JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsplasser:

Hydro dobler produksjonen på Husnes: – Utrolig og fantastisk

Aluminiumsprodusenten har besluttet å åpne B-hallen på Husnes i november, etter at den har vært stengt siden finanskrisen i 2009.
GODE NYHETER: Hovedtillitsvalgt Ørjan Normann ved Hydro Husnes er storfornøyd med at B-hallen skal settes i gang. Den store feiringen er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronarestriksjoner.

GODE NYHETER: Hovedtillitsvalgt Ørjan Normann ved Hydro Husnes er storfornøyd med at B-hallen skal settes i gang. Den store feiringen er utsatt på ubestemt tid på grunn av koronarestriksjoner.

Ole Palmstrøm

tonje@lomedia.no

– Det er utrolig og fantastisk, sier hovedtillitsvalgt Ørjan Normann i Industri Energi ved Hydro Husnes.

B-hallen på Husnes skulle gjenåpnes første kvartal i år, men ble utsatt på ubestemt tid tidligere i år.

Beslutningen om restart av B-linjen ved Husnes er basert på forbedringer i markedet, kombinert med forventninger om at Norge fortsetter å benytte EUs retningslinjer for kompensasjon av indirekte CO₂-kostnader for perioden 2021-2030, skriver Hydro i en pressemelding.

Bakgrunn: Hydro utsetter åpningen på Husnes: – Det er svært tøffe tider

Har unngått permitteringer

Hydro Husnes hadde allerede ansatt 70 nye medarbeidere til B-hallen da koronakrisen kom og oppstarten ble utsatt.

– Vi har klart oss fra mars uten permitteringer. Vi har flyttet folk til andre jobber. Jeg vil gi en stor honnør til alle ansatte og ledelsen som har vært med på å finne gode løsninger, sier Normann.

Nå skal de rundt 70 ansatte tilbakeføres til sine opprinnelige arbeidsplasser og fortsette opplæring. Det er anslått at en B-hall i full drift vil skape totalt 90 nye arbeidsplasser.

– Det tar mange måneder før alle ovnene er i drift, og vi er oppe i full produksjon, sier Normann.

Rundt 245 er ansatt knyttet til produksjon i A-hallen på Husnes. Når B-hallen er i full drift vil det være behov for tilsammen rundt 345 ansatte.

Også forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi uttrykker stor glede over nyheten.

– Dette skjedde raskere enn vi hadde turt å håpe på. Jeg vil rose topartssamarbeidet lokalt og i Hydro. Dette er resultat av et langt arbeid, hvor vi og klubben lokalt også har jobbet for å sikre rammevilkår. Det blir godt å få varme i hallen, sier han.

(Teksten fortsetter etter bildet)

OPPGRADERT: B-hallen på Hydro Husnes har vært ute av drift i over ti år, men er rustet opp med ny teknologi. Bildet er tatt i februar 2020.

OPPGRADERT: B-hallen på Hydro Husnes har vært ute av drift i over ti år, men er rustet opp med ny teknologi. Bildet er tatt i februar 2020.

Nils Vibe-Rheymer/Hydro

Viktig CO₂-kompensasjon

Da oppstarten ble forsinket tidligere i år på grunn av markedsfallet forårsaket av Covid-19-pandemien, hadde Husnes nesten fullført oppgraderingsprosjektet til 1,5 milliarder for å restarte B-linja med teknologielementer fra teknologipiloten på Karmøy for å løfte driften og redusere miljøfotavtrykket til en standard i verdensklasse.

– Vi er veldig glade for å endelig sette B-hallen på Husnes tilbake i drift, og å dra nytte av de omfattende teknologioppgraderingene vi har gjort og la våre ansatte og Husnes-samfunnet se framover etter mange år med usikkerhet, sier konserndirektør Eivind Kallevik for Primærmetall i Hydro i en pressemelding.

– Nå må regjeringen benytte handlingsrommet som EU gir, fullt ut. Det må ikke være noen særnorske fratrekk, påpeker Normann.

Oppgraderte verket

Husnes produserer i dag nærmere 100.000 tonn primæraluminium i året etter at B-hallen ble stengt under finanskrisen i 2009. Verket vil doble produksjonen når B-hallen er i full drift.

– Med oppgraderingene i B-hallen er Husnes blant de mest klimaeffektive aluminiumsverkene i verden, og produserer et materiale som EU anerkjenner som en viktig byggekloss for det sirkulære lavkarbonsamfunnet, sier Kallevik.

Husnes produserer i dag nærmere 100,000 tonn primæraluminium i året etter at B-hallen ble stengt under finanskrisen i 2009. Verket vil doble produksjonen når B-hallen er i full drift.

Hydro har 35 000 ansatte i 40 land på alle kontinenter. Selskapet ble etablert i 1905.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse