JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstidsbestemmelser:

Industri Energi anmelder Saipem: – Ansatte jobbet uavbrutt 12 timer hver dag i mer enn 8 uker

Industri Energi har anmeldt selskapet Saipem Ltd til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet for brudd på arbeidstidsbestemmelser.
RIGG: Industri Energi har mottatt varsel om svært alvorlige brudd på arbeidstidsbestemmelsene om bord på flyteriggen «Scarabeo 8», der Saipem Ltd leverer tjenester om bord.

RIGG: Industri Energi har mottatt varsel om svært alvorlige brudd på arbeidstidsbestemmelsene om bord på flyteriggen «Scarabeo 8», der Saipem Ltd leverer tjenester om bord.

Saipem

petter@lomedia.no

– Saipem Ltd har vært på Industri Energi-radaren siden 2017, da de bestemte seg for å stenge den norske avdelingen, sier OSA-inspektør Wayne Pena i Industri Energi.

Etter bekymringsmeldinger om at to ROV-piloter, som jobbet for selskapet på flyteriggen «Scarabeo 8», har vært der i mer enn 8 uker og jobbet uavbrutt 12 timer hver dag, tok forbundet grep.

– Det er et grovt brudd på arbeidstidsbestemmelsene og fullstendig uakseptabelt. Vi har rapportert saken til både Petroleumstilsynet og Arbeidstilsynet ettersom disse personene også var offshore, sier Pena.

Mye lest: Rita er halvt permittert og frykter huset ryker: – På desperat jakt etter ny jobb

– En situasjon uten sidestykke

Saipem Limited Norwegian Branch er et datterselskap i Saipem-gruppen, og leverer ROV-tjenester på flyteriggen «Scarabeo 8» som ligger i Goliat-feltet. Selskapet er registrert i London.

Det har ikke lykkes FriFagbevegelse å få en kommentar fra Saipem Ltd.

Det er ikke første gang Industri Energi har gått selskapet i sømmene. Etter at de la ned den norske avdelingen og sa opp de ansatte i 2017, fikk forbundet til slutt medlemmene gjeninnsatt.

I 2019 fant forbundet en rekke avvik fra oljeserviceavtalen. Det var blant annet timelister som ikke indikerte faktisk arbeidstid, langvarige arbeidsperioder uten pauser og mangel på overtidsbetaling.

Mye lest: Da oljearbeider møtte på jobb etter ferien, fikk han en ubehagelig beskjed: – Ren trakassering, sier advokat

– Den siste situasjonen er uten sidestykke. Det indikerer flere feil i styringssystemene til Saipem Ltd og indikerer generell negativ holdning til lovene i Norge, forklarer Pena.

OSA-inspektoratet vil også følge saken videre, og forbundet vil sørge for at disse personene får kompensert overtid for denne maratonreisen.

(Saken fortsetter etter bildet)

GROVT BRUDD: OSA-inspektør i Industri Energi, Wayne Pena kaller de siste bekymringsmeldingene de har fått om selskapet Saipem Ltd for grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

GROVT BRUDD: OSA-inspektør i Industri Energi, Wayne Pena kaller de siste bekymringsmeldingene de har fått om selskapet Saipem Ltd for grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Eivind Senneset

Forbundet følger nøye med på hva som skjer i Saipem Ltd og har tett kontakt med sine lokale tillitsvalgte.

– Denne gangen ble vi varslet av vernetjenesten om bord, noe som viser at aktive verneombud, støttet av en sterk lokal klubb, er vårt beste våpen mot sosial dumping, sier Pena.

OSA-inspektøren legger til at Industri Energi har mistet tålmodigheten med Saipem Ltd, og understreker at selskapet risikerer boikott hvis de ikke rydder opp.

Pena vil også påpeke at bruk av kun utsendte arbeidstakere for å opprettholde en kontrakt på norsk kontinentalsokkel, vil ha en kortsiktig og langsiktig skadevirkning på ansettelses- og arbeidsforholdet.

– Det er også verdt å merke seg at direktivet om utsendte arbeidere for øyeblikket blir revidert. Det er LO en del av, og Industri Energi har hatt betydelige innspill.

Tillitsvalgt ved Saipem Ltd Norwegian Branch, Bjørn Nøstvold ønsker ikke å kommentere saken, og sier dette ikke gjelder noen av de norske medlemmene han representerer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse