JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tyske fagforbund støtter Hellas

Mener valget av Syriza er en mulighet for ny økonomisk politikk ikke bare i Hellas, men i hele Europa.
TYSK STØTTE: Tysklands forbundskansler kjører hardt mot Hellas, men har ikke full støtte på hjemmebane. Tysk fagbevegelse står bak et solidaritetsopprop med det greske folket.

TYSK STØTTE: Tysklands forbundskansler kjører hardt mot Hellas, men har ikke full støtte på hjemmebane. Tysk fagbevegelse står bak et solidaritetsopprop med det greske folket.

Jan-Erik Østlie

eline@lomedia.no

Tysk fagbevegelse står i spissen for et opprop som kommer med sterk støtte til det greske folket i den vanskelige situasjonen landet er i. Etter at venstrefronten Syriza vant valget i januar, har de nye greske lederne møtt alt annet enn velvilje i Brussel og Berlin i sine forsøk på å få på plass en ny økonomisk politikk for det kriseherjede landet. Men forbundskansler Angela Merkel har fagbevegelsen mot seg i sin steile holdning til Hellas og Syriza.

En mulighet

Det er på tide å innse at valget i Hellas ikke utgjør noen fare, men en mulighet. Slik åpner et opprop signert av forbundstoppene i alle de store, tyske fagforbundene – blant andre IG Metall, IG Bau og ver.di. De ber EU om å tenke grundig igjennom sin økonomiske og sosiale politikk, ut fra erfaringene med blant annet Hellas. Situasjonen i Hellas beskrives som en dyp sosial og humanitær krise:

* En tredel av befolkningen lever i fattigdom.

* Velferdsstaten er kraftig svekket.

* Minstelønna er redusert med 22 prosent.

* Kollektive tariffavtaler er i stor grad avviklet.

* Arbeidsløsheten er 27 prosent, nærmere 60 prosent blant ungdom.

Les en rapport fra hjelpeorganisasjonen Caritas om den humanitære krisa i Europa her.

Ifølge oppropet skyldes krisa at landet er drevet inn i en dyp resesjon (økonomisk tilbakegang) av de brutale budsjettkuttene Hellas er påtvunget for å motta såkalte kriselån. Valgresultatet var en knusende dom over dette.

Hele oppropsteksten finner du her.

Solidaritet

Til sammen 10.000 personer har så langt undertegnet oppropet, blant dem er lederen i LO i Oslo, Roy Pedersen. Han kaller det et solidaritetsopprop, som man kan se i sammenheng med at tysk fagbevegelse i lang tid har ønsket en ny økonomisk politikk i Tyskland. Det greske valget er altså ikke bare en mulighet for endring i Hellas, men i hele EU.

– Debatten i Tyskland har også vært grov, ja reint aggressiv, i forhold til Hellas. Derfor er det nok også mange som ønsker å vise at det finnes tyske motstemmer til Merkels linje. At det er den tyske eliten som er mot Hellas og grekerne, ikke alle tyskere. De ønsker å gi grekerne en håndsrekning.

Pedersen peker på at den greske statsgjelda bare har blitt enda større etter år med lån og omstruktureringer.

– Det er tydelig for de fleste at politikken har vært en fiasko. Av de 207 milliarder euro Hellas har mottatt, har 160 gått til å redde bankene. Altså mer enn tre fjerdedeler. Så vinner Syriza, på demokratisk vis, men blir ikke møtt med annet enn motstand og direkte sabotasje, sier Pedersen.

Faglig støtte

Roy Pedersen peker på at også Euro-LO (Etuc) er blitt mer kritisk til EUs krav om innstramming som svar på den økonomiske krisa. Også Etuc mener at det greske valget er en gyllen anledning til å legge om kursen.

Les Etucs uttalelse her.

– Det er positivt med solidariske opprop og støtteerklæringer. Men det som mangler er flere aksjoner på tvers av landegrensene i EU-landene. Sist det var en større aksjon var 14. november 2012, da det var generalstreik i Hellas, Spania og Portugal, og aksjoner og streiker også i en rekke andre EU-land, sier Pedersen.

Han peker på at det ikke har skjedd så mye siden det, men at man kan se utslag av krisa i hva arbeidsfolk stemmer.

– Syriza i Hellas og Podemos i Spania har økt voldsomt. Mer dramatisk er at også Front National i Frankrike går fram, sier Pedersen.

Syriza til Oslo?

LO i Oslo har de siste årene markert 1. mai blant annet med å stille talerstolen til disposisjon for en alternativ europeisk stemme. I år er det greske Syriza som er invitert til Youngstorget for å holde appell.

Det er ikke bekreftet ennå om Syriza stiller med en representant i Oslo 1. mai.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse