JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyteriggavtalen:

Guttorm tapte i Arbeidsretten: Mister fast arbeidstid

Industri Energi kalte det et angrep på flyteriggavtalen, da TIOS Crewing ville gå over på en annen tariffavtale uten fast arbeidstid. Flertallet i Arbeidsretten gir bedriften medhold i saken.
NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

NY TARIFFAVTALE: Arbeidsretten gir bedriften rett i å flytte Guttorm Bjørnstad over på oljeserviceavtalen, og dermed inn i en disposisjonsavtale uten fast arbeidstid.

Jan Inge Haga

petter@lomedia.no

I 2018 kjøpte Technip FMC 51 prosent av selskapet Island Offshore Subsea, og det nyopprettede selskapet TIOS Crewing krevde å bytte tariffavtale.

De vil gå fra flyteriggavtalen til oljeserviceavtalen. Da vil blant annet de ansatte som utøver brønnkontroll jobbe på en disposisjonsplan, i stedet for en fast 2-4-turnus.

– Frykten er at dette er begynnelsen på raseringen av flyteriggavtalen. Hvis vi aksepterer at tariffavtalen utvannes her hos oss så kan flere arbeidsgivere følge etter, sa Industri Energi-medlem Guttorm Bjørnstad, før saken hadde vært oppe i Arbeidsretten.

Han jobber som superintendant og har øverste ansvar for brønnarbeidet på båten Island Constructor.

Bakgrunn: Bedriften vil ikke at Guttorm skal ha fast arbeidstid lenger. Nå skal saken til Arbeidsretten.

Flertall av dommerne ga TIOS rett

Stridens kjerne handler om hvorvidt oljeserviceavtalen omfatter de som jobber med brønnkontroll, eller om det kun er flyteriggavtalen som omfatter disse jobbene.

– Oljeserviceavtalen er tilpasset personell som kommer om bord og gjør småjobber. Personellet som utøver brønnkontroll, som superintendant og supervisor, er fast personell som kommer inn under flyteriggavtalen, har Finn Arne Follestad, som er hovedtillitsvalgt for Industri Energi i Island Offshore, tidligere uttalt.

Det var LO/Industri Energi og NHO/Norsk olje og gass som møttes i retten for å avgjøre uenigheten.

Fem av de sju dommere i Arbeidsretten ga NHO og TIOS medhold, og skriver blant annet følgende om oljeserviceavtalen i dommen:

«Omfangsbestemmelsen har ingen begrensninger eller forbehold om hvordan arbeidet utføres eller organiseres. Flertallet kan ikke se at det har noen betydning for virkeområdet at det er tale om lett brønnservice, eller at personell fra TIOS har oppgaver knyttet til ledelsen av arbeidet.»

I retten vitnet flere tillitsvalgte både fra Industri Energi og Safe, deriblant tidligere leder av Industri Energi, Leif Sande.

De to dommerne som ga LO medhold i saken, la også vekt på den tidligere forbundslederens forklaring om omfangsbestemmelsen i oljeserviceavtalen:

«Tidligere leder i Industri Energi Leif Sande, har forklart at endringen i omfangsbestemmelsen til å gjelde «bore- og brønnaktiviteter» ikke var ment som en utvidelse av virkeområdet, men en ajourføring med henvisning til den tidligere brønnserviceavtalen. Lett brønnintervensjon var ukjent da partene etablerte OSA, og partene kan da ikke ha ment at denne typen virksomhet skulle omfattes av avtalen.»

Her kan du lese hele dommen fra Arbeidsretten.

Siste ord er ikke sagt

Ommund Stokka i Industri Energis valgte ledelse har tidligere sagt at han ikke så noen grunn til at tariffavtalen skulle endres.

– Vi vil at avtalestrukturen i Nordsjøen skal være riktig og rettferdig. Det må være rett tariffavtale for ulike typer arbeid, uttalte Stokka.

Industri Energi skriver i en uttalelse på sine nettsider at de er skuffet over avgjørelsen, men mener at det ikke ser ut til at Arbeidsretten har forstått hva folkene jobber med.

«Vi leser nå dommen nøye, for å forberede videre tiltak. Dette vil vi komme tilbake til. Siste ord er definitivt ikke sagt i denne saken», står det i uttalelsen.

Avdelingsdirektør i NHO, Margrethe Meder, har representert NHO i Arbeidsretten og er fornøyd med dommen.

– Etter NHO syn var det klart at tariffavtalen omfattet det arbeid det i saken var snakk om – brønnintervensjon – og også de aktuelle stillingene. Dette var IE og SAFE ikke enige i, men nå har altså Arbeidsretten gikk oss fullt medhold og klarlagt avtalevalget, skriver Meder i en epost til FriFagbevegelse.

– Dette er ikke overraskende for oss, og vi ser nå fram til ro rundt denne saken og legger til grunn at Brønnservice/Oljeserviceavtalen nå gjøres gjeldende i bedriften slik Hovedavtalen sier, legger Meder til.

Reportasje: Overlegen mener Rune er for syk til å jobbe. Navs lege er uenig

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse