JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vaksineproduksjon i Norge:

Ber om 40 millioner til norsk vaksinesenter

En ny rapport foreslår å starte vaksineproduksjon i Norge. Det vil bety flere arbeidsplasser, bedre beredskap og gi eksportinntekter, mener forbundsleder Frode Alfheim.
VAKSINEPRODUKSJON: Rapporten fra blant annet Industri Energi, mener Norge har flere fortrinn som kan brukes til å konkurrere i det internasjonale vaksinemarkedet. Her fra vaksineproduksjon ved det internasjonal legemiddelfirmaet Sanofi.

VAKSINEPRODUKSJON: Rapporten fra blant annet Industri Energi, mener Norge har flere fortrinn som kan brukes til å konkurrere i det internasjonale vaksinemarkedet. Her fra vaksineproduksjon ved det internasjonal legemiddelfirmaet Sanofi.

Randy Monceaux / Sanofi Pasteur

petter@lomedia.no

– Vi har jobba med lignende prosjekt tidligere, men nå har vi fått et insentiv som er voldsomt, sier Industri Energi-leder Frode Alfheim.

I en rapport Industri Energi har utarbeidet sammen med NHO, LO, Norsk Industri, Legemiddelindustrien og KLP, foreslår de å starte med vaksineproduksjon i Norge.

– Det vil være viktige prioriteringer for å ha tilgang på vaksiner. Både de rette vaksinene og i mengde vaksiner med tanke på nasjonal beredskap og sikkerhet, sier Alfheim.

• Bakgrunn: Produksjon av vaksiner i Norge skal utredes – igjen

Bygge på eksisterende industri

Under Helse- og omsorgskomiteens høring om statsbudsjettet møtte forbundsleder Alfheim sammen med spesialrådgiver i forbundet Arild Theimann.

Der ba de politikerne om 40 millioner kroner til et forprosjekt for Senter for norsk vaksineproduksjon og innovasjon (SEVI), samt at det gjøres et intensjonsvedtak om norsk vaksineproduksjon.

– Et politisk vedtak bør vekke interesse for dem som skal komme med privat kapital i det her. Bare man er god nok i det man vedtar av virkemidler, vil det vekke investorer og industrien til å få realisert investeringene så raskt som mulig, ifølge forbundslederen.

Senteret skal drive både med pre-kommersiell og kommersiell produksjon av vaksiner, og sikre beredskap i fremtidige pandemi- eller krisesituasjoner.

– Vi har allerede en del legemiddelindustri som kan få flere arbeidsplasser, og en industri som kan bli veldig stor. Dette investeres i globalt, og vi har muligheten til få på plass en viktig og interessant industri i Norge, sier Alfheim.

Norge har legemiddelbedrifter som GE Healthcare, Fresenius Kabi og Curida, samt Pharmaq, som er ledende innenfor produksjon av fiskevaksiner til oppdrettsnæringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

FISKEVAKSINE: Pharmaq er ledende på produksjon av fiskevaksiner, som blant annet blir brukt av oppdrettsnæringen.

FISKEVAKSINE: Pharmaq er ledende på produksjon av fiskevaksiner, som blant annet blir brukt av oppdrettsnæringen.

Pharmaq

Globalt vaksinebehov

Det vil ifølge rapporten være et enormt vaksinebehov globalt i tiden framover, og det globale markedet for vaksiner anslås å øke fra 47 milliarder dollar i 2019 til over 105 milliarder dollar i 2027.

Alfheim påpeker at den nye handlingsplanen for eksport i Norge viser at vi trenger flere føtter å stå på, enn kun olje og gass.

– Så vi er nødt til å investere i industri som kan øke eksportinntektene. Her har vi et område der vi vet at det vil være en global vekst. Der det vil være mye fokus på forskning og utvikling, og et rimelig sikkert marked.

• Les også: Norge mangler medisiner – her står 260 ansatte klare til å produsere

Både rapporten og Alfheim mener Norge har flere fortrinn som kan brukes i konkurransen på det globale vaksinemarkedet:

– Vi har stabile rammebetingelser. Vi er et lite land som egentlig er vant med at vi jobber innenfor eksportretta industri. Så har vi sviktet totalt nå, men det betyr ikke at vi ikke har kompetanse på markedet.

I tillegg nevnes bærekraft, økonomisk styrke, politisk stabilitet, forskningsmiljøer og effektivitet som fortrinn den norske industrien har i det globale markedet.

– Der vi er gode på eksport, så er vi inni hampen gode. Og det er fordi vi har et godt samspill mellom det private og offentlige på dette, påpeker Alfheim.

Politisk vilje

Rapporten legger vekt på at det er politisk vilje, og påpeker at både Arbeiderpartiet og Høyre har signalisert at de er positive til norsk vaksineproduksjon.

Alfheim har stor tro på at politikerne vil være med på et norsk vaksinesenter:

– Det vil være håpløst å gå imot dette. Nå har vi presentert en eksporthandlingsplan som sier at vi er nødt til å ha flere føtter å stå på, så kommer man ganske bredt med både arbeidstakere og arbeidsgivere her, så jeg kan ikke skjønne at man skal si nei til det.

Leder av helse- og omsorgskomiteen Geir Jørgen Bekkevold (KrF), skriver i en epost til Magasinet Industri Energi at han kommer til å lytte nøye til innspillene fra forbundet:

– Pandemien har vist vi er sårbare, og gode ideer til hvordan vi kan stå bedre rustet neste gang er veldig velkomment. Ut over det vil jeg avvente ytterligere kommentarer til jeg har hørt høringsinnspillet deres.

Ifølge helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Ingvil Kjerkol, støtter de forslaget fullt ut og at det er i tråd med forslaget de fremmet i vår.

Også nestleder for komiteen, Kjersti Toppe (Sp), sier at forslaget er interessant og at de vil støtte tiltak som kan bidra til økt vaksineproduksjon i Norge.

– Selvsagt må vi ha internasjonalt samarbeid også i en slik krise, men det er helt klart for oss at Norge både kan og må gjøre mer selv for å sikre en minimumsproduksjon av både kritisk viktige legemiddel, men også vaksineproduksjon, skriver Toppe til Magasinet Industri Energi.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse