi lever godt med EØS, med god vekst både i lønninger og sysselsetting.

Steffen Høiland, som også kommer fra industrien på Vestlandet, angrep oppfatningen av at EØS gir forutsigbarhet.

– EU er uttrykk for en hemningsløs markedsliberalisme, der den frie flyten settes over alt annet. Det gir ingen forutsigbarhet, tvert om får vi en stri strøm av direktiver å kjempe mot og begrense skadene av, sa Høiland.

– Fri flyt og avregulering er ikke gunstig for fagbevegelsen, sa Høiland.

Regjering eller EØS

Betyr det så noe fra eller til hva Fellesforbundet mener i denne saken? Det er jo Stortinget som bestemmer. Dette poenget var det flere debattanter som var opptatt av.

– Det blir feil bruk av ressurser at vi vedtar nei til EØS her, for det er ikke realistisk. Skal den nye ledelsen bruke tid på dette, en protestmarkering, spurte Arne Sveen i Oslo Bygningsarbeiderforening.

Et annet viktig skille i debatten gikk på påstanden om at det er den blåblå regjeringen som er det store problemet for arbeidslivet i Norge, ikke EØS-avtalen.

– Det er feil fokus, feil bruk av ressurser å sette inn kreftene mot EØS, sa Rune Pettersen fra avdeling 53 i Nordland. Han fikk støtte av Rune Alne som mente at de vanskelige tingene i arbeidslivet ikke vil forsvinne med EØS.

– Skrot de blablå, ikke EØS-avtalen, konkluderte Silje Nilsen fra Bergen og avdeling 5.

På den andre siden minnet Eva-Lill Bekkevad fra Oslo Grafiske fagforening at også på landsmøtet for åtte år siden var det en dyp fortvilelse og bekymring over tilstanden i deler av norsk arbeidsliv.

– Den blåblå regjeringa er en viktig fiende, men den dramatiske endringa i norsk arbeidsliv starta lenge før den. Utenfor EØS har vi i alle fall muligheten til å ta kampen her hjemme. Ja, vi skal kvitte oss med regjeringa, men det er ikke nok. Vi må også kvitte oss med EØS, sa Bekkevad.

Løsarbeidersamfunnet

For hvert landsmøte Fellesforbundet har hatt det siste drøye tiåret har temaet «løsarbeidersamfunnet» tatt større og større plass. Også denne gangen blir dette et hovedtema.

Økningen i bemanningsbransjen og innleie spiller også inn i EØS-debatten. Joachim Espe i Rørleggernes fagforening i Oslo mente at trenden med at oppsagte må søke seg nye jobber i bemanningsbyråer er økende, en bransje der organisasjonsgraden er dramatisk lav.

– Er svaret at vi vedtar å organisere enda mer og enda bedre? Det blir symbolpolitikk å si at organisering er vårt svar på et bemanningssystem som er skapt nettopp for å motarbeide organisering av arbeidere, sa Espe.

Suverenitet

I høst bidro EØS' overvåkingsorgan ESA til å skape ny usikkerhet rundt den såkalte verftssaken. ESA vurderer om de skal kjøre de norske, allmenngjorte reglene for dekking av kostnader til reise, kost og losji inn i Efta-domstolen, fordi de mener dommen i Høyesterett strider med EØS-avtalen.

Arbeidsminister Robert Eriksson har støttet LOs holdning, men det er nå opp til ESA om saken skal kjøres eller ikke.

Mange talere var opptatt av denne saken.

– Den norske modellen kan legges død med innblanding fra EØS. Mange er opptatt av hvordan NHO får hjelp av ESA til å angripe en dom som i norsk Høyesterett. Vi ser at i stedet for et fungerende trepartssamarbeid kommer det en stor hammer fra Brussel og knuser det vi står for, sa delegat Terje Lund.

Svenneprøve for Eggum

Men landsmøtet skal ikke bare ta stilling til et ja eller nei til EØS. Det skal også komme med en uttalelse, der graden av kritikk av hvordan EØS fungerer vil avhenge av stemningen på landsmøtet og på debatten.

Dersom nei-sida ikke vinner et flertall, vil de fortsette å jobbe for en krassest mulig uttalelse.

Katrine Anita Haugerøy Heggelund mente at forslaget til uttalelse som er lagt fram fra representantskapet, er en forherligelse av EØS, og derfor ønsket hun å få inn skjerpede formuleringer.

Det er påtroppende forbundsleder Jørn Eggum som leder komiteen som behandler dette betente temaet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse