JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energi og Sjømat Norge:

Her er den nye lønna til de som produserer fiskefôr og fiskemel

Industri Energi og Sjømat Norge er enige om et generelt tillegg på 50 øre i timen til alle, samt å heve minstelønnssatsene med tre prosent til 189,54 og 194,06 kroner timen. Det innføres også flere tiltak for likestilling.
Overenskomsten for fiskefôr og fiskemel omfatter ansatte i selskaper som Biomar, Pelagia, Skretting og Ewos. Bildet er tatt ved Pelagia Måløy.

Overenskomsten for fiskefôr og fiskemel omfatter ansatte i selskaper som Biomar, Pelagia, Skretting og Ewos. Bildet er tatt ved Pelagia Måløy.

Arkivfoto: Jan-Erik Østlie

tonje@lomedia.no

Torsdag ettermiddag kom partene til enighet etter to dager med forhandlinger.

– Vi vet at året er spesielt, og i en vanskelig tid er vi godt fornøyd med en økning på 3 prosent på minstelønn og skifttillegg i årets oppgjør, sier Ommund Stokka, som er forhandlingsleder for Industri Energi, i en pressemelding.

Forhandlingene på fiskemel- og fiskefôravtalen gjelder for bedrifter i produksjon av fiskemel og fiskefôr. Avtalen omfatter i overkant av 600 Industri Energi-medlemmer og dekker blant annet ansatte i Biomar, Pelagia, Skretting og Ewos.

Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt

Øker flere satser

Partene er enige om å øke flere tillegg. Fagtillegget økes med 10 prosent til 11 kroner, og skifttillegget økes med 3 prosent på alle satser.

Mat ved overtidsarbeid heves til 90 kroner.

Satsene for overtidsarbeid heves til 136,75 kroner og 273,45 kroner.

Overgangen fra et skift til et annet er belastende. Det skal også kompenseres. Kompensasjonen økes med 33 prosent til 750 kroner. Får ansatte beskjed om dette senere enn 14 dager før, får de en ytterligere kompensasjon på 350 kroner.

Arbeidsdagen jul-, nyttårs-, påske- og pinseaften skal slutte etter 4 timers arbeid, senest klokken 12.00. Dette gjelder uansett når du begynner på arbeid.

– Vi er fornøyd med oppgjøret, og at vi kom i havn, sier forhandlingsleder Rune Dyrvik i Sjømat Norge til Frifagbevegelse.

Vil rekruttere kvinner

Industri Energi skriver i pressemeldingen at de er opptatt av å rekruttere kvinner til denne industrien.

– Det er gjort endringer i avtalen som gjøre det mer attraktivt for kvinner å søke jobb i fiskemel- og fiskeforindustrien, forteller Stokka.

Han viser nye vernebestemmelser mot belastende eller farlig arbeid, samt vern mot inntektstap ved midlertidig overflytting til annet arbeid som følge av graviditet. I tillegg skal kvinner få tilpasset arbeids- og vernetøy.

– Dette var noe forhandlingsutvalget var komfortabel med, sier Dyrvik, som opplyser at rundt 7,6 prosent som jobber i produksjon av fiskemel og fiskefôr er kvinner.

Det er også gjort små justeringer i hvem avtalen omfatter, samt at bedriften ikke har adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften når det gjelder forskuttering av sykepengene.

Partene er enige om å satse på fagarbeidere, og aldersgrensen på 50 år for å kunne anerkjennes som bedriftsinterne fagarbeidere, fjernes.

Klar for lokale forhandlinger

Forbundet kommer til å kalle inn alle sine tillitsvalgte til en konferanse før de lokale forhandlingene starter. Dette for å utveksle erfaringer og diskutere strategier på tvers av bedriftene. Denne konferansen er satt til tidlig i november.

– På denne overenskomsten baseres mye av lønna til våre medlemmer på lokale forhandlinger. Vi var derfor opptatt av å styrke reguleringen av de lokale forhandlingene. Reguleringen av de lokale forhandlingene er nå lik som den er på elektrokjemisk industri, sier Stokka.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse