JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020

Fagarbeidere får høyere minstelønn i den nye Landavtalen NR

Minstelønnen for fagarbeidere økes med 22 kroner og arbeidstøyet blir kjønnstilpasset i den nye tariffavtalen for dem som jobber på land for bedrifter tilknyttet Norges Rederiforbund.
ENIGHET: Asle Reime fra Industri Energi (t.v.), Pål Tangen fra Norges Rederiforbund og Stig-Rune Refvik fra SAFE kom tirsdag kveld til enighet om NR Landavtalen.

ENIGHET: Asle Reime fra Industri Energi (t.v.), Pål Tangen fra Norges Rederiforbund og Stig-Rune Refvik fra SAFE kom tirsdag kveld til enighet om NR Landavtalen.

Jan Godfrey

petter@lomedia.no

Industri Energi, SAFE og Norges Rederiforbund ble tirsdag kveld enige i årets forhandlinger om Landavtalen NR.

– Vi klarte å sammenkjøre kravene vi hadde med oss inn i forhandlingene med SAFE sine underveis. Det ble konstruktive diskusjoner om motkravene i fellesskap, sier Indusri Energis forhandlingsleder Asle Reime i en pressemelding.

Han er fornøyd med samarbeidet de hadde med både forhandlingsutvalget til SAFE og Norges Rederiforbund, og at det var en god tone under forhandlingene.

Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt

Øker minstelønna

Partene har blitt enige om å øke minstelønnssatsen for fagarbeidere med 22,10 kroner, fra 193,60 til 215,70 kroner per time. Etter ett år som fagarbeider får man én krone mer i timen.

For øvrige arbeidstakere økes den til 194,40 kroner per time, og etter ett år får de 202,50 i timen.

Også unge arbeidstakere under 18 år øker minstelønna til 130,30 kroner i timen, og matpenger for overtidsmat økes fra 76 til 90 kroner.

Tariffavtalen gjelder for ansatte som jobber fast på land i Norge, og også de landansatte som sporadisk jobber offshore.

De jobber i bedrifter som Odfjell, Archer, Saipem og Transocean, og Industri Energi har i overkant av 400 medlemmer innenfor avtalens bestemmelser.

Lesedag før eksamen og tilpasset arbeidstøy

I den nye tariffavtalen får ansatte rett på inntil 3 lesedager før eksamener per halvår, så lenge utdanningen kan knyttes til nåværende eller fremtidige stillinger i selskapet.

– Begge partene er innforstått at kompetanse er viktig for bedriftene og næringen, sier Asle Reime.

– Dette er en av tiltakene som gjøre det lettere for våre medlemmer å utvikle sin kompetanse, legger han til.

I likhet med blant annet elektrokjemisk industri, ble det også her enighet om kjønnstilpasset arbeidstøy.

– Det kan gjøre det mer attraktivt for kvinner å begynne i vår industri, forteller forhandlingslederen.

Kvinner i industrien får tilpassede arbeidsklær

– Det gjør at vi unngår farlig situasjoner som kan oppstår når kvinner blir tvunget til å endre arbeidstøyet sitt som ikke er tilpasset dem. Samt at det gir dem et mer bekvemt arbeidsdag, sier Reime.

Utvidet fortrinnsrett til ny ansettelse

Partene rundt forhandlingsbordet ble også enige om tre protokolltilførsel om midlertidig utvidet fortrinnsrett, forskuttering av sykepenger og arbeid utenfor bedriften på land.

Arbeidstakere som blir sagt opp grunnet driftsinnskrenking i perioden avtalen gjelder, får utvidet fortrinnsrett til ny ansettelse. Denne er gjeldende i to år etter oppsigelsesfristens utløp, men gjelder ikke etter fylte 62 år.

Lokale parter blir anbefalt å gå gjennom grunnlaget for forskuttering av sykepenger, og at bedriftene ikke kan forskjellsbehandle når det kommer til forskuttering av sykepenger.

Den siste protokolltilførselen partene er enige om at lokale retningslinjer for arbeid som er gjort utenfor bedriften på land må på plass, der det er relevant og der det ikke finnes fra før.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

SIGNERING: De tre partene signerer enigheten om ny NR Landavtale. F.v.: Asle Reime fra Industri Energi, Pål Tangen fra Norges Rederiforbund og Stig-Rune Refvik fra SAFE.

SIGNERING: De tre partene signerer enigheten om ny NR Landavtale. F.v.: Asle Reime fra Industri Energi, Pål Tangen fra Norges Rederiforbund og Stig-Rune Refvik fra SAFE.

Jan Godfrey

– Viktig med reelle lokale forhandlinger

Siden NR Landavtalen er en minstelønnsavtale, skal det derfor også gjennomføres lokale forhandlinger.

– Vi er enig om å utsette signeringen av avtalen med 4 uker for å gi de lokale klubbene tid til å gjennomføre sin forhandlinger, sier Reime.

Etter de lokale forhandlingene er gjennomført vil avtalen bli signert. Fristen for dette er satt til 20. november.

– Det er viktig at det nå føres reelle lokale forhandlinger som tar hensyn til situasjonen i hver enkelt bedrift, sier Reime.

Tove Åsatun Iversen i Norges Rederiforbund skriver i en epost til Magasinet Industri Energi at de ikke har noen kommentarer til enigheten, siden dette er en rammeavtale og lønn forhandles lokalt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse