JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hydro kjører oppsigelsesprosess mot tillitsvalgt i Brasil:

Hydro-tillitsvalgte Rafael er suspendert uten lønn mens han venter på arbeidsrettssak

Rafael Silva do Nascimento har vært suspendert siden før påske og venter på en arbeidsrettssak som er kraftig utsatt på grunn av koronasituasjonen. Hydro utbetaler ikke lønn under suspensjonen, og det globale forbundet IndustriALL frykter en utmattelsesprosess.
Rafael Silva do Nascimento forteller at saken er krevende for ham og hans familie, og at han er bekymret for at saken skal skade mulighetene hans til å få jobb i Hydro og andre selskaper i området.

Rafael Silva do Nascimento forteller at saken er krevende for ham og hans familie, og at han er bekymret for at saken skal skade mulighetene hans til å få jobb i Hydro og andre selskaper i området.

Privat

tonje@lomedia.no

Brasil er et land med store forskjeller og høy arbeidsledighet. Silva do Nascimento beskriver en drøm som brått ble til et mareritt.

– Som barn pleide jeg alltid å stoppe opp ved bussen ved inngangen til bedriften og si til moren min at «En gang skal jeg jobbe her», skriver han i en melding til Magasinet Industri Energi.

Nå forteller brasilianeren at situasjonen er veldig vanskelig for ham og familien.

Frykter å ikke få jobb igjen

Silva do Nascimento har vært tillitsvalgt ved Extruded Solutions fabrikk i Itu, sør i Brasil, i om lag seks år. Han er valgt inn i sin andre periode, som går fram til 2022.

– På grunn av covid-19-pandemien vet ennå ikke advokaten min hva selskapet konkret beskylder meg for. Det eneste jeg vet er at en advokat fra bedriften kontaktet fagforeningslederen og ville gjøre en avtale, noe jeg ikke ønsker, skriver Silva do Nascimento.

Silva do Nascimento mener beskyldningene er grunnløse og sier at bedriften bruker en diskusjon hvor ledelsen selv ikke utviste god oppførsel. Nå er han bekymret for hvordan framtida blir etter den pågående konflikten med den lokale ledelsen i Hydro.

Avtalen som han fikk tilbud om, er en sluttpakke som innebærer at han frivillig sier opp jobben sin i Hydro.

– Hvordan skal jeg få jobb i andre bedrifter og leve et normalt liv etter dette?, spør Silva do Nascimento retorisk.

Han håper nå på å vinne saken i den brasilianske arbeidsretten.

Konserntillitsvalgte Sten Roar Martinsen i Industri Energi har vært i flere møter med ledelsen i Hydro om denne saken.

– Brasiliansk lovgivning åpner for at man kan gi lønn under en slik suspensjon. Normalt får man kjørt en arbeidsrettssak i løpet av to uker, men på grunn av covid-19 kan Rafael måtte gå uten lønn i flere måneder før saken mot ham blir vurdert, sier Martinsen.

Han har fått informasjon fra Hydros lokale advokat om at saken kan dra ut til juni eller juli.

Norske tillitsvalgte reagerer

Martinsen og Tor Egil Skulstad i Fellesforbundet, som også er topptillitsvalgt i Hydro, har begge vært med i den mangeårige prosessen med å bygge opp et topartssamarbeid i Brasil. De har også jobbet med etableringen av globale rammeavtaler, som forplikter til samfunnsansvar og fagforeningssamarbeid.

Martinsen ble kontaktet av en lokal fagforening Sindicato dos Metalúrgicos før påske.

– Ofte bygger slike henvendelser på dårlig kommunikasjon. Men vi har fått varsel om fagforeningsknusing fra en svært seriøs fagforening, og bildet som har tegnet seg i denne saken, synes jeg så absolutt gir grunn til bekymring, sier Martinsen.

De tillitsvalgte reagerer på at de ikke har blitt kontaktet om saken på et tidligere tidspunkt og forteller at de aldri har opplevd problemer med den aktuelle tillitsvalgte.

– Bedriften har lagt fram ni episoder som går helt tilbake til 2013 hvor de blant annet beskriver truende oppførsel, samt en fysisk konfrontasjon. Vi har aldri opplevd den tillitsvalgte som truende, og vi stusser på at vi aldri har hørt om uakseptabel atferd før suspensjonen før påske, sier Martinsen.

Det er også i en epost beskrevet en situasjon hvor den tillitsvalgte skal ha sagt at han ikke vil bruke sikkerhetshjelmen som er påkrevd. Ved en annen anledning skal den tillitsvalgte ha hengt opp en plakat med religiøst budskap inne på Hydros område uten autorisasjon.

– Både Hydro og Observatório Social, som er en brasiliansk variant av norske Fafo, har tidligere framhevet den aktuelle bedriften som spesielt god på sikkerhet og på samarbeid mellom ledelse og tillitsvalgte, sier Martinsen.

– Denne suspensjonen kom veldig overraskende på, understreker Skulstad.

Store konsekvenser grunnet korona

Martinsen reagerer sterkt på en epost han mottok fra HR-sjef Liv Tvenge i Extruded Solutions i Hydro hvor det står at hun ikke kan «imøtekomme å betale lønn under suspensjon av Rafael, selv om det ville være det riktige ut fra våre tungtveiende verdier og hensyn til ham og hans familie».

Årsaken oppgis å være juridiske råd fra lokal advokat som sier at lønn under suspensjonen vil kunne svekke selskapets sak og skape presidens for kommende saker, samt «respekt til de lokale samfunn og deres lover og regler som våre ansatte og ledere må forholde seg til».

– Jeg mener at kornasituasjonen er svært spesiell, og vi kan selvfølgelig ikke leve med at Hydros tungtveiende verdier settes til side i denne saken, sier Martinsen.

Hydros verdier er omtanke, mot og samarbeid.

I eposten vises det også til at hvis den tillitsvalgte vinner fram, vil han ha rett til å komme tilbake til sin stilling og få utbetalt den lønnen han var berettiget for perioden med suspensjon.

Magasinet Industri Energi har ikke lykkes i å få en kommentar fra Tvenge.

På epost svarer kommunikasjonssjef Therese R. Holm i Extruded Solutions i Hydro at «Vi følger gjeldende retningslinjer og lovgivning i Brasil i håndteringen av denne saken». De ønsker ikke å utdype eposten fra Tvenge, og hun skriver videre at «Vi ønsker ikke å kommentere en pågående personalsak. Saken skal opp til behandling i rettsapparatet i Brasil».

IndustriALL frykter utmattelsesprosess

Atle Høie er assisterende generalsekretær i IndustriALL Global, som representerer mer enn 50 millioner arbeidsfolk i over 140 land.

Høie har sett på saken sammen med IndustriALLs generalsekretær Valter Sanches, som selv er fra Brasil og har ledet fagorganisasjonen hvor Silva do Nascimento er tillitsvalgt.

– I denne saken ser vi en typisk framgangsmåte som blir brukt i Brasil for å bygge sak mot tillitsvalgte i tilfellet bedriften finner ut av at den tillitsvalgte blir for vanskelig å ha med å gjøre på sikt, forteller Høie.

Videre forteller han at tillitsvalgte i Brasil har et svært sterkt vern, og at de har erfaring med at 90 prosent av slike saker i arbeidsretten går i tillitsvalgtes favør.

– Det er bekymringsfullt hvis dette blir en utmattelsessak, hvor tillitsvalgte går lenge uten inntekt og blir tvunget til å godta en sluttavtale med bedriften for å få penger, sier Høie.

Han har tidligere jobbet mange år i Fellesforbundet, hvor han blant annet har vært involvert i arbeidet med globale rammeavtaler i Hydro.

– Vi i IndustriALL er opptatt av at internasjonale konsern med base i land som Norge, tar med seg en god bedriftskultur og viser hvordan det kan gjøres i land med dårlige forhold for arbeidere, sier han.

Bildet viser norske og brasilianske Hydro-tillitsvalgte i Brasil i april i fjor i forkant av et møte i samarbeidsorganet Brazilian Workers Council (BWC). Rafael Silva do Nascimento står bak den venstrehånden til den tillitsvalgte som sitter i front. Konserntillitsvalgt Sten Roar Martinsen står bak til venstre på bildet.

Bildet viser norske og brasilianske Hydro-tillitsvalgte i Brasil i april i fjor i forkant av et møte i samarbeidsorganet Brazilian Workers Council (BWC). Rafael Silva do Nascimento står bak den venstrehånden til den tillitsvalgte som sitter i front. Konserntillitsvalgt Sten Roar Martinsen står bak til venstre på bildet.

Tonje Paulsen Solem

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse