JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett 2020:

Industri Energi etterlyser klarsignal til karbonfangst-prosjekter

Investeringsbeslutning til karbonfangst-prosjektene til Norcem og Fortum Oslo Varme må på plass, mener forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi etterlyser klarsignal til karbonfangst-prosjektene ved Norcem og Fortum Oslo Varme

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi etterlyser klarsignal til karbonfangst-prosjektene ved Norcem og Fortum Oslo Varme

Tri N. Dinh

tonje@lomedia.no

– Vi hadde forventet oss at regjeringen hadde gitt klarsignaler til karbonfangst-anlegg på både Klemetsrud og i Brevik. Det må på plass, sier Alfheim, som mener at det burde ha vært gitt signaler i regjeringens forslag til revidert budsjett.

Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud og Norcems anlegg for sementproduksjon i Brevik er de to gjenstående alternativene til fullskala anlegg for CO₂-håndtering i Norge. Men begge prosjektene er avhengige av statlige penger for å bli realisert.

– Vi må også ha bedriftene med oss på dette. Vi må holde dette ikke bare varmt, men veldig varmt, framhever Alfheim.

Nå forventer Alfheim at CCS-prosjektene legges inn i klimapakken som er varslet i slutten av mai.

CCS er en forkortelse for Carbon Capture and Storage, karbonfangst og -lagring på norsk. Det er en gruppe komplementære teknologier som fjerner karbondioksid fra fossilt brensel i kraftverk og kilder i stor skala. Teknologien ses på som et avgjørende klimatiltak og skal også kunne skape trygge, grønne arbeidsplasser i Norge.

Industrien er utålmodig

Hovedtillitsvalgt Tom Jacobsen i Industri Energi ved Norcem i Brevik reagerer på at ingen av de to prosjektene er nevnt i regjeringens forslag til revidert budsjett.

– Det er skuffende at det ikke er gitt «go» til noen av prosjektene. Jeg mener at de er viktige for både klimaet og industrien i Norge at begge burde vært inne. Nå håper jeg at opposisjonspolitikerne presser på for å få inn prosjektene, sier hovedtillitsvalgt Tom Jacobsen i Industri Energi ved Norcem.

Sementfabrikken i Brevik produserer 1,2 millioner tonn sement årlig. Norcem har jobbet med CCS-prosjektet sitt i over seks år. De har en visjon om nullutslipp fra betong, sett i et livssyklusperspektiv, innen 2030.

– CCS er så viktig både for klimaet og norske arbeidsplasser, at det er for dårlig at vi ikke får klarsignal. Vi har jobbet enormt mye med dette, sier Jacobsen.

Sementindustrien står for 5 til 7 prosent av verdens totale CO₂-utslipp. Som en del av fullskalaprosjektet i Norge, kan Norcems anlegg i Brevik bli verdens første sementfabrikk utstyrt med et CO₂-fangstanlegg.

Per Brevik, direktør for alternativt brensel og bærekraft, i Norcem har på ingen måte gitt opp å få på plass et fullskala anlegg.

– Den opprinnelige planen vår er lagt for en investeringsbeslutning på neste års statsbudsjett, men blir det en forskjering så stiller vi opp. Dette er viktig for oss også, sier Brevik.

Han heier på at det blir begge anleggene får klarsignal og kommer til å følge med på den varslede klimapakken.

Norcem i Brevik vil bli den første sementprodusenten med anlegg for fullskala fangst- og lagring av CO₂. Sementindustrien står for 5 til 7 prosent av verdens totale CO₂-utslipp.

Norcem i Brevik vil bli den første sementprodusenten med anlegg for fullskala fangst- og lagring av CO₂. Sementindustrien står for 5 til 7 prosent av verdens totale CO₂-utslipp.

Tonje Paulsen Solem

50 millioner til TCM

Regjeringens reviderte budsjett foreslår å gi 50 millioner kroner til teknologisenter for CO₂-fangst på Mongstad (TCM).

Den eksisterende avtale for drift utløper i august 2020. Gassnova og industriaktørene har forhandlet ferdig avtale om videre drift av TCM fram til 31. desember 2023.

Tilleggsbevilgning på 50 millioner kroner dekker statens andel av driftsutgiftene ut året ved ny avtale.

– Demonstrasjon av fangstteknologi i industriell skala på TCM er en viktig del av regjeringens strategi for CO₂-håndtering. Teknologisenteret bidrar sterkt til utviklingen av denne teknologien som et nødvendig, globalt klimatiltak. Derfor foreslår Regjeringen 50 millioner kroner mer til den videre driften av teknologisenteret, sier olje- og energiminister Tina Bru i en pressemelding.

Teknologisenteret på Mongstad (TCM) har siden starten i 2012 utviklet, testet og kvalifisert CO₂-fangstteknologi. Teknologisenteret ligger i Alver kommune i Vestland fylke, og drives av statsforetaket Gassnova og selskapene Equinor, Shell og Total.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse