JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Usikkerhet i oljebransjen:

Alenemor Judith jobber som renholder på oljeplattform. Hun tviler på om hun har en framtid i bransjen.

Judith Johansen (39) jobber som renholder i en stadig mer turbulent oljebransje: – Jeg nærmer meg 40 år og skulle egentlig startet med å nyte livet.
TAR VIKARTIMER: Judith Johansen har fortsatt arbeid som timelærer hos sikkerhetsfirmaet  RelyOnNutec. Det var der hun startet sin karriere etter at hun sluttet som barnevernspedagog og søkte lykken i oljebransjen. Foto: Eivind Senneset

TAR VIKARTIMER: Judith Johansen har fortsatt arbeid som timelærer hos sikkerhetsfirmaet RelyOnNutec. Det var der hun startet sin karriere etter at hun sluttet som barnevernspedagog og søkte lykken i oljebransjen. Foto: Eivind Senneset

Eivind Senneset

trond.elstad@lomedia.no

– Første gang oppsigelsen kom, i august i fjor, gikk jeg helt i kjelleren. Andre gang, i november, var jeg mer forberedt. Men det var ille også da, forteller Johansen.

På grunn av korona-krisen har hun igjen fått permitteringsvarsel.

Hun sitter hjemme ved kjøkkenbordet i Bergen. Prosjektleiligheten hadde hun nettopp kjøpt da hun fikk oppsigelse fra ESS Support Service for andre gang i november i fjor.

– Det gjorde ikke situasjonen mindre kjip, sier hun, som på tidspunktet var forespeilet jobb i fire år.

ESS leverer blant annet tjenester offshore innen mat, renhold, vaskeri, resepsjon, kiosk, velferdstjenester og beredskapsfunksjoner.

p

Korona-krisen skaper større usikkerhet

Johansen takker hovedtillitsvalgt Per Holstein i ESS-klubben til Industri Energi for at hun beholdt jobben gjennom nedbemanningene. Han forteller at det første varselet om oppsigelsen tok utgangspunkt i feil ansiennitet under nedbemanning. Andre gang argumenterte klubben for at det ikke var rettmessig å si opp fast ansatte, fordi ESS hadde såpass mange midlertidig ansatte. Dermed ble jobben til Johansen reddet i begge runder.

På grunn av koronapandemien har alle i selskapet fått et generelt varsel om permittering. Det gir enda større usikkerhet.

– Operatørselskapene er avhengig av renhold, og spesielt i disse tider for å forebygge smitte. Men, ut fra ansiennitet vil jeg være en av de første som må ut i permittering hvis permitteringsvarslet blir utløst, sier Johansen.

Trives offshore

Johansen er utdannet barnevernspedagog, et trygt og sikkert yrke. Men i 2012 ville hun prøve noe nytt, og hun fikk sjansen hos sikkerhetsfirmaet RelyOnNutec i Bergen.

– Jeg fikk tatt de sikkerhetskursene som var nødvendig og kom raskt i arbeid som renholdsoperatør på rigger i Nordsjøen. Jeg har vært på både Johan Sverdrup, Gina Krogh, Martin Linge og Goliat, forteller hun.

I 2015 ble hun permittert og sagt opp på grunn av den lave oljeprisen, men året etterpå fikk hun heldigvis en telefon med tilbud om å jobbe offshore igjen.

UFORUTSIGBART: Å være aleneforsørger er ekstra krevende med en ustabil arbeidssituasjon, sier Judith Johansen.

UFORUTSIGBART: Å være aleneforsørger er ekstra krevende med en ustabil arbeidssituasjon, sier Judith Johansen.

Eivind Senneset

– Det er ikke til å komme forbi at jeg trives i et barskt miljø hvor jeg kan få utfordret meg fysisk også. Det var en av årsakene til at jeg søkte meg ut i militæret og havnet på Haakonsvern utenfor Bergen, sier Johansen.

Etter militæret valgte barnevernspedagog-studiet framfor en utdanning i forsvaret.

Johansen tenker mye på framtida og hva hun skal holde på med videre. Hun utelukker ikke at hun starter opp igjen som barnevernspedagog.

– Jeg innser at det kan bli vanskelig å fortsette i oljebransjen med stadige tøffere effektivitetskrav. Det er mulig jeg er der på lånt tid, forteller hun.

p

Savner stabilitet

Johansen er i dag fast ansatt i vikarpoolen til ESS, men synes det er vanskelig å planlegge familielivet. Vikarene, som blant annet dekker opp for sykefraværet på sokkelen, har tidligere jobbet som ringevikarer og blitt spurt om å møte på heliporten på kort varsel. Men klubben og bedriften har inngått en særavtale, som skal gi bedre forutsigbarhet litt fram i tid.

De har fått på plass en særavtale som blant annet gir faste ansatte i vikarpoolen mer forutsigbar arbeidstid. Johansen er en av de heldige som har fått fast skiftuke.

– Nå vet jeg når jeg skal ut på feltet de tre neste turene, men etter det er usikkerheten stor. Heldigvis har datteren min blitt 17 år nå og klarer seg stort sett selv. Men uten besteforeldre som har trådt til opp gjennom årene, hadde det aldri gått bra. Å være aleneforsørger er ekstra krevende med en ustabil arbeidssituasjon, sier hun.

Etter oljekrisen i 2014 med priser som stupte ned under 40 dollar fatet, har oljebransjen gått gjennom store forandringer.

– Vi blir sendt ut på forskjellige oljerigger fra gang til gang. Jeg nærmer meg 40 år nå og skulle egentlig startet med å nyte livet gjennom en stabil arbeidshverdag og kunne planlegge fremover, men det blir bare verre og verre, sier hun.

p

Oljenedturen engasjerte

Johansen har siden 2016 vært plasstillitsvalgt for Industri Energi i ESS Support Services, som er en del av Compass-group.

– Interessen for tillitsvalgtarbeid kom for fullt i 2016 da det haglet inn med varsler om permitteringer og oppsigelser. Jeg hadde ikke peiling på mine rettigheter, og det ble en bratt læringskurve. Å være organisert er avgjørende for at man har en sjanse til å bli behandlet rettferdig. Det skaper et unikt samhold. Særlig i vanskelige situasjoner, hvor man kan støtte hverandre, sier hun.

Hun forteller at nedbemanningsprosessene i bransjen er en belastning for mange.

– Arbeidsmiljøet blir dårlig når man går og skuler på hverandre. Hvem sin tur er det neste gang til å bli permittert eller oppsagt? Jeg vet om flere som er i en situasjon der man er usikker på hvor lenge man har jobb, og det gjør hverdagen tyngre enn den burde være, forteller hun.

p

Jobber på siden

Nå sitter ikke Judith med hendene i fanget når hun ikke er på sokkelen. Hun har sitt lille firma som personlig trener og muskelterapeut, tar vikartimer i RelyOnNutec, går tur med bikkja Sputnik hver dag, selger og kjøper aksjer, og hun arbeider også som miljøterapeut i et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede.

– Den store drømmen er å få drive med forebyggende trening for operatørene på sokkelen. Det er mye slitasje- og muskelskader, og det stilles stadig større krav for å få godkjent helseattest. Jeg er en potet som kan brukes til alt. Men foreløpig har jeg det helt greit som renholdsoperatør, sier hun.

Forventer nye kutt

Holstein har vært med på mange nedbemanningsprosesser som klubbleder, og han opplever at forpleiningsbransjen er under sterkt press.

– Operatørselskapene presser prisene nedover, og stadig kortere lengde på kontraktene fører til uforutsigbarhet for de ansatte. I tillegg er innleieselskapene blitt en sterk konkurrent til forpleiningsselskapene. Dette er en ond spiral som fører til at situasjonen bare blir verre, forteller Holstein.

Han forventer også nye runder med kutt, blant annet på grunn av den nye trenden «rigg for the future», hvor et mål er å redusere kostnadene med 50 prosent. Det vil si at det går hardt ut over personellsiden, hvor det har vært vanlig med 100–120 operatører på en vanlig rigg. Målet er at man skal ned i halvparten av bemanning på riggene.

p

– Ved digitalisering og robotisering skal stadig flere rigger fjernstyres fra land. 80 prosent av kostnadene er på levering av personell, og det sier seg selv at situasjonen er særdeles vanskelig. Det skjer fort, og Industri Energi og vi som klubb, har en kjempeoppgave med å være med på å sikre levelige lønns- og arbeidsvilkår. Vi klarer ikke å stoppe denne utviklingen, men vi kan være med på å påvirke den, mener Holstein.

Svingninger i aktivitet

Direktør offshore Eli Aga i Compass-Group, som eier ESS Suport Service, vil ikke kommentere Judith Johansens spesifikke sak, men skriver i en epost i forkant av koronapandemien at:«Oljebransjen er blitt mer flyktig. Det virker som om svingningene kommer hyppigere og med kortere horisont enn det bransjen har vært vant til i perioden før nedturen startet».

Hun poengterer at dette har påvirket ESS, som forpleiningsleverandør, og gjør at selskapet må tilpasse bemanningen etter svingningene i markedet.

Aga skriver også at «konkurranse i utgangspunktet er en positiv driver. Det er imidlertid særdeles viktig at alle konkurrenter, inkludert innleieselskapene forholder seg til de tariffavtaler, lover og forskrifter som er gjeldende for norsk sokkel.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse